Ako manipulovať s HYDINOU? Pozor na toto, zvyšuje sa šanca na vtáčiu CHRÍPKU!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-17 19:00:00

Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Dôležité je tiež dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a tiež rúk.

Pripomína to hlavný hygienik SR Ján Mikas v rámci preventívnych odporúčaní proti vírusu vtáčej chrípky.

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa Mikasa potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia.

"Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil.

Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.

Hygiena pri chove hydiny

Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny.

"V prípade zmeny správania sa hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil Mikas.

Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno tiež zavolať na číslo 112.

"Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.

Osoby, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, musia sledovať svoj zdravotný stav, pričom v prípade vzniku príznakov chrípky musia bezodkladne kontaktovať lekára.

"Určí ďalší postup liečby a zrealizuje laboratórne vyšetrenie vzorky biologického materiálu od chorého," ozrejmil hygienik.  

Ako spoznať vtáčiu chrípku? 

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

Vyhnite sa prenosu!

K zoonotickému prenosu na človeka dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. Ohrozenými sú najmä osoby, ktoré manipulujú s chorými vtákmi alebo hydinou, alebo ich kadávermi. K infekcii najčastejšie dochádza pri kontakte s infikovanou krvou/orgánmi alebo telesnými tekutinami infikovanej hydiny, pri starostlivosti o infikovanú hydinu či plávaní alebo kúpaní sa v potenciálne vírusom zaťažených rybníkoch.

"Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá," dodal Mikas.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie hydina vtáčia chrípka mäso hygiena

2023-01-17 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia