Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pociťujete VEDĽAJŠIE účinky jedny z NAJBEŽNEJŠÍCH liekov? Podľa odborníkov je to len v HLAVE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lekári uviedli, že väčšina vedľajších účinkov zo statínov je len v našej „mysli“. Takmer polovica pacientov nedodržuje postupy liečby alebo užívajú lieky nepravidelne. Dôvodmi sú vedľajšie účinky ako bolesti hlavy.  

Milióny ľudí užíva každý deň tabletky na zníženie cholesterolu, ktoré ich ochránia pred mŕtvicou alebo infarktom. Bohužiaľ, až polovica pacientov prestane statíny užívať alebo sa uchýli k nepravidelnému užívaniu lacných liekov kvôli vedľajším účinkom, ktoré sa s nimi spájajú, ako sú bolesti svalov. Tím kardiológov však odhaduje, že až 70 percent symptómov je v skutočnosti spôsobených „nocebo“ efektom, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Záludné ZVYŠOVAČE krvného tlaku: Tieto potichu poškodzujú ORGÁNY!

Poľský profesor z Lekárskej univerzity v Lodži Maciej Banach uviedol: „Vo svete je veľký problém správne diagnostikovať intoleranciu statínov. Rovnako mnoho diagnostikovaných prípadov s vedľajšími účinkami by sa nemali prideľovať liečbe statínmi.“

Vedľajšie účinky statínov

Funkcia statínov spočíva v obmedzení produkcie lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou. Prejavuje sa tým, že tvrdne a zužuje tepny, čím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Doktori sú presvedčení, že mnoho úmrtí súvisí s odmietaním liečby kvôli vedľajším účinkom. 

Najbežnejšie vedľajšie účinky, ktoré sa pripisujú statínom, sú:

  • Bolesti hlavy
  • Nevoľnosť
  • Pocit choroby
  • Nezvyčajná únava, či fyzické vyčerpanie
  • Tráviace problémy
  • Bolesti svalov
  • Problémy so spánkom
  • Nízky počet krvných doštičiek

Pociťujete VEDĽAJŠIE účinky jedny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O nocebo efekte

Profesor Banach v úvodníku vo vedeckom časopise povedal: „Efekt nocebo/drucebo je stav, kedy pacienti očakávajú vedľajšie účinky, pričom tieto očakávania ich skutočne vyvolali a pociťujú príznaky. Ich poznatky majú z internetu, od priateľov, letákov a iných zdrojov a najčastejšími vedľajšími účinkami sú bolesti svalov a ťažkosti s pečeňou. Môže to viesť k tomu, že prerušia liečbu, a tým sa zvýši riziko srdcových problémov, mŕtvice a smrti."

Nocebo je opak placebo efektu, ktorý sa prejavuje u ľudí, ktorí sa cítia lepšie po podaní falošného lieku. 

Treba v liečbe pokračovať

Podľa lekárov desaťtisíce ľudí zomiera každý rok, pretože sa vyhýbajú tabletkám na záchranu života, čo je často kvôli vedľajším účinkom. Odporúčajú, aby pacienti pokračovali v liečbe, aj keď pociťujú mierne príznaky. Rady ohľadom toho zverejnili v jednom dokumente, ktorý má byť výsledkom metaanalýzy 170 štúdií zahŕňajúcich 4 milióny ľudí. 

Kardiológovia sa v dokumente odvolávajú na štúdiu so 60 pacientmi, ktorí prestali užívať statíny. Tých požiadali, aby opätovne nastavili liečbu, placebo alebo žiadnu liečbu každý mesiac v náhodnom poradí. Závažnosť symptómov bola podobná v obdobiach, keď sa užívali statíny a placebo. Ale bola podstatne nižšia, keď niekto nemal žiadnu liečbu. Zistilo sa, že polovica pacientov po intervencii znovu začala svoju liečbu statínmi.

Viac o téme: ZdravieLiekyStatínyNocebo efekt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9