Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V TEJTO časti dňa sú PRÍZNAKY choroby NAJHORŠIE: Pravda o tom, čo sa vtedy DEJE v tele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak ležíte polomŕtvi v posteli, nie ste sami. Chrípková sezóna ešte ani zďaleka neskončila, všade sa to hemží rôznymi vírusmi. Ako je však možné, že raz sa počas dňa cítite dobre a keď nastane určitá hodina, akoby vás prešiel parný valec?

Upchatý nos, škriabanie v hrdle, kašeľ, horúčka... takmer každý si tým prešiel túto zimu, alebo ho to ešte len čaká. Všimli ste si, že vaša nádcha sa v závislosti od dennej doby zlepšuje a zase zhoršuje? Zvyčajne to býva tak, že sa prebudíte s horšími príznakmi, ktoré potom počas dňa čiastočne vymiznú, no vzápätí sa zhoršia, keď si ľahnete do postele. Prečo sa to deje?

Imunitný boj v tele

Závažnosť symptómov je spojená s naším cirkadiánnym rytmom, čo je vrodená schopnosť našich buniek v podstate reagovať na určitý čas, ako sa píše na iflscience.com. Cirkadiánny rytmus je veľmi dôležitý pre každodenné bunkové procesy a môže byť ovplyvnený množstvom spánku a svetla. Tiež hrá rozhodujúcu úlohu pri regulácii srdca a imunitného systému.

Počas odpočinku sa telo "opravuje" a regeneruje, preto je spánok taký dôležitý napr. po tom, čo ste boli v posilňovni. Platí to aj vtedy, keď ste chorí – krv v tele je zaplavená bielymi krvinkami nazývanými leukocyty, čo vedie ku koordinovanej imunitnej odpovedi proti chorobe. To možno spozorovať pri chronických ochoreniach, pri ktorých sa príznaky môžu zhoršiť v noci a zlepšiť počas dňa, pravdepodobne v dôsledku toho, že imunitný systém jednoducho bojuje proti infekcii alebo je nadmerne aktívny v prípade autoimunitných porúch.

V TEJTO časti dňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To vysvetľuje, prečo sa naše príznaky prechladnutia zhoršujú, keď sa ukladáme na nočný spánok alebo sa prebúdzame z odpočinku – tieto príznaky sú výsledkom aktívneho imunitného systému, ktorý sa snaží zastaviť infekciu. Imunitné bunky získavajú ďalšie imunitné bunky v určitej oblasti (napríklad hrdla), čo spôsobuje zápal a bunkovú smrť. Bunky, ktoré sú infikované vírusmi, sú zabité, čo spôsobuje bolesť v postihnutých tkanivách a hlien zaplavuje nos, aby sa zapojil do boja. Ide v podstate o dobrú vec, hoci sa to nezdá, keďže sa zobudíte v príšernom stave kvôli bitke, ktorá sa odohráva vo vnútri tela.

Problém s hormónmi a spánkom

Existujú aj iné dôvody, prečo sa v noci môžete cítiť horšie. Prvým je jednoducho gravitácia – pri ležaní sa v dutinách hromadí hlien, ktorý spôsobuje tlak a bolesti hlavy. Keď sa postavíte a vyčistíte si nos, začnete sa cítiť lepšie a gravitácia oveľa viac pomáha, keď ste vzpriamení. Okrem toho môže byť za tým hormonálna nerovnováha spôsobená nedostatkom spánku v noci, čo môže tiež súvisieť s imunitnými funkciami. To môže viesť k začarovanému kruhu bezsenných nocí a v dôsledku toho sa cítite zle.

Spite čo najviac, keď ste chorí, a keď sa najbližšie zobudíte s pocitom, akoby by po vašom tele prešiel tank, spomeňte si na to, že ide o dobré znamenie. Vo vašom tele prebieha boj, po ktorom budete zdraví. 

Viac o téme: ChrípkaChorobaPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9