Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OMYL o ORECHOCH, za ktorý si môžete sami: V tomto prípade nemajú NIČ spoločné so ZDRAVÍM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Orechy sú známe hlavne svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie srdca i mozgu. Každá minca má však dve strany. Tento snack totiž môže spôsobiť opačný efekt, ak sa pričiníte o jednu z nasledujúcich chýb.

Vyvarujte sa týmto omylom! V opačnom prípade si môžete byť istí, že z orechov získate pre svoje telo minimum. Nebudete z nich nič mať a sami sa pripravíte o ich výživné látky. 

1. Vyberáte si príliš slané alebo sladké orechy

Soľ a cukor sa často používajú na zvýšenie chuti orechov. Avšak časté prijímanie príliš veľkého množstva sodíka alebo pridaného cukru môže mať negatívny vplyv na kognitívne zdravie, ako sa píše na livestrong.com. Vysoký príjem sodíka je spojený s vyšším rizikom demencie, ako uvádza prehľad časopisu Journal of Alzheimer's Disease z mája 2020. Nadmerná konzumácia cukru zase zvyšuje pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby, demencie a mŕtvice, čo zistila štúdia z augusta 2021 v časopise Journal of the Prevention of Alzheimer's Disease.

Čítajte tiež: Sľubný KANDIDÁT na liečbu rakoviny? OVOCIE s porovnateľnými ÚČINKAMI ako známy liek!

Ako to napraviť:​ Jednou z možností je zostať pri obyčajných nesolených orechoch, ktoré sa zvyčajne vyrábajú bez pridania soli alebo cukru. Ak vám viac chutie solené druhy, pohľadajte možnosti s nižším obsahom sodíka, t.j. majú o 50 percent menej soli. Pokúste sa obmedziť spotrebu kandizovaných orechov, ktoré sú často balené s cukrom. Môžete pokojne aj experimentovať s ochutením obyčajných orechov, aby ste mali pod kontrolou množstvo pridanej soli a cukru. Skúste ich posypať bylinkami alebo korením, nasekaným čerstvým cesnakom, citrusovou kôrou alebo dokonca posypom kakaového prášku.

OMYL o ORECHOCH, za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Dosť často ich jete

Z orechov si najviac benefitov "vezme" váš mozog vtedy, ak ich budete jesť pravidelne. Podľa zistení vo februárovom čísle ​Alzheimer's z februára 2015 mali nasledovníci diéty MIND, teda diéty s nízkym obsahom sodíka v stredomorskom štýle, najnižšiu mieru Alzheimerovej choroby a demencie, keď päťkrát alebo viackrát týždenne konzumovali orechy, semená a strukoviny.

Ako to napraviť:​ Dajte si záležať na tom, aby ste do svojho jedálnička väčšinu dní zapracovali orechy. Hrsť predstavuje uspokojivé občerstvenie, ale nie je to jediná možnosť. Napríklad, môžete pridať nasekané orechy do ovsených vločiek alebo jogurtu, vhodiť do mixéra so smoothie celé namočené orechy alebo použiť rozdrvené vlašské orechy do plnky v taco.

3. Nevenujete pozornosť veľkosti porcie

Orechy sú známe tým, že sú kaloricky bohaté. cca 42 g mandlí má 246 kalórií, zatiaľ čo rovnaké množstvo kešu má 236. Vezmite si zahrsť orechov počas dňa a dajte do nádoby. Ak ich budete vyjedať z pôvodného balenia, je dosť pravdepodobné, že nebudete mať pod kontrolou skonzumované množstvo a zjete ich viac. Podľa štúdie zo septembra 2017 v časopise Proceedings of the Nutrition Society by to mohlo zvýšiť šancu na priberanie, ktoré je spojené s vyššou pravdepodobnosťou kognitívneho poklesu a demencie.​

Ako to napraviť: Dávajte pozor na to, koľko orechov zjete. Jeden výskum naznačil, že porcia, ktorá má približne 40 gramov je spojená s prínosmi pre ľudské zdravie. 

4. Jete iba arašidy alebo arašidové maslo

Obe obsahujú veľa zdravých tukov a vitamínu E. Ale ak z nich urobíte svoje obľúbené jedlo, prídete o živiny, ktoré ponúkajú ich chrumkavé sesternice. Napríklad vlašské orechy sú jediné s významnými hladinami omega-3 rastlinných tukov, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu a zápalu. Brazílske orechy zase ponúkajú silné antioxidanty, ako je selén, zatiaľ čo mandle doplnia vápnik – minerál, ktorý môže byť prospešný pre pamäť.

Zaujme vás: SPÁNOK ako bábätko? Takto to DOSIAHNETE podľa ZNAMENIA svojho zverokruhu!

OMYL o ORECHOCH, za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako to napraviť:​ Majte po ruke niekoľko druhov orechov a každý deň si vychutnajte iný. Nezabúdajte ich skladovať v chladničke alebo mrazničke, aby ste predĺžili ich trvanlivosť. V pondelok si pripravte smoothie z arašidového masla a banánov, v utorok si dajte mandle a v stredu pridajte do šalátu vlašské orechy.

5. Nekupujete organické orechy

Ak sa vystavíte určitým pesticídom, mohlo by to zvýšiť riziko kognitívnej dysfunkcie, Alzheimerovej choroby a demencie, podľa prehľadu z júna 2020 v ​Toxicology Letters​. Najmä chemikálie používané na pestovanie konvenčných mandlí, kešu orieškov, arašidov a pistácií predstavujú potenciálne zdravotné riziká.

Ako to napraviť: Zvážte kúpu organických orechov, ak je to možné. Čím viac dokážete znížiť riziko toxického zaťaženia, tým lepšie. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOrechy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9