Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto vie málokto: Riziko KOLAPSU z TEPLA nehrozí len vonku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Riziko kolapsu pri vysokých teplotách zvyšuje pobyt na slnku, ale aj zdržiavanie sa v prehriatych miestnostiach. Pripomína to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová v súvislosti s horúčavami, ktoré posledné dni zasiahli Slovensko. 

"Extrémne teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, aj pre mladého zdravého človeka. Najohrozenejšie skupiny sú deti, seniori, tehotné ženy a chronickí pacienti, najmä kardiaci a diabetici," upozorňuje Krčová.

Kolaps z tepla vzniká podľa Krčovej pri prehriatí organizmu a prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, malátnosťou, bolesťami hlavy, závratmi. Môže sa pridať aj nevoľnosť až zvracanie či krátkodobá porucha vedomia.

Čítajte tiež: SVRBIA vás UŠI? Zistite, čo SIGNALIZUJE tento problém, kým nie je príliš neskoro

Preventívne opatrenia vás zachránia

Radí, že kolapsu možno predísť dodržiavaním základnej prevencie.

O tomto vie málokto:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"V horúčavách by sme preto mali nosiť ľahký odev, nezabudnúť na pokrývku hlavy, zbytočne sa nevystavovať slnečným lúčom od 11.00 do 15.00 h a dbať na dostatočný pitný režim," pripomína Krčová s tým, že rizikom je aj zdržiavanie sa v prehriatych miestnostiach.

Denne treba podľa nej vypiť aspoň tri litre tekutín, ideálne čistú vodu. Vhodné, nie však ako primárny zdroj tekutín, sú aj minerálna voda, bylinkové čaje či riedené ovocné a zeleninové šťavy.

"Pozor na kávu. Je močopudná. Za šálkou kávy by mal nasledovať pohár vody. Vyhýbať by sme sa mali aj presladeným nápojom a alkohol len s mierou," doplnila.

Seniori a malé deti majú znížený pocit smädu, preto ich treba priebežne ponúkať tekutinami, upozornila Krčová. Odporúča piť pravidelne, nie veľmi studené nápoje. Na doplnenie tekutín je vhodná aj konzumáciu zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody - uhorky, paradajky, melóny, či broskyne.

Viac o téme: TeploLetoZdravieHorúčavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9