Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nedostatok SPÁNKU vyvoláva nečakaný PROCES: Takto MENÍ naše vnímanie druhých!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ťažká a zlá noc so sebou prináša nedostatok spánku a to ovplyvňuje celý váš nasledujúci deň. Najnovšia štúdia však zistila, že to ovplyvňuje aj spôsob, ako vidíte ľudí naokolo.

Vedci sa aj naďalej snažia zistiť, ako nedostatok spánku ovplyvňuje duševné a fyzické zdravie človeka. Nová štúdia teraz odhaľuje, že vážny nedostatok spánku môže dokonca ovplyvniť spôsob, akým vidíte iných ľudí, informuje sciencealert.com. Výskum bol publikovaný v Nature and Science of Sleep.

Nesprávna interpretácia emócií kvôli nulovému spánku

Štúdia hovorí o tom, že keď je človek nevyspatý, trávi menej času uprením pohľadu na tváre iných ľudí. Keďže ide o časť čítania sociálnych podnetov od ľudí okolo nás, naše vzťahy môžu potenciálne utrpieť. Po nedostatku spánku sa vám dokonca môžu zdať nahnevané tváre menej dôveryhodné a menej zdravé, a neutrálne alebo ustráchané tváre sa môžu zdať menej atraktívne v porovnaní s tým, keď spíte celú noc.

Čítajte tiež: Očista PĽÚC bez pomoci liekov: Rýchly DETOX, ktorý ODSTRÁNI hlieny a iný ODPAD z orgánu!

Výrazy tváre sú rozhodujúce pre pochopenie emocionálneho stavu druhých. Tým, že sa budete po nedostatočnom spánku menej pozerať do tvárí, zvyšuje sa riziko, že emocionálny stav druhých je interpretovaný nepresne alebo príliš neskoro,“ hovorí výskumník spánku Lieve van Egmond z Uppsaly University vo Švédsku.

Negatívny sociálny dojem 

Autori štúdie sa pozreli na 45 účastníkov, ktorí prežili noc bez spánku a ďalších účastníkov s 8 hodinovým spánkom, medzi ktorými bol rozdiel aspoň týždeň. Ráno v oboch skupinách použili snímače sledovania očí počas toho, ako sa účastníci pozerali na obrázky tvárí. Tváre ukazovali zmes výrazov ako šťastie, hnev, ustráchanosť a neutrálnosť. Účastníci mali tiež ohodnotiť atraktivitu, dôveryhodnosť a zdravie tvárí, ktoré videli.

Nedostatok SPÁNKU vyvoláva nečakaný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pokiaľ ide o fixáciu tváre, u skupiny s nedostatkom spánku došlo k poklesu trvania medzi 6,3-10,6 % a tento pokles nastal bez ohľadu na prejavenú emóciu. Celkovo tváre zhodnotili ako menej dôveryhodné a menej atraktívne.

„Zistenie, že subjekty s nedostatočným spánkom hodnotili v našom experimente nahnevané tváre ako menej dôveryhodné, ale zdravo vyzerajúce, neutrálne a ustráchané tváre hodnotili ako menej atraktívne, naznačuje, že strata spánku je spojená s negatívnejším sociálnym dojmom druhých,“ hovorí neurológ Christian Benedict. "To by mohlo viesť k menšej motivácii ku sociálnej interakcii,” doplnil.

Možno nie je žiadnym prekvapením, že nedostatok spánku spôsobuje, že sa budeme chcieť menej stretávať s ostatnými, no štúdia prikladá niekoľko zaujímavých údajov. Negatívne sociálne dojmy u nevyspatých ľudí môžu viesť k celkovému sociálnemu stiahnutiu sa od ľudí, naznačujú vedci.

Zaujme vás: VYTIAHNU prebytočnú TEKUTINU z tela: Domáce TRIKY, po ktorých budete ĽAHKÍ ako pierko

Tím tiež predpokladá, že nebyť vyspatý a v dôsledku toho sa menej pozerať na iné tváre môže spôsobiť problémy, pokiaľ ide o posudzovanie emocionálnych stavov ľudí a to je kľúčová súčasť udržiavania sociálnych kontaktov. 

Slabé stránky výskumu

Už vieme, že pri chabom spánku udržujeme menej pozornosti a pomalšie interpretujeme emócie. Na presnejšie pomenovanie toho, čo sa skutočne deje, však budú potrebné rozsiahlejšie štúdie s dlhším časovým rozmedzím.

"Naši účastníci boli mladí dospelí," hovorí van Egmond. "Nie je isté, či sú naše výsledky zovšeobecniteľné na iné vekové skupiny. Navyše nevieme, či by sa podobné výsledky objavili aj u tých, ktorí trpia chronickou stratou spánku.” 

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevenciaPsychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9