Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kľúčové ŽIVINY, ktoré vám ZACHRÁNIA pamäť: Tieto POTRAVINY vás vzdialia na míle od DEMENCIE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov je u ľudí s tromi hlavnými antioxidantmi menšia pravdepodobnosť straty pamäte. Preto treba konzumovať potraviny, ktorá ich obsahujú a môžu oddialiť demenciu.

„Antioxidanty dokážu ochrániť mozog pred oxidačným stresom, kvôli ktorému môže nastať poškodenie buniek,“ uvádza odborníčka na starnutie z amerického Národného inštitútu zdravia May Beydounová, ako sa píše na dailymail.co.uk

Znížené riziko choroby

V rámci štúdie doktorka Beyoundová a jej kolegovia analyzovali vzorky krvy, ktoré odobrali 7 000 ľuďom. Pred samotným skúmaním účastníci absolvovali rozhovory a fyzickú skúšku. Ich minimálny vek bol 45 rokov. 

Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlo, ktoré SPOMALÍ váš METABOLIZMUS: Zabudnite na spaľovanie TUKOV!

Proces analýzy trval 16 rokov, takže vedci mohli sledovať mieru demencie. Vznikli tri skupiny na základe hladiny antioxidantov - luteínu, zeaxantínu a beta-kryptoxantínu v krvi. Výsledky ukázali, že každé zvýšenie hladín luteínu a zeaxantínu o 15,4 mikromolov na liter súviselo so sedempercentným znížením rizika demencie. 

Kľúčové ŽIVINY, ktoré vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naopak u beta-kryptoxantínu sa riziko zredukovalo až na 14 percent. Ich účinok však klesol, keď sa do úvahy vzali faktory ako príjem, vzdelanie alebo fyzická aktivita. 

„Je podstatné, aby vedci naďalej skúmali ochranné účinky antioxidantov v kontexte ostatných rizikových faktorov. Zároveň aj pracovali na tom, aby pochopili ako sa vzájomne ovplyvňujú,“ uvádza doktor James Connell z Alzheimer's Research UK.

V ktorých potravinách ich nájdete? 

Dve zo zlúčenín – luteín a zeaxantín – sa hojne nachádzajú napr. v zelenej listovej zelenine, ako aj v hrášku. Pomaranče a papája sú zase hlavnými zdrojmi beta-kryptoxantínu. Vedci už dlhšie hovoria, že zdravá strava môže pomôcť odvrátiť demenciu tým, že zlepší zdravie srdca a krvného obehu. Často sa hovorí o stredomorskej strave, ktorá je plná zeleniny, ovocia, strukovín a rýb. Znižuje totiž krvný tlak, čo je rizikový faktor pre demenciu. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaŠpenátDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9