Červené mäso je síce chutné, no netreba to s ním preháňať. Obsahuje totiž priveľa nasýtených tukov, ktoré škodia zdraviu. Na druhej strane je bohaté na bielkoviny a vitamíny skupiny B, železo a zinok. Ako často si ho teda môžeme dopriať?
Americký inštitút pre výskum rakoviny odporúča vyhnúť sa spracovanému mäsu a obmedziť príjem červeného mäsa na 340 maximálne 500 gramov týždenne. Ako sa píše na livestrong.com, keď máte v rodinnej anamnéze srdcové ochorenie, mali by ste jeho príjem výraznejšie obmedziť. V opačnom prípade hrozí vysoký cholesterol, o ktorom je známe, že upcháva cievy. Kontrolovať by ste mali aj jeho zloženie, pretože obsah tuku sa líši v závislosti od druhu. Čím je ho menej, tým lepšie.
Čítajte tiež: Populárna OMÁČKA, ktorá ZMENÍ čísla na tlakomere: Krvný TLAK dostane do VÝŠIN
Ak nebudete jesť veľa červeného mäsa, môžete rátať s týmito účinkami:
Nižšie riziko rakoviny
Keď sa červené mäso varí pri vysokých teplotách, napríklad keď ho hodíte na gril alebo opečiete na panvici, vzniknú dve látky, ktoré sa spájajú s rizikom vzniku rakoviny. Ide o heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Ľudí, ktorí ho konzumujú vo veľkom množstve a príliš často, najviac ohrozuje rakovina hrubého čreva, ale aj prostaty, ako ukázal výskum. Jedna štúdia dokonca spája červené mäso s rakovinou prsníka bez ohľadu na spôsob varenia. Vedci tiež zistili, že ženy, ktoré ho vymenili za hydinu, boli oveľa menej ohrozené týmto smrteľným ochorením.
Menej srdcových chorôb
Štúdia z júna 2019 skúmala zdravotné údaje približne 80-tisíc ľudí bez srdcových problémov a zistila súvislosť medzi ochoreniami srdca a červeným mäsom. Tí, ktorí ho jedli viac počas osemročného obdobia, mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia počas nasledujúcich ôsmich rokov. Vedci zistili, že konzumácia porcie spracovaného mäsa každý deň bola spojená s 13-percentným vyšším rizikom úmrtnosti. Potvrdil to aj výskum z augusta 2022 v oblasti artériosklerózy, trombózy a vaskulárnej biológie na takmer 4-tisíc ľuďoch. Z neho vyplynulo, že vyšší príjem červeného mäsa je spojený s vyšším rizikom srdcových chorôb, zatiaľ čo konzumácia rýb, hydiny a vajec takéto zdravotné problémy nespôsobuje.
Zaujme vás: Jednoduchá ČINNOSŤ, na ktorú mnohí zabúdajú: Hrozí HRB na chrbte a strata sily!
Aké množstvo?
Najlepšie urobíte, ak obmedzíte príjem červeného mäsa na úplné minimum, pretože obsahuje viac konzervačných látok poškodzujúcich srdce a má aj priveľa sodíka. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny by ste týždenne nemali zjesť viac ako 500 gramov. Ak mu neviete odolať, váš zvyšný jedálniček by mal byť pestrý a zdravý. Jesť by ste mali najmä veľa ovocia, zeleniny, chudého mäsa, viac rýb, orechov, semiačok a celozrnného pečiva. Vo vašej kuchyni by nemal chýbať olivový olej. Inšpirovať sa môžete stredomorskou kuchyňou, ktorá je považovaná za najzdravšiu na svete.