V týchto POTRAVINÁCH boli prvýkrát nájdené MIKROPLASTY: Zdroje KONTAMINÁCIE!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-12 19:00:00

Holandskí vedci po prvý raz odhalili prítomnosť drobných plastových častíc v hovädzom a bravčovom mäse, ako aj v krvi kráv a ošípaných. Zatiaľ nie je známe, či to má vplyv na zdravie ľudí alebo hospodárskych zvierat.

Správu prevzala v piatok z denníka The Guardian.

Vedci zo Slobodnej univerzity (Vrije Universiteit) v Amsterdame našli plastové častice v troch štvrtinách testovaných mäsových a mliečnych výrobkov a v každej vzorke krvi kráv a ošípaných. Skúmali vzorky mlieka z kartónov zo supermarketov, z cisterien na farmách a z ručného dojenia. 

Čítajte tiež: DEMENCIA sa môže ukázať na VLASOCH: Ak máte tento PROBLÉM, môže byť za tým Alzheimer!

Mikroplasty našli v každej vzorke testovaného krmiva z peliet pre zvieratá, čo poukazuje na potenciálny dôležitý zdroj kontaminácie. Potravinové výrobky boli balené v plastoch, čo je ďalší možný zdroj. 

Svet sa musí zbaviť plastov v krmivách

Holandskí vedci pilotnú štúdiu robili s cieľom posúdiť, či sú mikroplasty v tele hospodárskych zvierat, mäse a mliečnych výrobkoch.

"Malo by to pôsobiť ako impulz na ďalšie skúmanie a odhalenie akýchkoľvek rizík, ktoré s tým môžu byť spojené," povedala výskumníčka Heather Leslieová.

Maria Westerbosová z nadácie Plastic Soup Foundation, ktorá zadala výskum, povedala: "Vzhľadom na plastové častice v krmive pre hospodárske zvieratá nie je prekvapujúce, že jasná väčšina testovaných mäsových a mliečnych výrobkov obsahovala mikroplasty. Naliehavo potrebujeme zbaviť svet plastov v krmivách, aby sme ochránili zdravie hospodárskych zvierat a ľudí."

V marci výskumníci zo zmienenej amsterdamskej univerzity prvýkrát objavili mikroplasty v ľudskej krvi a rovnaké metódy použili aj pri testovaní živočíšnych produktov. Výsledky štúdie podľa vedcov potvrdili, že plastové častice sú schopné preniknúť do krvného obehu.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie mikroplasty

2022-07-12 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia