Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vsaďte na CIBUĽU počas HORÚČAV: SCHLADENIE na počkanie, ktoré tak potrebujete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Teploty vonku síce atakujú 30 stupňov Celzia, v kuchyni však máte nenápadného pomocníka, s ktorým prežijete horúčavy ľavou zadnou. Táto zelenina vás totiž "schladí" v priebehu pár minút.

Kedysi sa verilo, že cibuľa vo vrecku, keď idete von, môže zabrániť úpalu zo slnka a celkovo z teplého počasia. Hoci neexistuje žiadny vedecký dôkaz na podporu tohto tvrdenia, lekárska veda znova uznala, že cibuľový prchavý olej dokáže regulovať a absorbovať vysokú telesnú teplotu, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com!

Na vnútorné použitie

Mnohí poznajú cibuľu ako skvelú potravinu na varenie, no naše mamy či babky by vedeli rozprávať o nej ako o účinnom pomocníkovi pri horúčavách. Údajne konzumácia surovej cibule počas leta môže pomôcť zabrániť vzniku úpalu. Červená odroda obsahuje zlúčeninu nazývanú kvercetín, ktorá môže pôsobiť proti histamínu. Jeho šťava je účinná pri liečbe úpalu a spálenín od slnka. Podľa ajurvédy je možné upražiť surovú cibuľu a zjesť ju s trochou rascového prášku a medu. To by mohlo veľmi pomôcť pri ochladzovaní celého tela.

Čítajte tiež: Populárne CVIČENIE nemusí byť dobrý nápad: Ak budete IGNOROVAŤ toto, z JOGY dostanete INFEKCIU

Vsaďte na CIBUĽU počas
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na vonkajšie použitie

Odborník na spánok z Oxfordskej univerzity Russell Foster radí, aby ste si pokožku potierali cibuľovou šťavou. 

„Na vidieku v Indii rozrežú cibuľu na polovicu a šťavou potierajú pokožku. Je to niečo, čo by ste mohli skúsiť,“ dodáva expert. 

Údajne možno použiť cibuľovú pastu alebo šťavu konkrétne na čelo, hrudník a chodidlá. Dokonca si ju môžete aplikovať aj za ucho! Predpokladá sa, že tieto jednoduché spôsoby použiatia cibule znižujú telesnú teplotu. Veria tomu hlavne niektorí stúpenci ajurvédy, alternatívneho typu indickej medicíny. Podľa nich cibuľová šťava, aplikovaná na chodidlá, pomáha vyrovnávať telesné teploty a chráni telo pred účinkami horúcich letných dní.

Hoci zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že to funguje, za pokus nič nedáte. 

Viac o téme: ZdraviePokožkaCibuľaHorúčavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9