Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

DOPLNOK výživy ako ochranný štít pred AGRESÍVNOU formou RAKOVINY kože: ÚČINOK v tomto vitamíne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľahko sa môže rozšíriť do iných častí tela. Reč je o melanóme, rakovine kože, ktorá nemáva vždy len dobrú prognózu. Ak však budete brať jeden vitamín, ochránite telo pred zákernou chorobou

Ak užívate doplnky vitamínu D, máte menšiu pravdepodobnosť melanómu ako ostatní, ktorí nemajú zabezpečený príjem tejto látky, píše sa na medicalnewstoday.com. Ide o nebezpečnú formu rakoviny kože, ktorá sa častokrát môže skončiť fatálne. Samozrejme, len samotné užívanie vitamínu nikoho nezachráni. Aby ste znížili šancu na vznik melanómu, treba pre to urobiť viac vrátane používania opaľovacích krémov či zdravého životného štýlu. 

Na štúdii spolupracovali University of Eastern Finland a Kuopio University Hospital. Výskumu sa zúčastnilo 498 dospelých Fínov, u ktorých dermatológovia zhodnotili, že sú vystavení vysokému riziku rakoviny kože, ako je melanóm, ako aj spinocelulárny karcinóm a bazocelulárny karcinóm.

Podľa výskumníkov tí, ktorí pravidelne užívali vitamín D, mali menšiu pravdepodobnosť, že mali v minulosti alebo budú mať melanóm. Podľa dermatológovov mali menšiu šancu, že sa u nich v budúcnosti vyvinie. Štúdia bola nedávno publikovaná v časopise Melanoma Research.

Spojenie vitamínu D a rizika melanómu

Účastníci štúdie boli vo veku od 21 do 79 rokov, vrátane 253 mužov a 245 žien. Odborníci ich rozdelili do troch skupín na základe príjmu doplnkov vitamínu D: jednu skupinu tvorili tí, ktorí vitamín neužívali, v druhej boli tí, ktorí ho brali len príležitostne a v ďalšej boli pravidelní užívatelia. Výskumníkov tiež zaujímalo, či pravidelné užívanie vitamínu zodpovedá jeho vyšším hladinám v krvi, známeho ako sérový kalcidiol alebo 25-hydroxy-vitamín D3. 

DOPLNOK výživy ako ochranný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré výskumy spájajú nízku hladinu kalcidiolu v sére so zvýšeným rizikom rakoviny. Na základe toho sa určujú hladiny vitamínu D u osoby. Po testovaní hladín sérového kalcidiolu u 260 účastníkov výskumníci zistili, že pravidelná suplementácia vitamínu zodpovedala najvyšším hladinám sérového kalcidiolu a nedopĺňanie vitamínu s najnižšími hladinami.

„Problematika vitamínu D v kontexte rakoviny kože je zaujímavá, aj keď dosť kontroverzná,“ priznáva vedúci autor štúdie, doktor Ilkka T. Harvima, ktorý je zároveň profesorom dermatológie a venerológie na University of Eastern Finland.

Doktor Arup K. Indra, profesor farmácie na Oregonskej štátnej univerzite, ktorý nie je zapojený do štúdie, naznačil, že vitamín D môže chrániť pred oxidačným stresom a poškodením DNA, ktoré sú spojené s rizikom rakoviny.

„Vitamín D sa môže podieľať aj na imunitnej modulácii, konkrétne pri riadení regulačných T-buniek a Th2 buniek pri imunitnej kontrole,“ povedal doktor Indra.

Doktorka Kim Margolinová, riaditeľka Melanoma Programu Saint John’s Cancer Institute v Santa Monice v Kalifornii, ktorá sa štúdie nezúčastnila, neskrývala nadšenie a dodala, že je pre ňu ťažké uveriť, že by jedna živina mohla mať tak významný vplyv na rozvoj choroby.

Doplnky ako užitočná alternatíva

Je jasné, že vystavenie sa slnečnému žiareniu, a najmä spálenie, je rizikovým faktorom rakoviny kože. Doktorka Margolinová vysvetlila, že UV žiarenie je primárnou príčinou rakoviny bazálnych buniek a skvamóznych buniek a jedným z hlavných rizikových faktorov melanómu. Samozrejme, pokožka potrebuje byť vystavená slnku kvôli produkcii prírodného vitamínu D. Netreba to však preháňať, inak nastane opačný efekt a riziko rakoviny kože sa zvýši.

DOPLNOK výživy ako ochranný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To, aké má človek vysoké hladiny vitamínu D však závisí aj od iných faktorov, ako je len vystavenie sa UV žiareniu:

  • Vek
  • Index telesnej hmotnosti (BMI)
  • Fototyp kože
  • Tehotenstvo
  • Ošetrovateľstvo
  • Látky znečisťujúce ovzdušie
  • Strava
  • Fajčenie
  • Niektoré gény pigmentácie kože

Doktorka Margolinová poznamenala, že hoci vitamín D môžete získať z doplnkov, nejde až taký dobrý zdroj, ako prirodzene produkovaný zo slnka. Napriek tomu odborníčka považuje suplementáciu vitamínu D za užitočnú alternatívu.

Treba pre to urobiť viac

Nedá sa ešte s úplnou presnosťou povedať, či užívanie doplnkov vitamínu D môže znížiť riziko melanómu. Chýbajú ešte ďalšie výskumy, ktoré by to potvrdili.

"Samotná suplementácia vitamínu D nie je pravdepodobne účinným pomocníkom na liečbu metastatického melanómu," povedal doktor Harvima. "Treba na to myslieť, keďže niektorí si to môžu mylne myslieť a zanedbávať účinnú liečbu."

Napriek tomu môže veľa ľudí profitovať z užívania doplnkov vitamínu D. V krajinách s krátkym senným svetlom v zime, ako je napr. Fínsko, by mohli ľudia užívať vyššiu dávku, približne 20-50 mikrogramov denne. Dobré je poradiť sa so svojím lekárom ešte skôr, než začnete užívať doplnky akéhokoľvek druhu. Ak sa však budete chrániť pred spálenom od slnka, uprednostníte zdravú stravu a pohyb, ste na najlepšej ceste vyhnúť sa rakoviny kože. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina kožeVitamín D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9