Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

LEKÁRNICI prezradili, ktoré LIEKY radšej NEUŽÍVAŤ: Neúčinnosť a STRATA peňazí v jednom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Úlohou liekov na predpis i voľnopredajných je zlepšiť zdravotné problémy a poskytnúť úľavu od bolesti. Nie všetky však zaberajú a fungujú. Lekárnici priznali, na ktoré z nich sa neoplatí míňať peniaze.

Každý sa aspoň raz nechal opantať reklamou. Týka sa to aj tej na rôzne lieky. Ruku na srdce, kto by nechcel zázračne omladnúť, schudnúť, či vyzdravieť a to len vďaka pár tabletkám? Nemali by ste však veriť všetkému, čo trh ponúka. Radšej stavte na skutočných odborníkov. Farmaceuti v tom majú jasno, ako tvrdia, nie všetky lieky, ktoré sú v ponuke, sú v skutočnosti účinné, ako sa píše na eatthis.com. Ktoré neodporúčajú užívať?

Čítajte tiež: KOĽKOKRÁT týždenne treba mať SEX, aby mal ÚČINKY? Toto si zapamätajte

1. Lieky obsahujúce guaifenezín

Liečivo guaifenezín je súčasťou liekov známych ako expektoranciá, ktoré pomáhajú odstrániť hlien z dýchacích ciest. Bežne ho dostať v lekárňach aj bez predpisu. Je bežnou zložkou medikamentov na prechladnutie a chrípku.

„Expektoranciá v podstate riedia hlieny, uvoľňujú prekrvenie hrudníka a hrdla a uľahčujú odstraňovanie hlienov kašľom,“ konštatovala holistická farmaceutka Ani Rostomyanová.

Ako však uviedla, štúdia publikovaná v roku 2014 Hoffer-Schaeferom a kol. ukázala, že použitie guaifenenu na uvoľnenie hlienu alebo zlepšenie priebehu infekcií dýchacích ciest neprináša žiadne výhody.

LEKÁRNICI prezradili, ktoré LIEKY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Tento produkt sa odporúča zapiť veľkým množstvom vody, ktorá sama o sebe pomáha uvoľňovať hlien,“ vysvetlila.

Rovnako neúčinná je podľa nej aj kombinácia guaifenezínu a dextrometorfánu, čo je látka potláčajúca kašeľ, no je na zozname zneužívaných voľnopredajných liekov.

2. Fenylefrín

Tento liek je voľnopredajný a užíva sa ako dekongestant.

„Bol vytvorený, aby nahradil pseudoefedrín a zároveň sa stal voľnopredajnou možnosť,“ uviedla farmaceutka Suzanne Solimanová.

Mnoho spoločností zmenilo značku a použilo fenylefrín ako aktívnu zložku. Podľa farmaceutky to však nefunguje.

Klinické údaje ukazujú, že fenylefrín nie je o nič lepší ako placebo,“ konštatovala.

Solimanová preto odporúča ľuďom, ktorí naozaj potrebujú dekongestant, aby si nechali predpísať pseudoefedrín.

3. Difenhydramín

Difenhydramín sa nachádza v populárnych liekoch, ktoré sa dajú ľahko zohnať bez predpisu.

„Aj keď spôsobuje ospalosť a pomáha zaspať, častokrát zaplatíte za značkové produkty oveľa viac ako za  generický difenhydramín, ktorý urobí rovnakú službu,“ tvrdí Solimanová.

4. Produkty na chudnutie

Voľnepredajné produkty na chudnutie sú ďalším skvelým príkladom zbytočného vyhodenia peňazí. Sú brané ako doplnky stravy a farmaceuti ich nepovažujú za bezpečné a účinné.

LEKÁRNICI prezradili, ktoré LIEKY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vyskytli sa prípady, keď tieto produkty pri laboratórnych testoch vykazovali obsah výťažkov zo štítnej žľazy alebo nadobličiek na zrýchlenie metabolizmu, čím sa jednotlivci, ktorí ich užívali, vystavili nebezpečenstvu nežiaducich účinkov,“ konštatovala farmaceutka Rostomyanová.

Niektoré doplnky, ktoré tvrdia, že pomáhajú pri chudnutí, majú zloženie na báze byliniek, ako je senovka grécka, zelený čaj a yerba maté. Ukázalo sa však, že ich účinok na chudnutie je malý, až bezvýznamný.

Zaujme vás: 5 jasných SIGNÁLOV, že vám ZLYHÁVAJÚ obličky: Štvorka vás ŠOKUJE!

5. Prevagen

Prevagen ponúkal trh ako doplnok pre zdravie a na zlepšenie pamäti. Podľa farmaceutky Solimanovej však neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že je to pravda.

„Existujú obmedzené dôkazy a klinické údaje o tom, ako dobre prevagen funguje,“ uviedla.

Sú tiež obavy z toho, či ľudské telo dokáže absorbovať a použiť aktívne zložky v tomto lieku.

„Navyše nie je schválený príslušnými úradmi a nemal by sa používať v prípadoch vážnych problémov s pamäťou,“ dodala na záver.

Poraďte sa vždy do svojim lekárom! 

Viac o téme: ZdravieLiekyLiečba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9