Zobudili ste sa NAFÚKNUTÍ? RAŇAJKY, po ktorých vám SPĽASNE brucho na počkanie!

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-15 06:00:00

Posledná vec, ktorou sa chcete pred náročným dňom trápiť je nafúknuté brucho, bolesť žalúdka alebo pocit plnosti. A predsa tento problém trápi množstvo ľudí hneď po zobudení. Ako sa toho zbaviť?

Nadúvanie môže súvisieť s mnohými faktormi. Hoci niekedy je na príčine potravinová alergia, po vysadení dráždiacej látky problémy ustúpia. Ale aj samotné jedlo, ktoré jeme a spôsob, akým ho konzumujeme, môže niekedy spôsobiť žalúdočné ťažkosti a opuchy, ako sa uvádza na portály livestrong.com.

Dôvody, prečo vás ráno nadúva:

  • jete príliš rýchlo
  • nedostatočne žujete
  • jete príliš veľa soli
  • nepijete dostatok vody
  • jete príliš veľa vlákniny
  • pijete priveľa sýtených nápojov

Čítajte tiež: Prečo by ste NEMALI jesť PRAŽENICU na raňajky? Nečakané CHYBY, ktoré pridajú KILÁ navyše!

Medzi ďalšie príčiny nadúvania podľa Národnej lekárskej knižnice USA patrí:

  • neznášanlivosť laktózy
  • prehĺtanie prebytočného vzduchu
  • zápcha
  • syndróm dráždivého čreva (IBS)
  • bakteriálny nadmerný rast v tenkom čreve (SIBO)
  • gastroparéza alebo abnormálne pomalé vyprázdňovanie žalúdka

V niektorých prípadoch môže konzumácia určitých potravín pomôcť s nadúvaním. 

„Vyskúšajte tieto nenafukujúce raňajkové jedlá a deň začnete s ľahkosťou,“ konštatovala dietologička Rebecca Ditkoffová.

Čo pomôže:

1. Ananás

Za opuchom žalúdka môže byť priveľa sodíka v strave. Dietologička Chelsey Amerová preto odporúča pridať k raňajkám jedlo s vysokým obsahom draslíka, napríklad ananás. 

„Draslík je protilátkou na vysoký obsah sodíka v tele, pomáha vyplaviť vodu a zastavuje nadúvanie," konštatovala Amerová. 

Ananás tiež obsahuje enzým nazývaný bromelaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín, chráni pred zápalom a znižuje nadúvanie.

2. Ovsené vločky

Čo sa týka nadúvania, ľudia si niekedy dávajú pozor na vlákninu. Je však dôležité pochopiť, že existujú dva typy, a to rozpustná a nerozpustná.

„Ak je zápcha priamou príčinou vášho nadúvania, nerozpustná vláknina je správna cesta,“ poznamenala dietologička Melanie Klesseová.

Ako dodala, nafukovať vás môže aj z ovsených vločiek. V takom prípade by ste mali dať prednosť instantnému ovsu, ktorý má jemnejšiu štruktúru, rýchlejšie sa trávi, aj prechádza tráviacim traktom, čo vedie k menšej pravdepodobnosti nadúvania. Ak váš problém súvisí so syndrómom dráždivého čreva, dietologička Ditkoffová odporúča konzumáciu ovsa s vodou alebo mliekom bez laktózy a pridaním strúhaných mandlí, vlašských orechov, čučoriedok a jahôd.

3. Banány

Banány majú vysoký obsah draslíka a rozpustnej vlákniny, čo z nich robí skvelú voľbu na raňajky. Draslík v banánoch pomáha regulovať prebytok sodíka a zbavuje telo opuchov súvisiacich so zadržiavaním tekutín. Ak máte zápchu, rozpustná vláknina v banánoch spôsobí, že vaša stolica bude mäkšia a vy sa ľahšie vyprázdnite. Vyberte si taký, ktorý je skôr jemne zelený ako príliš zrelý. Nezrelé banány majú vyšší obsah rozpustnej vlákniny a prebiotík šetrných k črevám.

Zaujme vás: Štyri JEDLÁ na raňajky, ktoré SPÁLIA brušný tuk: ZACIELIA na kritickú oblasť na tele

4. Voda

Akokoľvek sa to zdá jednoduché, keď začnete deň s pohárom vody, stane sa zázrak s nafúknutým bruchom. Ak telo zadržiava vodu zo slaného jedla, ktoré ste zjedli predchádzajúci večer, pitná voda môže pomôcť vyplaviť prebytočnú tekutinu. Pomáha aj v prípade, ak je vaše nadúvanie spôsobené zápchou.

„Rozpustná vláknina absorbuje vodu, ktorá má tendenciu zmäkčiť stolicu a uľahčuje jej priechod črevami,“ uviedla Klesseová. 

Takže, ak jete veľa vlákniny, uistite sa, že pijete aj dostatok vody. Dajte si pozor, aby ste neprehĺtali zbytočne veľa vzduchu, keď ju pijete. Ako to urobiť? Držte sa čo najďalej od slamiek a sýtených vôd. Vychutnajte si čistú vodu alebo ju obohaťte o uhorku, citrón, ananás, zázvor, aby ste zlepšili trávenie.

5. Kokosová voda

Kokos je plný draslíka a poskytuje 13 percent vašej dennej potreby v jednej šálke. Aj keď pitie kokosovej vody ako takej vám môže pomôcť zbaviť sa nadúvania, skombinovať ju s inými potravinami, ktoré ho znižujú, je tiež šikovný nápad. Skúste zmiešať kokosovú vodu s banánom, ananásom a zeleninou, aby ste získali draslíkovú bombu, ktorá zatočí s nadúvaním.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie raňajky nafúknuté brucho

2022-05-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia