Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

UNAVIŤ vás môžu aj MYŠLIENKY: Skutočný dôvod, prečo ste VYČERPANÍ z premýšľania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielen fyzická činnosť spôsobuje únavu. Ak sa cítite často vyčerpaní, nemusíte robiť žiadne ťažké manuálne práce. Stačí, že vaše mozgové závity pracujú o niečo intenzívnejšie a vy o niečom rozmýšľate. Prečo to tak je?

Vedci prišli s novým dôkazom, ktorý vysvetľuje, prečo nás rozmýšľanie tak unavuje, informuje sciencedaily.com.

Keď mozog kričí STOP

Štúdia vedcov, publikovaná v Current Biology ukazuje, že keď sa intenzívna kognitívna práca predĺži o niekoľko hodín, spôsobí to nahromadenie potenciálne toxických vedľajších produktov v časti mozgu, známej ako prefrontálna kôra. To mení vašu kontrolu nad rozhodnutiami, takže sa posúvate smerom k ľahším činnostiam, ktoré si nevyžadujú žiadne úsilie, pretože prichádza kognitívna únava, vysvetľujú výskumníci.

Čítajte tiež: LEKÁRNICI prezradili, ktoré LIEKY radšej NEUŽÍVAŤ: Neúčinnosť a STRATA peňazí v jednom!

"Teórie naznačujú, že únava je druh ilúzie, ktorú si mozog pripravil, aby nás prinútil zastaviť čokoľvek, čo robíme, a premeniť to na nejakú príjemnejšiu činnosť," hovorí Mathias Pessiglione z Pitié-Salpêtrière University v Paríži.

"Naše zistenia ukazujú, že kognitívna práca vedie ku skutočnej funkčnej zmene a akumulácii škodlivých látok. Únava by skutočne mohla byť signálom, že je načase prestať silno rozmýšľať a pracovať, aby sa zachovalo správne fungovanie mozgu,” dodal.

UNAVIŤ vás môžu aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priveľa toxickej látky

Pessiglione a jeho kolegovia chceli pochopiť, čo je to duševná únava. Zatiaľ čo stroje dokážu pracovať nepretržite, mozog nie. Chceli však zistiť prečo. Mali podozrenie, že dôvod súvisí s potrebou recyklovať potenciálne toxické látky, ktoré vznikajú pri nervovej činnosti.

Vedci použili magnetickú rezonančnú spektroskopiu (MRS) na monitorovanie chémie mozgu v priebehu pracovného dňa. Pozreli sa na dve skupiny ľudí: na tých, ktorí poriadne premýšľali, a na druhých, ktorí mali relatívne ľahšie kognitívne úlohy. Známky únavy, vrátane zníženej dilatácie zreníc, videli len v skupine, ktorá ťažko premýšľala. 

Dôležité je, že mali tiež vyššie hladiny glutamátu v synapsiách prefrontálnej kôry mozgu. Akumulácia glutamátu spôsobuje, že ďalšia aktivácia prefrontálneho kortexu je náročnejšia, takže kognitívna kontrola je po psychicky náročnom pracovnom dni ťažšia.

Zaujme vás: URÝCHLI odchod odpadových látok z tela: RECEPT na vodu z BAKLAŽÁNU, ktorý popoženie METABOLIZMUS

Bohužiaľ, neexistuje nič, čo by v jednom momente stoplo neustále rozmýšľanie nad niečím. Mozgu jednoducho nedokážate povedať DOSŤ. Podľa Pessiglioneho by však mohol pomôcť odpočinok a spánok. Existujú totiž dôkazy, že glutamát sa zo synapsií vylučuje počas spánku.

Viac o téme: MozogúnavaPremýšľanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9