Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vaše DRŽANIE tela prezradí oveľa VIAC, než si myslíte: Veľký VPLYV na život i zdravie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Nehrb sa a vystri sa" je stará známa veta, ktorú sme sa napočúvali od svojich rodičov až-až. Mala by však byť pravidelom aj teraz. Pozícia vášho tela môže totiž ovplyvniť váš celkový život.

Správne držanie tela vám môže pomôcť vyhnúť sa svalovému napätiu, bolesti, únave a mnohým ďalším bežným zdravotným ťažkostiam, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Odborníci dodali, že držanie vášho tela o vás prezrádza oveľa viac, než si myslíte. Pozrite sa na najčastejšie polohy tela a aké bolesti pri nich hrozia: 

Vzpriamený postoj 

"Ide o jednu z najlepších pozícií. Vďaka nej pôsobíte dôveryhodne,‘‘ povedal expert na reč tela Inbaal Honigman. 

Čítajte tiež: Nová ZBRAŇ v boji proti antimikrobiálnej REZISTENCII: Ukrýva sa v tejto ZELENINE

Ako dodal odborník, ak budete pracovať na dobrom držaní tela, vráti sa vám to dvojnásobne! Budete sebavedomejší a okolie vás bude brať s rešpektom. Podľa terapeutky Julie Jenningsovej by každý mal mať takýto postoj. 

„Vaša chrbtica má tri prirodzené krivky – na krku, v strede a v dolnej časti chrbta a nácvik správneho držania tela by mal tieto krivky zachovať, nie poškodzovať," vysvetľuje odborníčka. „Vaša hlava by mala byť prirodzene nad vašimi ramenami a horná časť vašich ramien by mala byť zarovnaná s bokmi. Precvičovanie tejto polohy zníži riziko nežiaducich bolestí, zlého krvného obehu a únavy. Takisto budete vyzerať vyššie a sebavedomejšie,” dodala.

Zhrbený postoj 

Inbaal upozprňuje, že tento postoj v iných ľuďoch vyvoláva pocit, že ste slabá povaha. Pokiaľ ide o reč tela, okrúhle ramená smerujúce nadol hovoria, že ste uzavretí pred svetom. To tiež naznačuje, že máte pocit strachu a napätia. 

Vyzerá to tak, ako by ste sa nezaujímali o ľudí okolo vás. Pre okolie to nie je príťažlivé. Napríklad, keď sa prvýkrát stretnete s neznámymi ľuďmi alebo ste na pracovnom pohovore, zafixujú si vás ako človeka, ktorý má obavy, pretože poklesnuté ramená vyzerajú, akoby ste na nich niesli váhu celého sveta,“ povedal. 

Julie vysvetlila, že zhrbená poloha je bežne známa ako kyfóza. Tiež povedala, že zo zdravotného hľadiska takýto postoj veľmi zaťažuje chrbticu. Hovorí, že to prispeje k bolestiam krku a chrbta a môže dokonca stlačiť hrudník, čo zase vedie k jeho bolestiam. 

Takto vyzerá (zľava doprava) vzpriamený postoj, zhrbený postoj, veľký predklon, vyhýbavý postoj a obranný postoj.
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerá (zľava doprava) vzpriamený postoj, zhrbený postoj, veľký predklon, vyhýbavý postoj a obranný postoj.  (Zdroj: screenshot these.co.uk)

"Každodenné úlohy budú čoraz ťažšie a na vaše srdce a pľúca bude vyvíjaný značný tlak, čo sťaží aj dýchanie," povedala. 

Veľký predklon 

Nakláňanie sa dopredu je niečo, čo prirodzene robíme, keď niekomu venujeme pozornosť. Na druhej strane, táto pozícia vyzerá zvláštne, ak sa z nej stane váš trvalý postoj. Táto pozícia tela nevyvoláva pocit sebavedomia.

Julie tvrdí, že táto poloha je známa aj ako Swayback Posture a zdôraznila, že ľudia, ktorí ju majú, majú prehnané krivky chrbtice. Títo ľudia majú často dopredu naklonené boky a pri státí sa zdá byť zadok viac vypuklý. 

"Ide o zlé držanie tela a tí, ktorí majú takúto polohu, môžu pociťovať časté bolesti krku, chrbta a ramien a v niektorých prípadoch to môže dokonca spôsobiť zhoršenie chrbtice v priebehu času, čo vedie k ďalším vážnym zdravotným problémom,” hovorí Julie.  

Vyhýbavý postoj

Ak praktizujete túto pozíciu, potom vyzeráte, akoby ste sa vyhýbali ostatným, a mohli by ste spôsobiť, že sa ľudia vo vašej spoločnosti budú cítiť odmietaní. Inbaal povedal, že táto pozícia vyzerá veľmi nenápadne a vaša neverbálna komunikácia hovorí: "Radšej by som bol kdekoľvek, len nie tu."

Táto poloha je tiež bežne známa ako „plochý chrbát alebo skoliotická poloha“ a vzťahuje sa na sploštenie a mierne otáčanie dolnej časti chrbta. 

„Keď sa spodná časť chrbta splošťuje a krúti, stratíte zakrivenie chrbtice, čo znamená, že vaša panva sa nakloní dozadu a do strán. Táto poloha bude vyvíjať zvýšený tlak na vašu chrbticu, čo následne bráni normálnemu rozsahu pohybu, čo po čase povedie k zhoršeniu svalov a kĺbov, zníženiu pohybu a bolesti," povedala odborníčka. 

Obranný postoj 

Obranný postoj je takmer doslovným znázornením „vzdania sa“. Pokiaľ ide o reč tela, Inbaal hovorí, že toto je najdefenzívnejšia poloha, pretože celá horná časť tela sa začína vytáčať do ochrannej, detskej postavy. 

Zaujme vás: OMYL o ORECHOCH, za ktorý si môžete sami: V tomto prípade nemajú NIČ spoločné so ZDRAVÍM

Julie dodáva: „Obranná pozícia sa bežne označuje ako ‘‘predná pozícia hlavy‘‘, keď sa váš krk nakloní dopredu a vaša hlava visí pred vašimi ramenami namiesto toho, aby ste ju nechali priamo nad nimi. Táto poloha bude vyvíjať veľký tlak na krk, čo môže viesť k únave. V spojení so zlou cirkuláciou a tam, kde telo nedostáva dostatok kyslíka, sa svaly a kĺby ľahšie poškodia.” 

Vaše DRŽANIE tela prezradí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako predchádzať zlému držaniu tela?

Správne držanie tela je jednoznačne prospešné pre vaše zdravie. Julie povedala, že existuje veľa spôsobov, ako možno zabrániť chybnému držaniu alebo ho zlepšiť, ak máte príznaky, niektoré z vyššie uvedených. Julie radí, že pomôže jemné cvičenie na posilnenie či natiahnutie svalov a na podporu dobrého rozsahu pohybu v kĺboch.

Viac o téme: ChrbticaChrbát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9