Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZMENY na tele, ktoré sa SPUSTIA po ODMIETNUTÍ červeného mäsa: Ozve sa aj SRDCE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Červené mäso je síce chutné, no netreba to s ním preháňať. Obsahuje totiž priveľa nasýtených tukov, ktoré škodia zdraviu. Na druhej strane je bohaté na bielkoviny a vitamíny skupiny B, železo a zinok. Ako často si ho teda môžeme dopriať?

Americký inštitút pre výskum rakoviny odporúča vyhnúť sa spracovanému mäsu a obmedziť príjem červeného mäsa na 340 maximálne 500 gramov týždenne. Ako sa píše na livestrong.com, keď máte v rodinnej anamnéze srdcové ochorenie, mali by ste jeho príjem výraznejšie obmedziť. V opačnom prípade hrozí vysoký cholesterol, o ktorom je známe, že upcháva cievy. Kontrolovať by ste mali aj jeho zloženie, pretože obsah tuku sa líši v závislosti od druhu. Čím je ho menej, tým lepšie.

Čítajte tiež: Populárna OMÁČKA, ktorá ZMENÍ čísla na tlakomere: Krvný TLAK dostane do VÝŠIN

Ak nebudete jesť veľa červeného mäsa, môžete rátať s týmito účinkami: 

Nižšie riziko rakoviny

Keď sa červené mäso varí pri vysokých teplotách, napríklad keď ho hodíte na gril alebo opečiete na panvici, vznik dve látky, ktoré sa spájajú s rizikom vzniku rakoviny. Ide o heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Ľudí, ktorí ho konzumujú vo veľkom množstve a príliš často, najviac ohrozuje rakovina hrubého čreva, ale aj prostaty, ako ukázal výskum. Jedna štúdia dokonca spája červené mäso s rakovinou prsníka bez ohľadu na spôsob varenia.  Vedci tiež zistili, že ženy, ktoré ho vymenili za hydinu, boli oveľa menej ohrozené týmto smrteľným ochorením.

ZMENY na tele, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menej srdcových chorôb

Štúdia z júna 2019 skúmala zdravotné údaje približne 80-tisíc ľudí bez srdcových problémov a zistila súvislosť medzi ochoreniami srdca a červeným mäsom. Tí, ktorí ho jedli viac počas osemročného obdobia, mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia počas nasledujúcich ôsmich rokov. Vedci zistili, že konzumácia porcie spracovaného mäsa každý deň bola spojená s 13-percentným vyšším rizikom úmrtnosti. Potvrdil to aj výskum z augusta 2022 v oblasti artériosklerózy, trombózy a vaskulárnej biológie na takmer 4-tisíc ľuďoch. Z neho vyplynulo, že vyšší príjem červeného mäsa je spojený s vyšším rizikom srdcových chorôb, zatiaľ čo konzumácia rýb, hydiny a vajec takéto zdravotné problémy nespôsobuje.

Zaujme vás: Jednoduchá ČINNOSŤ, na ktorú mnohí zabúdajú: Hrozí HRB na chrbte a strata sily!

Aké množstvo?

Najlepšie urobíte, ak obmedzíte príjem červeného mäsa na úplné minimum, pretože obsahuje viac konzervačných látok poškodzujúcich srdce a má aj priveľa sodíka. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny by ste týždenne nemali zjesť viac ako 500 gramov. Ak mu neviete odolať, váš zvyšný jedálniček by mal byť pestrý a zdravý. Jesť by ste mali najmä veľa ovocia, zeleniny, chudého mäsa, viac rýb, orechov, semiačok a celozrnného pečiva. Vo vašej kuchyni by nemal chýbať olivový olej. Inšpirovať sa môžete stredomorskou kuchyňou, ktorá je považovaná za najzdravšiu na svete.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaČervené mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9