Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Títo ĽUDIA siahajú po fľaške ALKOHOLU častejšie ako ostatní: ZISTITE, či nie ste medzi nimi!

(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia, ktorí pracujú viac ako 49 hodín týždenne, pijú viac alkoholu ako tí, ktorí sedia v robote menej. Ukázala to nová štúdia, ktorá zároveň odhalila, že tento zlozvyk ich núti hľadať si ďalší zdroj príjmu, aby dokázali financovať svoju neresť. 

Odborníci tvrdia, že workoholici popíjajú alkohol, aby sa odmenili a uvoľnili nahromadený stres po celom týždni. Zamestnanci, ktorí odrobia 49 a viac hodín týždenne, skonzumujú v priemere o pohár vína alebo pollitra piva viac, ako tí, ktorí nepracujú až toľko, ako sa píše na dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Kľúčové ŽIVINY, ktoré vám ZACHRÁNIA pamäť: Tieto POTRAVINY vás vzdialia na míle od DEMENCIE!

Workoholici pijú viac 

V najnovšej štúdii publikovanej v časopise Safety and Health at Work experti skúmali údaje zo 14 štúdií zahŕňajúcich približne 105 000 ľudí. Z výskumu vyplynulo, že tí, ktorí pracovali 41 až 48 hodín týždenne, skonzumovali v priemere o 10,4 g čistého alkoholu týždenne viac ako tí, ktorí pracovali 35 až 40 hodín. Skupina pracujúcich 49 až 54 hodín týždenne dokonca skonzumovala každý týždeň navyše 17,7 g alkoholu.

„Vieme, že dlhá pracovná doba je stresujúca a že alkohol zvykne znižovať stres,“ konštatoval autor štúdie profesor Lode Godderis.

Podľa neho sa po poháriku ľudia uvoľnia, keďže po celom týždni v práci majú pocit, že sa musia takto obdarovať. Ak sa to s alkoholom nepreháňa, je to v poriadku. Potvrdzujú to aj vedci z Texaskej univerzity v Austine, ktorí zistili, že ak si každý večer dáte jeden pohár namiesto siedmich naraz, je oveľa menej pravdepodobné, že sa stanete alkoholikmi. Výskum tiež ukázal, že ak popíjajúci pracujú veľa a popíjajú viac, majú tendenciu hľadať si ďalšiu prácu či brigádu, aby si dokázali zaplatiť väčšie množstvo alkoholu. 

Koľko alkoholu je príliš veľa? 

Aby sa zdravotné riziká vyplývajúce z alkoholu udržali na nízkej úrovni, National Health Service (NHS) radí mužom a ženám, aby pravidelne nepili viac ako 14 jednotiek týždenne. Jednotkou alkoholu myslia 8 g alebo 10 ml čistého alkoholu, čo je približne: 

  • pol litra ležiaka, piva, cideru nižšej až normálnej sily (ABV 3,6 %) 
  • jedna malá dávka (25 ml) liehovín (25 ml, ABV 40 %) 
  • malý pohár (125ml, ABV 12%) vína obsahuje asi 1,5 jednotky alkoholu

Zaujme vás: V týchto POTRAVINÁCH boli prvýkrát nájdené MIKROPLASTY: Zdroje KONTAMINÁCIE!

Národná zdravotná služba (NHS) však varuje, že nebezpečenstvo poškodenia zdravia sa zvyšuje pravidelným pitím akéhokoľvek množstva alkoholu. Krátkodobé riziká zahŕňajú zranenie, násilné správanie a otravu alkoholom. Medzi dlhodobé riziká patria ochorenia srdca a pečene, mŕtvica, ako aj rakovina pečene, čriev a prsníka.

Odborníci odporúčajú ľuďom, ktorí pijú 14 jednotiek týždenne, aby si túto dávku rovnomerne rozložili na tri alebo viac dní, než, aby pili nárazovo. Ženám, ktoré sú tehotné alebo sa pokúšajú otehotnieť, neodporúčajú piť vôbec, aby nedošlo k poškodeniu plodu. 

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9