Z tejto SLADKOSTI zaručene SCHUDNETE: Bonusom je ochrana hrubého ČREVA pred chorobou!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-14 06:00:00

Prirodzene sa spája s detstvom, letom a redukčnými diétami. Melón však nie je skvelý len na uhasenie smädu či sladkej chuti. Telo z neho získa oveľa viac!

Sezóna melónov je už naplno rozbehnutá. Dostať ich v obchodoch, na trhoch, predávajú ich aj ovocinári popri cestách. Táto skvelá pochúťka obsahuje približne 90 percent vody, nájdeme v nej aj vitamín C, A, B a karoteinoidy. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík aj fosfor, ako sa píše na health.com. Ako ešte zdravotné výhody má melón? 

Čítajte tiež: Ľudia s TOUTO krvnou skupinou by sa mali mať na pozore: Vyššie RIZIKO problémov so ŽALÚDKOM

Hydratuje 

Voda nie je v anglickom názve (watermelon) tohto ovocia náhodou. Jedna šálka melónu obsahuje takmer 148 ml vody. Konzumácia dostatočného množstva tekutín, vrátane potravín bohatých na vodu podporuje krvný obeh, zdravie pokožky a trávenie. Pomáha tiež regulovať telesnú teplotu, funkciu orgánov a kĺbov, metabolizmus, chuť do jedla a odstraňovanie odpadu. Správna hydratácia tiež ovplyvňuje duševnú výkonnosť. Výskum ukazuje, že strata telesných tekutín môže zhoršiť náladu, znížiť koncentráciu, zvýšiť bolesti hlavy a únavu, narušiť pracovnú morálku a zvýšiť úzkosť. 

Plný živín a málo kalórií 

Vodný melón má nižší obsah kalórií a cukru, ako si myslíte. Jedna šálka ovocia poskytuje 45 kalórií z 11 gramov sacharidov, z ktorých 9 gramov je prirodzene sa vyskytujúci cukor. Táto prirodzená sladkosť je spojená s vitamínmi A a C, ktoré podporujú imunitnú funkciu a zdravie pokožky. Draslík, horčík, vitamín B a antioxidanty chránia zdravie. Vodný melón pomáha znižovať krvný tlak a zlepšuje krvný obeh. Môže za to L-citrulín, ktorý pomáha uvoľniť krvné cievy a otvoriť krvný obeh. Zlepšuje okysličenie svalov a športový výkon počas vytrvalostného cvičenia. 

Znižuje bolestivosť svalov 

V jednej štúdii športovci, ktorí konzumovali 500 ml šťavy z vodného melónu hodinu pred cvičením, zaznamenali zníženú bolesť svalov a rýchlejšie zotavenie srdcovej frekvencie v porovnaní s tými, ktorí dostali placebo. 

Reguluje chudnutie 

Vodný melón pomáha pri podpore kontroly hmotnosti, keď sa konzumuje namiesto spracovaného sladkého občerstvenia. V štúdii bola jedna skupina požiadaná, aby konzumovala dve šálky čerstvého vodného melónu denne, zatiaľ čo druhá jedla sušienky s nízkym obsahom tuku, ktoré mali rovnaký počet kalórií ako melón. Účastníci mohli konzumovať svoje občerstvenie kedykoľvek počas dňa, počas jedného alebo viacerých sedení, alebo samostatne či v kombinácii s inými potravinami. Výskumníci zistili, že vodný melón zasýti viac ako sušienky. Tí, čo jedli melón, viac schudli a oveľa viac sa im znížil pomer pása k bokom. 

Zlepšuje trávenie 

Aj keď vodný melón nemá príliš vysoký obsah vlákniny, tá, ktorú obsahuje, podporuje zdravú funkciu čriev. Nájdeme v ňom aj prebiotiká, ktoré stimulujú rast prospešných baktérií v hrubom čreve. Tie sú viazané na zdravú imunitnú funkciu, protizápalové účinky a pozitívnu náladu. Zvyšujú vstrebávanie minerálov, zlepšujú hladinu glukózy v krvi a inzulínu a môžu chrániť pred rakovinou hrubého čreva. 

Bojovník s chorobami 

Vodný melón je jedným z najlepších zdrojov lykopénu, antioxidantu, o ktorom je známe, že bojuje proti oxidačnému stresu. Dôjde k nemu vtedy, keď existuje nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov poškodzujúcich bunky a schopnosťou tela čeliť ich škodlivým účinkom. Lykopén znižuje riziko chronických ochorení, vrátane srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a rakoviny, ako aj neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. 

Chráni pokožku 

Vodný melón poskytuje určitú ochranu kože. Vitamíny A a C podporujú zdravú pokožku a obsah lykopénu v ovocí môže chrániť pred poškodením slnkom, hoci účinky nie sú okamžité. 

Ako si vybrať zrelý melón a ako ho skladovať?

Zrelý melón spoznáte podľa jedného znaku - nájdete na ňom žltú alebo krémovú škvrnu. Mal by sa vám tiež zdať ťažký, pretože viac ako 90 percent zrelého vodného melónu je voda. Ak v ňom chcete zachovať najviac antioxidantov, skladujte ho pri izbovej teplote. Len nezabudnite melón pred krájaním umyť, aby ste zabránili prenosu baktérií z povrchu na jedlé ovocie. 

Zaujme vás: Čerstvý CHLIEB aj po 3 týždňoch? Kašlite na zmrazenie, toto je ÚČINNEJŠIE!

Takto si ho môžete vychutnať 

Čerstvý melón je úžasný samotný, no dá sa zakomponovať aj do sladkých aj slaných receptov.

  • Skombinujte kocky alebo melónové guľôčky s iným čerstvým ovocím v jednoduchom ovocnom šaláte, ozdobenom čerstvou mätou.
  • Pridajte melón do zeleninového šalátu s balzamikovým vinaigrettom.
  • Pripravte si dávku melónovej salsy spojením nakrájaného ovocia s uhorkou, červenou cibuľou, jalapeňos, koriandrom a limetkovou šťavou.
  • Zmiešajte vodný melón s kokosovým mliekom a nasekanou tmavou čokoládou a potom zmes nalejte do formičiek na nanuky.
  • Pre jednoduchý dezert ponorte kocky čerstvého melónu do rozpustenej tmavej čokolády. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie melón prevencia benefity

2022-07-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia