Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová ZBRAŇ v boji proti antimikrobiálnej REZISTENCII: Ukrýva sa v tejto ZELENINE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborná verejnosť si je vedomá, že odolnosť baktérií voči antibiotikám postupuje rýchlejšie, než predpokladali. Je tu však dobrá správa. Pomôcť by mohol jeden druh zeleniny.

Zelená listová zelenina je bohatá na živiny a vlákninu a taktiež má nízky obsah kalórií a tuku. Štúdie naznačujú, že môže chrániť zdravie srdca, znížiť riziko niektorých druhov rakoviny a dokonca môže spomaliť kognitívny pokles súvisiaci s vekom, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Najnovšie však štúdia Ben-Gurionovej univerzity v Negeve ukázala, že táto krížová zelenina môže byť tiež dôležitou zbraňou v boji proti antimikrobiálnej rezistencii! Výskum bol publikovaný v časopise Pharmaceutics.

Čítajte tiež: EPIDÉMIA, ktorá nás POTICHU ohrozuje: Týka sa takmer každého DRUHÉHO, spravte s tým niečo!

Jedna z najväčších hrozieb pre ľudstvo

Antimikrobiálne látky sú lieky používané na liečbu infekcií spôsobených baktériami, vírusmi, parazitmi a hubami. Avšak kvôli ich nadmernému používaniu, najmä antibiotík, je veľa patogénov odolných voči nim. V roku 2021 Svetová zdravotnícka organizácia nazvala antimikrobiálnu rezistenciu „jednou z 10 najväčších globálnych hrozieb pre verejné zdravie, ktorým ľudstvo čelí“. Čím viac patogénov sa stáva odolným voči viacerým antimikrobiálnym látkam, tým viac sa tieto lieky stávajú neúčinnými, čo znamená, že infekcie sa liečia čoraz ťažšie. Preto sa hľadá alternatívna liečba na boj proti mikróbom spôsobujúcim choroby.

Nová ZBRAŇ v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Listová zelenina a DIM

Nová štúdia skúmala zlúčeninu, konkrétne 3,3,-diindolylmetán (DIM), derivát indol-3-karbinolu. Indol-3-karbinol sa tvorí z glukobrassicínu a myrozinázy pri varení alebo žuvaní zelenej zeleniny, ako je brokolica, kel, špenát a karfiol. V kyslom prostredí ľudského žalúdka sa potom rozkladá na DIM. Okrem toho môžu ľudia užívať DIM aj ako doplnok. Ak si dáte listovú zeleninu na tanier, teda budete mať k dispozícii zdroj DIM, hormón estrogén bude pod kontrolou, podporíte tým budovanie svalov a taktiež stratu tuku. To však nie je všetko!

Štúdia naznačila, že DIM môže modulovať metabolizmus estrogénu u ľudí s proliferatívnym ochorením štítnej žľazy, iná zase ukázala možné výhody u ľudí s rakovinou prsníka. Vedci naznačujú, že DIM dokázala urýchliť bunkovú proliferáciu u ľudí s rakovinou prsníka.

Antimikrobiálne vlastnosti

V novej štúdii výskumníci skúmali účinky DIM na biofilmy tvorené patogénnymi baktériami.

Schopnosť bezpečne narušiť bakteriálny biofilm má potenciál znížiť rezistenciu na antibiotiká. Liečba infekcie, ktorá vytvorila biofilm, a zdroj biofilmu si môže vyžadovať dlhší priebeh liečby antibiotikami. Čím dlhšie je baktéria vystavená antibiotiku, tým väčšie je riziko, že sa baktéria stane heterorezistentnou alebo dokonca rezistentnou,“ uvádza Dr. Sarah Satolaová, docentka medicíny a infekčných chorôb a riaditeľka výskumného centra klinickej mikrobiológie Emory University School of Medicine.

Zaujme vás: SPÁNOK ako bábätko? Takto to DOSIAHNETE podľa ZNAMENIA svojho zverokruhu!

Nová ZBRAŇ v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci skúmali štyri gramnegatívne patogénne baktérie - kmene Pseudomonas aeruginosa PAO1, Acinetobacter baumannii, Serratia marcescens a Providencia stuartii. Gramnegatívne baktérie majú vysokú odolnosť voči antibiotikám. U všetkých štyroch baktérií DIM znížil tvorbu biofilmu až o 80 %.

Doktorka Satolaová dodáva: „Tvorbu biofilmu výrazne inhiboval DIM v dvoch skúmaných patogénnych baktériách. Obidve boli gramnegatívne baktérie. Bolo by dobré zistiť, či sú tieto údaje podobné aj v prípade iných dôležitých a grampozitívnych baktérií, ako je Staphylococcus aureus."

Následne sa výskumníci zamerali na A. baumannii a P. aeruginosa, teda baktérie, ktoré sú odolné voči viacerým liekom. V tomto experimente 50 uM DIM inhibovalo rast biofilmu o 65 % a 70 %. Keď bol DIM kombinovaný s antibiotikom tobramycínom, rast biofilmu P. aeruginosa bol inhibovaný o 98 %.

Viac o téme: ZeleninaZdravieAntibiotikáBrokolicaRezistencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9