Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZLÁ správa pre MUŽOV: Pravý DÔVOD, prečo PRIBERAJÚ počas horúčav, ŽIEN sa to NETÝKA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia zistila, že vystavenie sa slnečnému žiareniu stimuluje uvoľňovanie hormónu hladu z pokožky. Avšak, účinky prevládajú len u mužov. 

Vedci z Tel Avivskej univerzity v Izraeli tvrdia, že drsnejšie pohlavie v lete vďaka tomuto hormónu častejšie priberá. U žien však pohlavný hormón estrogén bráni uvoľňovaniu tohto hormónu hladu, čo znamená, že nevedie k zmene chuti do jedla, ako sa píše na dailymail.co.uk.

"Tieto výsledky identifikujú kožu ako hlavného sprostredkovateľa energetickej homeostázy a môžu viesť k terapeutickým príležitostiam na liečbu endokrinných chorôb na základe pohlavia," napísal vedecký tím.

Čítajte tiež: Vsaďte na CIBUĽU počas HORÚČAV: SCHLADENIE na počkanie, ktoré tak potrebujete!

Viac kalórií v lete

Potreba konzumovať jedlo je riadená hlavne komunikáciou medzi periférnymi tkanivami, ako sú črevá a pečeň, a mozgom. Hormóny sa uvoľňujú z periférnych orgánov, aby sa dostali do oblastí mozgu, ako je hypotalamus, ktorý riadi funkcie, teda teplotu a spánok, ako aj hlad. 

Štúdia, publikovaná v Nature Metabolism, sa zaoberala výsledkami prieskumu medzi 3000 izraelskými účastníkmi, ktorí zaznamenávali svoju stravu v rokoch 1999 až 2001. Carmit Levyová a jej tím videli, že muži zvýšili príjem kalórií z jedla v letných mesiacoch, keď je slnečné žiarenie najintenzívnejšie. U žien to však tak nebolo. 

ZLÁ správa pre MUŽOV:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je za tým hormón hladu

Výskum podporila štúdia na myšiach, ktoré boli denne vystavené ultrafialovému (UVB) žiareniu počas desiatich týždňov. Vedci pozorovali „výrazný nárast príjmu potravy“ u samcov myší, no nie u samíc. Zistilo sa, že UVB žiarenie stimulovalo uvoľňovanie hormónu hladu ghrelínu z tukových buniek v kožnom tkanive samcov myší, nazývaných adipocyty. Po dosiahnutí hypotalamu ghrelín zvýšil chuť do jedla u samcov, čím podporil príjem potravy a prírastok hmotnosti.

Výskumníci tiež poznamenali, že myši vykazovali zvýšené správanie pri hľadaní potravy, čo naznačuje, že zvýšený príjem potravy súvisel aj s prospešnými vlastnosťami jedla, a nie len so splnením energetických požiadaviek.

Tento účinok bol však u samíc myší otupený, pretože pohlavný hormón estrogén interferoval s uvoľňovaním ghrelínu z tukových buniek v koži. Na druhej strane, samice myší s nízkou hladinou cirkulujúceho estrogénu vykazovali vyšší príjem potravy, keď boli vystavené UVB.

Zaujme vás: Obľúbený NÁPOJ môže spôsobiť ZMENY v KRVI: Možný spúšťač ZRAZENÍN

Tuk ako regulátor správania v stravovaní

Vedci vykonali tri ďalšie experimenty, z ktorých dva skúmali ľudské bunkové kultúry v laboratóriu a ich reakciu na UVB žiarenie. Zistili, že vzorky mužskej ľudskej kože vystavené UVB počas piatich dní viedli k zvýšenej expresii ghrelínu. Ďalší experiment skúmal chuť do jedla ľudí s kožnými poruchami, ktorí dostávali terapiu UVB svetlom. Muži vo všeobecnosti hlásili, že jeden mesiac po začatí liečby pociťovali väčší hlad, ale ženy nehlásili zmenu chuti do jedla.

Vedci sa domnievajú, že ich výsledky identifikujú kožný tuk ako možný regulátor stravovacieho správania a pridávajú nový typ tukového tkaniva do rovnice energetickej rovnováhy.

Profesor Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na The Open University, sa však domnieva, že tieto výsledky mohli ovplyvniť aj iné faktory, ako napr. odlišné správanie v súvislosti so slnečným počasím zo sociálnych dôvodov, kvôli zvykom, spoločenským zmenám a pod. 

Viac o téme: LetoHorúčavyPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9