Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto sa ozve rakovina PANKREASU na začiatku: Najčastejšie VAROVANIE, pozor na to!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V počiatočných štádiách ide o tiché a bezbolestné ochorenie, no napriek tomu sa môže ukázať viditeľným spôsobom. Bohužiaľ, málokto si ho spojí s ochorením rakoviny pankreasu.

Schopnosť včas odhaliť rakovinu môže bezpochyby zachrániť ľudský život. Častokrát si však príznaky ľahko zameniť s iným ochorením alebo zdravotným stavom. Preto nad nimi mnohí zvyknú mávnuť rukou a nevenujú im väčšiu pozornosť. Hoci rakovinu pankreasu je ťažké rozpoznať, podľa odborníčky na toalete možno spozorovať jeden z varovných signálov, ako sa píše na express.co.uk.

Krutou realitou je, že rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežitia zo všetkých bežných druhov rakoviny, ako uvádza Pancreatic Cancer UK. O to viac je dôležitá včasná diagnóza, aby sa zlepšili výsledky prežitia. Dr Deborah Leeová z Dr Fox Online Pharmacy prezradila kľúčový znak tohto smrteľného stavu.

Prezradí ju tento typ stolice

Lekárka vysvetlila, že zmeny vo vašej stolici sú „bežnou črtou“ rakoviny pankreasu, pričom tzv. acholická stolica je dôležitým príznakom, pri ktorom treba spozornieť. Tento typ stolice sa podľa National Library of Medicine vyznačuje svetlou až bielou farbou s nedostatkom žlče. 

„V počiatočných štádiách môže rakovina pankreasu vo svojej najširšej časti, teda v hlave, tlačiť na žlčovod, čím zabraňuje normálnemu uvoľňovaniu žlče do čriev. To má za následok obštrukčnú žltačku – pacient spozoruje zožltnutie kože a očí, tmavý moč a bledú stolicu. Ako rakovina pankreasu postupuje, infiltruje sa ďalej do štruktúry pankreasu, čím zabraňuje normálnej produkcii a sekrécii pankreatických enzýmov, ktoré sú špecificky produkované na trávenie tuku. To narúša normálne odbúravanie tuku v čreve, čo sa nazýva nedostatočnosť pankreatických enzýmov (PEI). PEI spôsobuje bledú, mastnú, často páchnucu stolicu, ktorá sa nedá ľahko spláchnuť v záchode.  Stolica môže mať svetlozelenú, bledohnedú, oranžovú, žltkastú alebo dokonca bielu farbu, niekedy s mastným filmom na vrchu, alebo môže dokonca vyzerať spenená,“ vysvetľuje Dr Leeová. 

Takto sa ozve rakovina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Expertka dodala, že acholická stolica je „najčastejším príznakom“ rakoviny pankreasu. Ako ďalej povedala, pokiaľ ide o včasnú detekciu, je dôležité poznamenať, že až 27,4 percent pacientov s rakovinou pankreasu zaznamenali zmenu, čo sa týka pohybu čriev, ako je hnačka alebo zápcha.

Ďalšie prejavy

Okrem acholickej stolice si podľa odborníčky treba všímať ďalšie kľúčové príznaky, ktoré by mohli pomôcť odhaliť rakovinu pankreasu, vrátane:

  • Bolesť brucha
  • Žltačka
  • Novozniknutá cukrovka
  • Zmena vo zvyku čriev
  • Poruchy trávenia
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Strata hmotnosti
  • Malátnosť (pocit slabosti, celkové nepohodlie)
  • Roztiahnutie brucha
  • Nekardiálna bolesť na hrudníku
  • Bolesť ramena
  • Dysfágia
  • Strata chuti do jedla.

Ak spozorujete niektorý z týchto signálov vrátane bledej a mastnej stolice, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára.

Doktor Leeová dodala: „Je veľa príčin bledej stolice, nejde len o rakovinu pankreasu. Bledá stolica však naznačuje, že sa do čriev nedostáva dostatok žlče. Váš praktický lekár by mal zariadiť krvné testy na kontrolu infekcie a funkcie pečene. Skontroluje pankreatické markery, ako sú CEA a CA 19-9, pričom môžu byť potrebné i ďalšie testy, ako je ultrazvuk pečene alebo CT vyšetrenie na kontrolu pečene a žlčových ciest."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaStolicaRakovina pankreasu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9