Vyzerať DOBRE po 60-TKE je výzva: Ako STARNÚŤ pomalšie i napriek vyššiemu veku!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-03 20:00:00

Akým spôsobom starneme, závisí od nášho životného štýlu. Vyvážená strava, cvičenie, kvalitný spánok a zvládanie stresu má na to veľký vplyv. Od istého veku by ste však isté veci určite nemali robiť.

Naše telo sa postupne mení a veci, ktoré zaberajú v 40-ke, neskôr už fungovať nemusia.

„Keď dosiahnete 60-ku, vaše telo začne starnúť spôsobom, ktorý ste doteraz nezažili,“ konštatovala doktorka Kuljit Kapurová, ktorá dodáva, že sluch slabne a pribúdajú očné choroby.

Čítajte tiež: S akými PROBLÉMAMI sa spája vaša krvná SKUPINA? Pozor na mŕtvicu, u KOHO je vyššie RIZIKO!

Ľudia trpia najmä na šedý zákal, syndróm suchého oka a glaukóm. Okrem toho ich postihujú kožné zmeny ako sú vrásky, starecké škvrny, bolesti kostí a kĺbov, stúpajúci krvný tlak, ťažkosti s ovládaním močového mechúra a priberanie, ako sa píše sa to na eatthis.com. Je jasné, že sa mení aj mozog. Po 60-tke hlavne z hľadiska funkcie, štruktúry a dokonca aj veľkosti.

„Starnutím sa telo zmenšuje, dokonca aj mozog. Znižujú sa kognitívne funkcie a aj spomienky sú v ohrození,“ vysvetlila Kapurová.

Ako však dodala, netreba sa opúšťať. Je to skvelý vek na to, aby ste si užili čas s rodinou a priateľmi, objavovali nové miesta. Aby ste mohli užívať život naplno, mali by ste sa vyhnúť určitým veciam!

1. Nejedzte často sushi

Ryba je jednou z najzdravších potravín, ktoré môžeme konzumovať, ale treba brať do úvahy spôsob, akým sa pripravuje. Japonská kuchyňa je považovaná za zdravú, avšak surové ryby môžu vzbudzovať obavy. Ak nie sú tepelne upravené, môžu obsahovať nežiaduce baktérie.

„Ako starneme, naše telá sa ťažšie vyrovnávajú s ich účinkami a konzumácia sushi, ktoré obsahuje surové ryby, môže spôsobiť vážne ochorenie,“ tvrdí lekár Anthony Puopolo.

2. Nezdvíhajte ťažké závažia

„Zdvíhaniu ťažkých váh by sa mal vyhnúť každý, kto prekročí 60-tku,“ tvrdí ortopédka Barbara Berginová.

Podľa nej táto činnosť môže spôsobiť natrhnutie rotátorovej manžety a zhoršiť hybnosť kĺbov.

3. Nevstávajte ihneď z postele

Mäkké tkanivá začínajú postupne tuhnúť. Keď človek spí, zvyčajne je dlho v jednej polohe. Keď sa zobudí, telo tak potrebuje čas na vystretie. Najviac trpia nosné kĺby dolných končatín.

„Pred tým než vstanete, trochu sa ponaťahujte, uvoľníte najmä kolená, chodidlá a členky,“ radí Berginová.

4. Neizolujte sa

Ako ľudia starnú, majú tendenciu byť viac doma.

„Čím viac sa však izolujú, tým viac strácajú prehľad o živote mimo svojej bubliny, cítia sa osamelo,“ konštatoval doktor Jacob Hascalovici.

Nezdravá psychika potom pôsobí negatívne aj na celkové fyzické zdravie.

5. Nepite príliš veľa alkoholu

Buďte opatrní pri konzumácii alkoholu.

Pitie nadmerného množstva môže viesť k problémom s pečeňou, rakovine, ohrozené je duševné zdravie, mozog, hrozí mŕtvica,“ uviedla doktorka Kapurová.

Zhoršiť sa môže cukrovka, osteoporóza, krvný tlak môže stúpnuť, objavia sa vredy a strata pamäti.

6. Hýbte sa

Adekvátny pohyb a cvičenie počas dňa zlepšuje zdravie a pomáha človeku vyzerať a cítiť sa lepšie. Aj malé zmeny môžu pomôcť zlepšiť stav svalov, kostí a celkové zdravie. Úplne postačí, hýbať sa 20 až 30 minút denne. Vyskúšajte prechádzky, plávanie, záhradkárčenie, tanec, rybárčenie, tai chi alebo jogu.

7. Spite viac

Mnoho ľudí nad 60 rokov má problémy so spánkom.

„Starnutie môže ovplyvniť jeho kvalitu a trvanie,“ vysvetľuje Kapurová.

Práve dobrý spánok udržuje mozog zdravý a zvyšuje kvalitu života. Ako ho zlepšíte? Cvičte, nepite alkohol, nefajčite, zrieknite sa kávy popoludní, vyhnite sa driemaniu cez deň. Namiesto pozerania televízie si večer pred spaním radšej čítajte.

8. Nefajčite

Fajčenie je jeden z najťažších návykov, ktorého sa treba zbaviť.

„Všetci dobre vedia, že škodí zdraviu, spôsobuje srdcové ochorenia, rakovinu, no je ťažké s tým prestať,“ myslí si Kapurová.

Odborníčka radí začať s malými krôčikmi. Stanovte si míľniky, ktoré chcete na svojej ceste za nefajčením dosiahnuť. Postupným znižovaním tabaku sa dopracujete k zdarnému koncu. Nezabudnite sa odmeňovať, pôjde vám to ľahšie.

9. Nenechajte sa ovládať stresom

Keď sa cítime zavalení stresom, naše telo uvoľňuje chemikálie typu "bojuj alebo uteč", čo môže spôsobiť, že sa cítime chorí a nedokážeme sa uvoľniť,“ konštatovala doktorka Kapurová.

Zaujme vás: KVÍZ o BURČIAKU, ktorý už rozvoniava na trhoviskách: Spoznáte KVALITU od napodobeniny?

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je zistiť, čo vás trápi. Pomáhajú aj aktivity ako joga, meditácia, hlboké dýchanie, čítanie dobrej knihy alebo počúvanie upokojujúcej hudby.

„Ďalším skvelým spôsobom, ako sa vyhnúť stresu, je jesť ľahšie, zdravšie, užívať vitamíny D, B12, B6, kyselinu listovú a vápnik,“ uviedla doktorka.

Ako dodala, ide o najbežnejšie živiny, ktorých majú seniori nedostatok.

Fotogaléria


Tagy:
strava starnutie 60 rokov

2022-09-03 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia