Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ovsené VLOČKY nemusia byť zakaždým ZDRAVÉ: Čo robiť, aby sa NEPREMENILI na NEPRIATEĽA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré potraviny by mohli spôsobiť viac škody ako úžitku, keď sa konzumujú v surovom stave. Patrí sem napr. múka, no týka sa to isté aj ovsu?

Surový ovos môžete rozmixovať do smoothie, dať si ho ako pokrm pred tým, než ľahnete do postele alebo ho použiť na výrobu lahodných zdravých guľôčok či iných dezertov, informuje eatthis.com. Treba si však dávať pozor, nie vždy je konzumácia surového ovsa úplne bezpečná. 

Existuje niekoľko foriem ovsa, no ovsené vločky sú bezpochyby jednou z najobľúbenejších odrôd. Podľa FDA sa vyrábajú zo 100% lúpaných, čistých ovsených krúp, ktoré sú dusené, krájané a rolované. Podobné sú krúpy, nakrájané na niekoľko menších kúskov, ktoré sa následne dusia a potom rolujú. Keďže sú nakrájané na menšie kúsky, dajú sa rýchlejšie uvariť.

Ovos a para

Varenie ovsa na pare pomáha minimalizovať riziko prítomnosti patogénnych mikroorganizmov a zaisťuje bezpečnosť konzumácie surovej potraviny. To je dôvod, prečo je bezpečné jesť takýto ovos. Podľa webovej stránky Quaker možno ovos konzumovať bez toho, aby ste ho pred tým uvarili, ak by ste chceli pripraviť napr. nepečené sušienky. Niektorí ľudia však majú citlivejší tráviaci trakt, takže, ak skúšate surový ovos prvýkrát, zaraďte ho do svojho jedálnička postupne a pite veľa tekutín.

Ovsené VLOČKY nemusia byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ho skladovať? 

Aj keď je použitie surového ovsa na jeho výrobu bezpečné, stále treba mať na pamäti, že ovos cez noc musí byť v chladničke. Vlhké sacharidy vytvárajú prostredie pre rast baktérií a najlepší spôsob, ako to minimalizovať a udržať ovos v bezpečí, je uchovávať ho v chlade a nenechávať ho na pracovnej doske.

Aby bol surový ovos čo najčerstvejší, je dôležité ho správne skladovať.

Michiganská štátna univerzita odporúča:

  • Skladovanie neotvorených suchých ovsených vločiek na chladnom a suchom mieste
  • Skladovanie otvoreného ovsa v pôvodnej nádobe s tesne priliehajúcim vekom
  • Následne by mal byť zakrytý znovu uzatvárateľným plastovým vreckom či v plastovej alebo sklenenej nádobe
  • Otvorený ovos by sa mal spotrebovať do 1 roka
  • Skladovanie suchého surového ovsa v mraziacom vrecku v mrazničke po dobu až 1 roka

Dátumy ‘'spotrebujte do'' sú odporúčania týkajúce sa kvality, ktoré na obaly uvádzajú výrobcovia potravín. Po tomto dátume je ovos stále bezpečný na konzumáciu. Ak však získa zvláštnu chuť alebo vôňu, okamžite ho vyhoďte.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOvos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9