Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EPIDÉMIA, ktorá nás POTICHU ohrozuje: Týka sa takmer každého DRUHÉHO, spravte s tým niečo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborník varuje, že to netreba brať na ľahkú váhu! Ide konkrétne o nedostatok vitamínu D3 a B12, ktoré sú pre telo mimoriadne dôležité. 

Vitamíny a minerály sú pre ľudský organizmus a celkovú pohodu nevyhnutné, o tom niet pochýb. Napriek tomu často nevenujeme pozornosť úrovni živín v našom tele, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com! Prostredníctvom nedávneho príspevku na Instagrame od trénera a autora holistického životného štýlu Luka Coutinha si pripomíname „tichú epidémiu“, ktorá ohrozuje naše telo niekoľkými spôsobmi, a to nedostatok vitamínu D3 a B12.

"V integratívnej medicíne a medicíne životného štýlu identifikujeme základnú príčinu každého symptómu a choroby, pričom existuje jedna, ktorá sa zdá byť spoločná u takmer každej druhej osoby, s ktorou konzultujeme. Možno ju prirovnať k tichej epidémii, ktorá sužuje každého, možno aj vás. Je to nedostatok vitamínu D3 a B12,“ hovorí odborník.

Čítajte tiež: Obľúbený NÁPOJ môže spôsobiť ZMENY v KRVI: Možný spúšťač ZRAZENÍN

Veľa ľudí má podľa neho tendenciu brať tieto nedostatky na ľahkú váhu, pretože je to jednoducho bežné.

Hovorí: "V skutočnosti každý druhý pacient má kriticky nízke hladiny týchto dvoch vitamínov. Hladiny 3, 5 alebo 10 sú nebezpečne nízke. Kumulatívne nahromadenie tohto nedostatku môže viesť k nespočetným problémom."

EPIDÉMIA, ktorá nás POTICHU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Úloha vitamínu D3

Existujú dve hlavné formy vitamínu D, teda „vitamínu slnečného žiarenia“ – vitamín D2 a D3. Zatiaľ čo prvý sa prirodzene vyskytuje v niektorých rastlinách, druhý je u zvierat a je produkovaný pokožkou, keď je vystavená slnečnému žiareniu.

Podľa Coutinha má každá bunka v našom tele, od mozgu až po kosti, na svojom povrchu receptory vitamínu D3.

"Tieto vitamíny regulujú funkcie niekoľkých génov v našom tele. Preto ich nedostatok môže viesť k celému radu symptómov a stavov. Niekedy je zvýšenie hladín týchto dvoch vitamínov všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili lepšie," dodáva.

Podľa trénera životného štýlu úloha vitamínu D3 presahuje kosti. Uvádza niektoré z úloh a výhod vitamínu D3:

  • Tvorba WBC (bielych krviniek)
  • Tréning inteligentnej imunity (T-bunky)
  • Produkcia hormónov vrátane štítnej žľazy a pohlavných hormónov
  • Zdravie mozgu a pamäť
  • Vstrebávanie vápnika, fosforu (zdravie kostí)
  • Inzulínová rezistencia a ďalšie

Vitamín D3 ako hormón

Na jednom z príspevkou u Coutinha sa píše: „Vitamín D3 nie je len vitamín. Pôsobí ako hormón“. Mnoho odborníkov je toho istého názoru. Keďže sa väčšinou tvorí v koži v reakcii na slnečné žiarenie a tiež sa vstrebáva z určitých potravín bohatých na vitamín D, hovorí sa, že je to tiež hormón.

Michael Holick, MD, PhD, z Bostonskej univerzity pre MedPage Today povedal: "Telo si ho syntetizuje (vitamín D3) po vystavení slnku a je aktivovaný pečeňou a obličkami. Táto aktivovaná forma opäť pôsobí ako hormón na reguláciu metabolizmu vápnika."

Úloha vitamínu B12

Vitamín B12 je tiež dôležitá živina, ktorú naše telo potrebuje. Podľa Luka Coutinha niektoré funkcie tohto vitamínu zahŕňajú:

  • Výroba energie
  • Metabolizmus uhľohydrátov
  • Zdravie čriev
  • Produkcia červených krviniek
  • Zdravie nervov (vrátane zrakových nervov)
  • Zdravie mozgu, pamäť
  • Regulácia nálady a ďalšie

EPIDÉMIA, ktorá nás POTICHU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Varovné príznaky nedostatku vitamínu D3 a B12

Pokles hladín vitamínu D3 a B12 môže podľa trénera životného štýlu Luka Coutinha spôsobiť viaceré zdravotné problémy. Od bolesti tela, mozgovej hmly, únavy až po hormonálnu nerovnováhu, lámavé nechty a stratu pamäti, nedostatok oboch týchto vitamínov môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

V príspevku od Coutinha sa píše: "Existuje dostatok lekárskej vedy, ktorá spája vitamín D3 a B12 s takmer všetkým, od vášho imunitného systému až po hormonálne zdravie a zdravie mozgu. Či už máte PCOS, rakovinu, Alzheimerovu chorobu, slabé kosti, nízku hladinu energie, akýkoľvek autoimunitný stav alebo ste na ťažkej liečbe - potrebujete primerané hladiny týchto dvoch vitamínov."

Nalieha na každého, aby ste si dali otestovať hladiny týchto vitamínov u svojho lekára. 

Faktory, ktoré sú na vine

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobiť pokles hladín vitamínu D3 a B12 v tele. Podľa Coutinha môže k takýmto nedostatkom viesť dlhodobé užívanie antacíd a iných liekov, ťažké liečby, ako je chemoterapia, zlý zdravotný stav čriev, chronický stres, nízky obsah žalúdočných kyselín a diéty bez tuku.

Zaujme vás: Tajná PRÍSADA, ktorá ZABRÁNI rozpadávaniu ZEMIAKOV pri varení: Olej to nie je!

Crohnova choroba alebo ochorenie obličiek môže tiež inhibovať vstrebávanie vitamínu D a B12. Atrofická gastritída, čo je stenčenie výstelky žalúdka, zhubná anémia, môže zase telu sťažiť vstrebávanie vitamínu B12.

Najlepšie potravinové zdroje

Niektoré z prírodných zdrojov D3 zahŕňajú slnečné svetlo, celé vajcia, huby a mastné ryby. Pokiaľ ide o vitamín B12, dobrým prírodným zdrojom vitamínu sú podľa Luka Coutinha fermentované potraviny, mäso z orgánov, pivovarské kvasnice a mliečne výrobky.

Dávajte si však pozor na vitamínovú toxicitu, teda predávkovanie, ktoré hrozí po užívaní doplnkov výživy. Hoci nepredstavuje väčšie riziko, telu tiež neprospieva. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín D3Vitamín B12
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9