Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

5 varovných SIGNÁLOV, že by ste mali okamžite PRESTAŤ piť VÍNO: Ruky preč!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dať si pohár vínka po náročnom dni sa môže zdať ako dobrý nápad, no ide len o duševnú pascu! O to horšie, ak vaše telo odmieta alkohol, čo vy na prvý pohľad nevidíte.

Víno sa vždy považovalo za vhodný druh alkoholu pre ľudské zdravie. Samozrejme, len v obmedzenom množstve. Vítané je napr. vo veľmi populárnej stredomorskej diéte, informuje eatthis.com.

Pripisujú sa mu hlavne prospešné účinky pre zdravie srdce kvôli obsahu antioxidantov. Netreba však zabúdať na to, že aj víno je alkohol, ktorý môže mať negatívne účinky v dôsledku toho, ako telo reaguje na jeho chemické a návykové vlastnosti. 

Čítajte tiež: FOTO Extrémna PREMENA, ktorá mnohých inšpiruje: Muž sa ZBAVIL veľkého BRUCHA!

Alkoholické nápoje obsahujú etanol, organickú chemickú zlúčeninu, vyrobenú z rastlinných materiálov, ktorá sa vyrába fermentáciou cukrov. Považuje sa za psychoaktívnu drogu, ktorá sa navyše s obľubou používa ako palivo pre autá a dokonca aj niektoré rakety.

Môže sa stať, že vaše telo zle reaguje na pohár vína alebo akýkoľvek druh alkoholu bez toho, aby ste si to hneď všimli. Bohužiaľ, u niektorých aj malé množstvo alkoholu spôsobuje problémy, pričom dokonca môže zasiahnuť aj najdôležitejší telesný orgán, teda srdce. 

5 varovných SIGNÁLOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako spoznať, že vášmu telu víno nerobí dobre: 

Sťažené dýchanie

Podľa Journal of Allergy and Clinical Immunology sa považuje víno za významný spúšťač astmy. Štúdia dospela k záveru, že 33 % účastníkov zažilo astmu vyvolanú alkoholom a víno bolo najčastejším vyvolávačom s príznakmi od miernej až po stredne závažnú.

Hoci je potrebný ďalší výskum, odborníci predpokladajú, že astmu vyvolanú vínom by mohli spustiť siričitany vo víne, bežne používané konzervačné látky.  Štúdia tiež poznamenáva, že salicyláty, chemický marker hrozna a vína, by tiež mohli hrať úlohu pri problémoch súvisiacich s alergiou z vína.

Silné bolesti hlavy

Presne tak! Bolesti hlavy z vína skutočne existujú, no nie je to kvôli siričitanom. Harvard Health vysvetľuje, že niektorí ľudia majú nedostatok enzýmu, ktorý rozkladá histamín v tenkom čreve. Histamín je zlúčenina, nachádzajúca sa v šupke hrozna, pričom je výraznejšia v červenom víne než v bielom. Konzumácia alkoholu môže v skutočnosti inhibovať enzým, čo môže spôsobiť zvýšenie hladín histamínu v krvi, rozšírenie krvných ciev a spôsobenie bolesti hlavy.

Závraty

Ak ste zažili stavy, pri ktorých sa vám točila hlava, môže ísť o varovný signál. Premyslite si, či si dáte ďalší dúšok! Existuje veľa výskumov, ktoré ukazujú, že užívanie alkoholu (nielen vína) môže do určitej miery spôsobiť závraty, najmä, ak ste toho vypili príliš veľa.

Americké centrá pre závislosť tvrdia, že závraty môžu mať pri pití alkoholu dve formy – točenie hlavy a vertigo. Ak vám alkohol spôsobuje nevoľnosť a máte pocit, že upadnete do bezvedomia (závraty), alebo ak strácate rovnováhu a máte pocit, že sa vaše okolie pohybuje okolo vás bez akéhokoľvek skutočného pohybu (vertigo), je zle!

Začervenaná pokožka

Vyskytuje sa predovšetkým na tvári. Národný inštitút pre alkoholizmus (NIAA) hovorí, že červená tvár sa vyskytuje v dôsledku intolerancie alkoholu, čo spôsobuje, že ľudia metabolizujú alkohol menej efektívne. Tento príznak môže byť tiež sprevádzaný žihľavkou, nevoľnosťou, nízkym krvným tlakom, zhoršujúcou sa astmou a epizódami migrény.

5 varovných SIGNÁLOV, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Závislosť

Ak neustále potrebujete pohár vína, možno je čas porozprávať sa o závislosti s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom. CDC uvádza, že závislosť od alkoholu neznamená zakaždým, že pijete vo veľkých množstvách. Považuje sa za chronický zdravotný stav, ktorý zahŕňa „silnú túžbu po alkohole, pokračujúce užívanie napriek opakovaným problémom s pitím a neschopnosť kontrolovať konzumáciu alkoholu“.

Zaujme vás: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

NIAAA uvádza, že ženy, ktoré konzumujú viac ako tri drinky denne alebo sedem za týždeň, alebo muži so štyrmi pohármi denne alebo 14 za týždeň, čelia vysokému riziku vzniku poruchy užívania alkoholu.

Úrad pre zneužívanie návykových látok a služby duševného zdravia (SAMHSA) definuje ťažké užívanie alkoholu ako nadmerné pitie päť alebo viac dní počas mesiaca. Alkohol je podľa vedcov považovaný za najškodlivejšiu látku v porovnaní s omamnými látkami. Ak s tým zápasíte, môžete sa obrátiť na lekára či iného odborníka.

Viac o téme: AlkoholVínoZdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9