Populárna OMÁČKA, ktorá ZMENÍ čísla na tlakomere: Krvný TLAK dostane do VÝŠIN

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-04 06:00:00

Vysoký krvný tlak je predchodcom infarktu a mŕtvice, preto je nevyhnutné mať ho pod kontrolou. Vychutnaním si obľúbenej omáčky by vás však mohlo priblížiť k tomuto nebezpečnému stavu.

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia sa nazýva „tichý zabijak“, pretože bez varovania zvyšuje riziko vážnych zdravotných problémov. Tento stav núti vaše srdce pracovať tvrdšie, aby pumpovalo krv do tela, pričom toto úsilie môže viesť k infarktu. To, čo jete, môže v tomto procese zohrávať kľúčovú úlohu!

Čítajte tiež: KVÍZ o BURČIAKU, ktorý už rozvoniava na trhoviskách: Spoznáte KVALITU od napodobeniny?

Pozor na túto omáčku

Odborníci upozorňujú na konzumáciu jednej omáčky, ktorú majú mnohí v obľube, ako sa píše na express.co.uk. Niektorí si ňou polievajú pečienku, iní do nej namáčajú hranolčeky. Reč je o univerzálnej hnedej omáčke, ktorá si u nás získala popularitu ešte za čias Československa, keď sa podávala v školských jedálňach. Dnes ju mnohí vítajú väčšinou k španielskemu vtáčikovi.

Hoci dodá jedlu extra chuť, váš krvný tlak by mohla dostať do výšin! Obsahuje totiž veľa soli, ktorá sa považuje za jednu z najväčších príčin vysokého krvného tlaku. Omáčka, ktorá je typickou súčasťou britskej kuchyne, sa pripravuje zo šťavy uvoľnenej pri pečení mäsa, vypečeného tuku a vývaru. Následne sa zahustí múkou alebo škrobom a ďalším krokom je korenie či červené víno. U nás sa zvyčajne pripravuje z vývaru z kostí, cibule, hladkej múky, tuku, soli a čierneho korenia, hoci má mnoho variant. Soľ je však nevyhnutnou ingredienciou!

Charitatívna organizácia Action on Salt uviedla, že 99 percent omáčok dostane „žltú alebo červenú stopku“ za obsah soli. Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii vysvetľuje, že žltá znamená „ani vysoké, ani nízke“ množstvá soli, zatiaľ čo červená predstavuje vysoké množstvo. Hoci jedlá označené žltou stopkou by mali byť v poriadku, červené treba obmedziť.

Nepotrebná soľ v potravinách

Action on Salt sa zamerala na rôzne druhy popredných značiek omáčok v supermarketoch, pričom zistila „vysoké hladiny skrytej soli“. Zo 135 testovaných omáčok 99 percent dostalo buď žlté alebo červené štítky. Zistilo sa, že najslanšia omáčka obsahuje 1,66 gramu soli na 100 mililitrov. Aj keď toto množstvo okamžite nezdvihne hladiny krvného tlaku, predstavuje časť vašej dennej dávky soli. NHS vysvetľuje, že dospelí by nemali prijať viac ako šesť gramov soli denne. A čo viac, soľnička, ktorá sa nachádza vo vašej kuchynskej skrinke, nie je jediným zdrojom sodíka v strave.

Zaujme vás: Nedozretý či prezretý BANÁN? Siahnite po tomto, CHRÁNI pred onkologickými CHOROBAMI

Blood Pressure UK varuje, že potraviny, ktoré kupujete v supermarketoch, obsahujú tiež skrytú soľ. Jedno jedlo plus ďalšie a množstvo soli sa rýchlo nahromadí!

Graham MacGregor, predseda Consensus Action on Salt and Health (CASH), povedal: „Je škandál, že v bežne používaných surovinách je stále toľko nepotrebnej soli, aj keď je možné vyrobiť ich s menším množstvom. Výrobcovia musia okamžite začať pracovať na dosiahnutí nových cieľov, čo sa týka pridávania soli. Každým znížením príjmu soli o jeden gram môžeme zabrániť 12 000 srdcovým infarktom, mŕtviciam a srdcovým zlyhaniam, z ktorých polovica by bola smrteľná."

Dobrou správou je, že existujú omáčky, ktoré neobsahujú nepríjemné hladiny soli. Pozrite sa na etiketu výrobku a dajte prednosť alternatívam s nízkym obsahom spomínanej ingrediencie, ktoré sú lepšie pre krvný tlak.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie omáčka vysoký krvný tlak

2022-09-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia