Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sľubný KANDIDÁT na liečbu rakoviny? OVOCIE s porovnateľnými ÚČINKAMI ako známy liek!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Napriek pokračujúcemu úsiliu boja proti rakovine zostáva táto choroba jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Niekoľko terapií, vrátane chemoterapie, zlepšuje mieru prežitia. Jedno ovocie dokonca preukázalo porovnateľné účinky s liekom!

Účinky stravy na rakovinu sú stále do značnej miery nedostatočne preskúmané. Jeden výskum však ukázal, že ovocie, ktoré má údajne liečivé vlastnosti, môže spomaliť šírenie choroby. Iný výskum naznačuje, že môže zvýšiť výkon tradičných terapií alebo selektívne zabiť niekoľko typov rakovinových buniek! Lekári však neodporúčajú jeho použitie pri prevencii rakoviny kvôli nedostatku výskumu na ľuďoch, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Vsaďte na CIBUĽU počas HORÚČAV: SCHLADENIE na počkanie, ktoré tak potrebujete!

Posilňovač imunity

Graviola pochádza zo stromov dažďových pralesov v Afrike, Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii, kde sa bežne konzumuje. Ovocná dužina sa široko používa v šťavách a smoothies, ale dá sa kúpiť v organickej forme od určitých dodávateľov tropického ovocia predovšetkým vo Veľkej Británii.

Podľa WebMD: "Graviola má vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov, o ktorých je známe, že posilňujú imunitu."

Výskumy ukazujú, že posilňuje imunitný systém zlepšením schopnosti obrany proti patogénom a podporuje ničenie voľných radikálov. Niektoré štúdie skúmali účinky ovocia na rakovinu, čo naznačuje, že môže pomôcť selektívne zabíjať malígne bunky.

Sľubný KANDIDÁT na liečbu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zničia rakovinové bunky

Constantino Mazzanobile z New York University v časopise Journal of Yoga, Physical Therapy and Rehabilitation citoval výskum, ktorý dokazuje, že účinky gravioly na rakovinu sa nielen porovnávali s adriamycínom, ale v laboratórnych štúdiách ho očividne prekonali. Výskum publikovaný v Journal of Natural Products naznačil, že dve zlúčeniny extrahované zo semien preukázali účinky porovnateľné s adriamycínom – liekom široko používaným v chemoterapii.

„Zlúčenina v rastline selektívne zničila rakovinové bunky hrubého čreva so silou 10 000-krát vyššou ako adriamycín. Dokonca aj výskumníci z Purdue University zistili, že extrakty z listov gravioly eliminovali rakovinové bunky pri najmenej šiestich typoch rakoviny a boli obzvlášť účinné proti bunkám rakoviny prostaty a pankreatitídy," hovorí Mazzanobile. 

Zdá sa však, že extrakt z ovocia pôsobí aj na rakovinové bunky v hrubom čreve a prsníkoch, pričom zdravé bunky necháva nedotknuté, čo chemoterapia nedokáže. Ďalšie laboratórne štúdie ukázali, že extrakty môžu zabíjať niektoré typy buniek rakoviny pečene. Potvrdil to jeden výskum publikovaný v časopise BMC Complementary and Alternative Medicine v roku 2016, ktorý zdôraznil toxické účinky gravioly na rakovinové bunky.

Vedci napísali: "Vzorky surového extraktu vykazovali rôzne úrovne cytotoxicity voči bunkovým líniám rakoviny prsníka. Výsledky naznačujú, že extrakt je sľubným kandidátom na liečbu rakoviny, najmä rakoviny prsníka a zaslúži si oveľa ďalší výskum ako alternatíva ku konvenčným liekom."

Sľubný KANDIDÁT na liečbu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Najlepšia ČOKOLÁDA na CHUDNUTIE podľa odborníkov: Takto si udržíte kalórie pod KONTROLOU!

Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že extrakt z dužiny má vplyv na bunky rakoviny prostaty u myší, čo sú bunky odolné voči chemoterapeutickým liekom.

Opatrnosť je na mieste

Avšak stále je nedostatok dôkazov na podporu použitia extraktu z ovocia na liečbu alebo odvrátenie rakoviny u ľudí. To znamená, že nie je dostatok informácií o účinnosti a bezpečnosti ovocia. Vedľajšie účinky hlásené v súvislosti s ovocím však znepokojili vedcov. Niektoré výskumy naznačujú, že chemikálie v ovocí môžu spôsobiť nervové zmeny a poruchy pohybu.

"Nervové zmeny môžu spôsobiť príznaky ako Parkinsonova choroba," hovorí Cancer Research UK.

Viac o téme: Ovocie RakovinaGraviola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9