Tipy priamo od ODBORNÍKOV na spánok ako bábätko: Ako sa konečne VYSPAŤ do ružova!

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-14 14:00:00

Dobrý spánok je základným kameňom nielen duševného zdravia. U mnohých terapeutov je na prvom mieste. Aj u nich sa niekedy objavia problémy s ríšou snov, používajú však triky, ktoré ich pred spánkom upokoja.

Počítanie ovečiek a prehadzovanie sa v posteli nie je nič príjemné. S problémami so spánkom sa borí nejeden z nás. A pritom kvalitný spánok je podľa odborníkov kľúčový, ako sa píše na livestrong.com.

„Keď dobre spíme, dávame mozgu šancu zresetovať sa a omladiť, zlepšujeme si náladu,“ konštatovala klinická psychologička Carla Marie Manlyová.

Ako priznala, aj odborníčke a jej kolegom sa občas stane, že sa v noci nedokážu upokojiť a spánok nikde.

„Koniec koncov, terapeuti zažívajú tiež pocity stresu a úzkosti ako bežní ľudia,“ poznamenala.

Mnohí však používajú stratégie, vďaka ktorým sa utíšia, upokoja a zaspia. Čo Manlyová so svojimi kolegami praktizuje, aby sa ich netýkali problémy so spánkom?

1. Vyhnite sa negatívnym správam

Ak si chcete pred spaním niečo pozrieť v televízii, vyberte si niečo, čo je zábavné alebo relaxačné, a vyhnite sa tomu, čo vo vás vyvolá strach či vás znepokojí.

„Vystavenie sa negatívnym správam pred spaním môže spôsobiť úzkosť alebo spustiť stres a sťažiť zaspávanie,“ tvrdí Manlyová.

Zlé správy podľa nej narúšajú spánok tým, že dráždia nervový systém.

2. Čítajte knihu

Odborník na spánok Joe Ricciardi má vo zvyku čítať si v posteli pred tým, ako zaspí.

„Pre mňa je to odmena a pripomína mi to, aký je svet rozmanitý,“ konštatoval.

Číta približne 30 minút, no ako priznáva, niekedy mu viečka oťažejú už po dvoch stranách. Ricciardi radí, aby ste si vybrali knihu, ktorá je pútavá, ale nie srdcervúca. Pred spaním sa vyhýba záhadám, aktuálnym udalostiam alebo kriminálnym príbehom, ktoré by ho mohli rozrušiť.

3. Predstavujte si, že sa vám vyprázdňuje mozog

Vizualizácia môže byť užitočný spôsob, ako sa zbaviť stresu a utíšiť myšlienky pred spaním. Klinická psychologička Elizabeth Youngová si v posteli zvykne predstavovať, že jej mozog je ako kancelária plná kójí, z ktorých každá má svojho pracovníka so zapnutým svetlom.

„Predstavujem si, že je 17:00 a každý z nich si pozbiera svoje veci, zhasne svetlo, vyjde z kabínky, prejde sa po chodbe a zvezie výťahom dole,“ vysvetľuje.

Ak sa niektorá z Youngovej predstáv, či myšlienok pokúsi vrátiť do mozgu, predstaví si ochrankára, ktorý hľadá miestnosti so zapnutým svetlom, a keď ho nájde, jemne pracovníkovi pripomenie, že je čas ísť domov, utíšiť myseľ. Zvláštne, ale údajne to pomáha. Skúste si predstaviť, ako sa vám postupne vypína mozog a na nič nemyslite. 

4. Postriekajte vankúš levanduľou

Licencovaná psychologička Jameca Woody Cooperová má zase iný trik na hladké zaspávanie. Pred tým ako sa uloží na spánok, nastrieka si levanduľový sprej na posteľnú bielizeň, aby sa uvoľnila. Tá má totiž upokojujúci účinok.

„Táto vôňa mi pomáha zrelaxovať," tvrdí.

Upokojujúce podľa nej môže byť aj popíjanie levanduľového čaju.

5. Majte poznámkový blok na nočnom stolíku

Psychologička Manlyová sa pred uložením do postele uistí, že má na nočnom stolíku pero a papier, aby si zapisovala myšlienky, kvôli ktorým jej myseľ nedokáže vypnúť.

„Niekedy ma napadne jedna alebo dve myšlienky, keď idem spať a ak ich dám na papier, moje telo sa uvoľní s vedomím, že sa ráno nezabudnem venovať danému problému," konštatovala.

Snažte sa nepoužívať aplikáciu na poznámky v telefóne. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) modré svetlo z obrazovky prebudí mozog a sťaží zaspávanie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok

2023-01-14 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia