25 POTRAVÍN, ktoré ZASTAVIA chuť do jedla: Výsledkom je CHUDNUTIE bez námahy!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-27 06:00:00

Nejde o žiadny zázrak. Stačí si len vybrať správne potraviny, ktoré stopnú vyjedanie chladničky a vy tak nebudete stále bojovať s myšlienkami, čo si dať pod zub.

Mandle

Hrsť mandlí je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu E a horčíka, ako sa píše na shape.com. Navyše, treba rátať s tým, že sú prirodzeným prostriedkom na potlačenie chuti do jedla, ktorý má pretrvávajúcu silu! Podľa štúdie z roku 2006 sa ukázalo, že mandle zvyšujú u ľudí pocity plnosti a pomáhajú pri regulácii hmotnosti.

Káva

Zatiaľ čo pitie viac ako jednej až dvoch šálok denne môže vyvolať nervozitu, mierne množstvo kávy môže pomôcť zvýšiť metabolizmus a pôsobiť ako prostriedok na potlačenie chuti do jedla. Dajte prednosť kofeínu spolu s antioxidantmi z kávových zŕn. Pozor, aby ste neodstránili tieto dobré účinky príliš veľkým množstvom cukru alebo smotany.

Zázvor

Zázvor sa používa už po stáročia pre svoje úžasné tráviace schopnosti. Či už je to v smoothie alebo v indickom jedle, zázvor funguje ako stimulant, ktorý dodá telu energiu a zlepší trávenie, vďaka čomu budete menej hladní.

Avokádo

Avokádo, ktoré je plné vlákniny a pre srdce prospešných mononenasýtených tukov, potláča chuť do jedla. Takýto účinok má vtedy, keď sa konzumuje striedmo. Tuky totiž vysielajú signály do mozgu, že žalúdok je už plný.

Kajenské korenie

Namiesto premýšľania o tom, ako potlačiť chuť do jedla, sa zamyslite nad tým, ako si okoreniť jedlo. Korenie vám totiž pomôže jesť pomalšie a vy tak budete mať intuitívnejší zážitok z konzumácie jedla. Navyše, len polovica čajovej lyžičky kajenského korenia môže zvýšiť metabolizmus a spôsobiť, že telo samo spáli ďalších 10 kalórií, podľa výskumu publikovaného v časopise Physiology & Behavior.

Jablká

Jablká všetkých odrôd a druhov pôsobia ako látky potláčajúce chuť do jedla z viacerých dôvodov. Po prvé, jablká sú plné rozpustnej vlákniny a pektínu, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýti. Jablká tiež regulujú hladinu glukózy a zvyšujú hladinu energie. Tým, že ich musíte dôkladnejšie prežuť, vlastne spomalíte a tým má i vaše telo viac času na to, aby si uvedomilo, že už nie ste hladní. Ich sladká chuť je príjemným bonusom na záver!

Vajcia

Štúdie ukázali, že konzumácia jedného alebo dvoch vajíčok na raňajky vám pomôže cítiť sa viac sýti počas 24 hodín, ako keby ste zjedli bagetu s rovnakým množstvom kalórií. V tej istej štúdii tí, ktorí jedli vajcia, zjedli v priemere o 330 kalórií menej v priebehu dňa ako ľudia, ktorí jedli obložené bagety.

Voda

Stále ste hladní, no práve ste raňajkovali? Pravdepodobne ste nevypili dostatok vody. Dbajte na to, aby ste každý deň vypili o jeden pohár vody viac a všímajte si ten rozdiel v chuti do jedla, ale i na svojej pokožke a v trávení! V jednej štúdii z roku 2010 ľudia, ktorí vypili dva poháre vody pred jedlom, zjedli o 75 až 90 kalórií menej ako tí, ktorí ju nepili.

Sladké zemiaky

Podľa potravinárov sladké zemiaky obsahujú špeciálny druh škrobu, ktorý odoláva tráviacim enzýmom, vďaka čomu zostanú vo vašom žalúdku dlhšie, preto vás zasýtia. Navyše sú plné vitamínu A a vitamínu C!

Umeboshi japonské slivky

Máte chuť na sladké, ktorej sa neviete zbaviť? Skúste telo šokovať a zahnať chute niečím kyslým. Umeboshi slivky sú nakladané slivky, ktoré sú fantastické na potlačenie chuti na cukor. Nájdete ich v miestnom špecializovanom obchode, ázijskom obchode s potravinami alebo online.

Zeleninová polievka

Horúca zeleninová polievka na báze vývaru vás môže zasýtiť a zahnať hlad s minimálnym množstvom kalórií. Skúste si dať šálku pred ďalším jedlom alebo veľkú misku na obed!

Tmavá čokoláda

Áno, čokoláda je prirodzeným prostriedkom na potlačenie chuti do jedla! Keď vás prepadnú chute, skúste si pomaly vychutnať kúsok alebo dva tmavej čokolády (nie mliečnej) s aspoň 70 percentami kakaa. Trochu tmavej čokolády pomáha znížiť chuť do jedla, čo má na svedomí horká chuť. Nehovoriac o tom, že kyselina stearová v tmavej čokoláde pomáha spomaliť trávenie, aby ste sa cítili dlhšie sýti. Ak je pre vás čokoláda príliš horká, skúste si dať kúsok so šálkou čiernej kávy – zvýrazní to sladkosť!

Tofu

Tofu, bohatý rastlinný zdroj bielkovín, nie je len pre vegetariánov! Má vysoký obsah izoflavónu nazývaného genisteín, ktorý preukázateľne potláča chuť do jedla a znižuje príjem potravy. Pre jednoduchý spôsob, ako zaviesť tofu do vašej stravy, skúste ho pridať do vašej ďalšej zdravej praženice alebo do obilnej misky s tofu a zeleninou.

Wasabi

Sushi možno nezasýti až tak ako iné potraviny, ale ak si dátek tomu aj wasabi, hneď to bude iné! Pikantnosť tejto zmesi spôsobí potlačenie chuti do jedla a hlavne má prirodzené protizápalové vlastnosti.

Zelený čaj

Prírodný čaj potláčajúci chuť do jedla! Zelený čaj vám môže pomôcť prestať bezhlavo jesť. Odborníci na výživu tvrdia, že katechíny v zelenom čaji pomáhajú brzdiť pohyb glukózy do tukových buniek, čo spomaľuje vzostup hladiny cukru v krvi a zabraňuje vysokému obsahu inzulínu a následnému ukladaniu tukov. Keď je vaša hladina cukru v krvi stabilnejšia, je stabilnejší aj váš hlad.

Ovsené vločky

Aj keď je v ovsených vločkách vysoký obsah sacharidov, tento typ je pomaly stráviteľný a udrží vás sýty aj hodiny po raňajkách. Takže ovsené vločky sú vynikajúcim prirodzeným prostriedkom na potlačenie chuti do jedla. Môže za to aj fakt, že potláčajú hormón hladu ghrelín. V skutočnosti majú ovsené vločky veľmi nízky glykemický index.

Zeleninová šťava

Zeleninová šťava vás zasýti a pôsobí tiež ako nápoj potláčajúci chuť do jedla. Bolo preukázané, že keď ľudia pili zeleninový džús pred jedlom, zjedli o 135 kalórií menej. Len nezabudnite piť šťavy s nízkym obsahom sodíka či cukrov, pri ktorých je menej pravdepodobné, že vás budú nadúvať.

Zelená listová zelenina

Ak hľadáte vysoko výživné jedlo, ktoré vás zasýti na celé hodiny, dajte prednosť zelenej listovej zelenine. Od kelu cez špenát až po švajčiarsky mangold, konzumovné v surovom stave alebo jemne restované s trochou olivového oleja udržia hlad na uzde!

Losos

Keď budete jesť ryby ako losos, ktoré majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, telo zvýši množstvo hormónu leptínu vo vašom systéme. Leptín je známy tým, že potláča hlad. Nemáte radi lososa? Vyskúšajte tuniaka a sleďa, ktoré majú tiež vysoký obsah zdraviu prospešných tukov!

Škorica

Keď si nabudúce dáte cereálie, ovsené vločky, ovocie alebo dokonca kávu, posypte si jedlo trochou škorice. Škorica, podobne ako iné mleté ​​korenie, ako sú klinčeky a zázvor, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, čo pomáha kontrolovať chuť do jedla.

Odstredené mlieko

Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré majú aspoň jednu porciu mliečnych výrobkov denne asi dva týždne pred menštruáciou, výrazne znižujú svoju túžbu po nezdravých potravinách a spracovaných sacharidoch. Samozrejme, odstredené mlieko môže pôsobiť ako prirodzený prostriedok na potlačenie chuti do jedla kedykoľvek počas mesiaca.

Pikantná omáčka

Pikantnosť vás ochráni pred prejedaním sa a pomôže vám zostať dlhšie sýtymi!

Ľanové semená

S nutričnou zmesou rozpustnej vlákniny a esenciálnych mastných kyselín sú ľanové semienka dokonalým doplnkom do vášho jogurtu, smoothie alebo šalátu. Len sa uistite, že ste ich najskôr pomleli, pretože ľudské telo nedokáže stráviť celé ľanové semienka. Ako prírodný prostriedok na potlačenie chuti do jedla vám pomôžu zostať sýti a budete vitálni.

Šalát

Ak chcete zabrániť otváraniu chladničky, zjedzte malý šalát pred tým, ako si sadnete k jedlu. Keďže žalúdku trvá asi 20 minút, kým dá vášmu mozgu signál, že ste sýti, začať s malým šalátom pred jedlom je perfektný spôsob, ako naštartovať tento signál hladu.

Srvátkový proteín

Proteín je známy ako látka potláčajúca chuť do jedla, no zdá sa, že obzvlášť dobrý je srvátkový proteín. Výskum ukazuje, že po tom, čo si ľudia dajú koktail alebo smoothie so srvátkovým proteínom, skonzumujú pri ďalšom jedle podstatne menej kalórií ako tí, ktorí si dali tekuté jedlo s kazeínovým proteínom.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie chudnutie

2022-10-27 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia