Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZNÍŽI imunitnú OBRANU tela až na 6 HODÍN: Toto všetko sa DEJE vo vašom tele, keď KRIČÍTE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každého občas niečo nahnevá. Problém nastáva vtedy, keď je kriku príliš veľa. Neničí to len psychiku človeka, ale aj jeho telo!

Hoci je hnev stavom mysle, nevyhnutného pre naše prežitie, často sa nám vymkne spod kontroly. Stáva sa to vtedy, keď sa zvýši úroveň stresu. Nahromadený hnev sa podpisuje na fyzickom aj psychickom zdraví, pričom môže mať veľa fyzických symptómov, ktoré si len zriedka uvedomujeme. Pre niektorých môže byť dokonca aj život ohrozujúci, ako sa píše na brightside.meĽuďom ktorí neovládajú svoje emócie, permanentne sa hnevajú a sú v strese, hrozí, že dostanú infarkt, alebo mozgovú príhodu. Hnev totiž zvyšuje krvný tlak a nielen to! 

Čítajte tiež: Starý CHLIEB ako ochrana ČRIEV pred CHOROBOU? Dôvod, prečo ho NEZAHADZOVAŤ!

1. Zvýši sa vám tep a krvný tlak

Možno ste si všimli, že zakaždým, keď zvýšite hlas alebo sa hádate, váš tep sa zrýchli. A nielen to, stúpa vám aj krvný tlak. Vyzeráte rozrušene, ťažšie a rýchlejšie dýchate a vaše ruky a nohy sú chladnejšie ako zvyčajne.

2. Zasiahne to váš imunitný systém

Vedci zistili, že aj spomienka na vášnivú hádku, ktorú ste mali v minulosti, zníži vašu imunitnú obranu na 6 hodín. A to platí najmä pre ľudí, ktorí sú zvyčajne pokojní a hnev je pre nich zriedkavý. Tí, ktorí sa ľahko rozčúlia, bývajú častejšie chorí a ich imunita je slabšia.

3. Hnev vytvára rôzne zdravotné problémy

Keď sa hneváme, stresové chemikálie zaplavujú mozog a ovplyvňujú aj metabolizmus. To je dôvod, prečo večne nahnevaní ľudia môžu trpieť bolesťami hlavy, úzkosťou, nespavosťou a dokonca aj tráviacimi problémami. Kožné ochorenia, ako je ekzém, sa môžu objaviť taktiež v časoch extrémneho hnevu. 

ZNÍŽI imunitnú OBRANU tela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Ovplyvňuje spomienky

Aj stresujúce situácie môžu mať vplyv na spomienky. Patrí sem aj verbálny rozhovor s niekým, kedy si obaja vymenia nepekné slová. Po skončení hádky si môžete pamätať iné veci alebo úplne na niektoré momenty zabudnete.

5. Spôsobuje chronickú bolesť

Trpia nielen tí, ktorí sa hnevajú, ale aj ostatní, na ktorých je nakričané. Škody môžu začať už od veľmi mladého veku. 

Hlavne deti môžu krikom veľmi trpieť. Čo im hrozí:

  • Ich správanie sa môže postupne zhoršovať
  • Mení sa vývoj ich mozgu
  • Môžu trpieť chronickými bolesťami

Krik to nevyrieši

Výskumy ukazujú, že počas hádky kričíme, pretože sme presvedčení o tom, že máme pravdu, ale nedôverujeme tomu, že budeme vypočutí. Ľudia však zriedka vyhrávajú hádky krikom. Potrebujú pozorne počúvať, chápať názory a stavať na rozdielnych myšlienkach. Hoci je to náročné, zachovanie pokoja je jediný spôsob, ako dosiahnuť, aby bol váš názor vypočutý a pochopený.

Ako na to? 

Existujú určité kroky, ktoré vám môžu pomôcť ovládať svoj hnev a zapojiť sa do zdravej konverzácie bez výbuchov. Držte sa týchto krokov:

  • Myslite pred tým, než prehovoríte. Najjednoduchšie je povedať niečo zraňujúce a neskôr to oľutovať. Spôsobíte škodu a druhá osoba nemusí byť zhovievavá.
  • Vyjadrite svoju frustráciu, keď sa upokojíte. Takto sa vám podarí zdravo a rozumne prejaviť čokoľvek, čo vás hnevá.
  • Nájdite riešenia. Ak sa cítite ohromení, nenechajte sa týmto stavom mysle prevalcovať a namiesto toho si doprajte čas. Počas toho sa snažte myslieť racionálne a nájdite riešenia na akékoľvek problémy.
  • Odpúšťajte! Môže vás zbaviť všetkého hnevu a stresu. Pamätajte, že každý hovorí a robí veci, ktoré nie vždy myslí vážne.
  • Skúste sa na veci pozerať s humorom. Čeliť stresovým situáciám s nadhľadom a vtipom vám pomôže zmierniť hnev a efektívnejšie pristupovať k problémom v živote.
  • Cvičte relaxačné techniky. Hlboké dýchanie, počúvanie relaxačnej hudby a opakovanie upokojujúcich slov môže zmierniť váš hnev. Môžete tak robiť v pohodlí domova, alebo si v práci nájdite tiché miesto, kde budete sami.
  • Nebojte sa požiadať o pomoc. Ak vidíte, že nič nepomáha, obráťte sa na odborníka.
Viac o téme: ZdravieHnevPrevenciaKrik
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9