Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horšie ako MASŤ? Tieto 4 kuchynské OLEJE môžu uvoľňovať TOXICKÉ látky spojené s CHOROBOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výskyt rakoviny narastá, čiastočne kvôli nedostatku personálu a taktiež obmedzeniam koronavírusu, ktoré oddialil diagnózy. Niektoré výskumy naznačujú, že varenie s určitými rastlinnými olejmi môže byť nebezpečnejšie ako používanie nasýtených tukov, ako je maslo a masť!

Hoci je rakovina v popredí zdravotných problémov, výskumníci odhalili množstvo rizikových faktorov a taktiež zistila, že pomôcť môže aj strava. Niektoré zlúčeniny nachádzajúce sa v štyroch prírodných olejoch môžu byť pre ľudské telo toxické. Z tohto dôvodu je pri vyprážaní potravín najlepšie sa vyhnúť štyrom rastlinným olejom, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: ZÁHADA vyriešená: Pravý DÔVOD, prečo dlhoroční FAJČIARI nedostanú RAKOVINU pľúc

Nebezpečné aldehydy v olejoch

Pri zahrievaní kukuričný, slnečnicový, palmový a sójový olej uvoľňujú chemikálie známe ako aldehydy, ktoré sú spájané s rôznymi druhmi rakoviny. Niektoré štúdie naznačujú, že tieto toxické zlúčeniny môžu podporovať oxidáciu retinaldehydu a transformovať ho na kyselinu retinovú. To zase môže viesť k rastu a prežitiu rakovinových buniek. 

Na rozdiel od iných olejov sa slnečnicový olej dokáže zahriať na vyššie teploty skôr, ako začne dymiť. Olej je však bohatý na polynenasýtené tuky, ktoré sa pri vystavení teplu rozkladajú na aldehydy. Hoci by zlá chuť a zápach aldehydov mohla odradiť od ich konzumácie, ak sa tak nestane, zohriaty olej by mohol viesť k nepriaznivým zdravotným následkom.

Horšie ako MASŤ? Tieto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V ranom výskume vykonanom DeMonfort University vedci zistili, že jedlá vyprážané na rastlinných olejoch obsahujú 200-krát viac aldehydov, ako je denné množstvo odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou. Je zaujímavé, že podľa štúdie varenie s olivovým olejom, bravčovou masťou a maslom produkuje oveľa nižšie množstvo aldehydov. 

Zistenia pritom naznačujú, že kokosový olej môže byť najzdravší zo všetkých olejov. Zdravotnícke orgány však neodporúčajú pravidelnú konzumáciu nasýtených tukov, pretože sú priamo spojené s markermi srdcových chorôb, ako je vysoký cholesterol. 

Výhody v malom množstve

Ba čo viac, niektoré epidemiologické štúdie naznačujú, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, že vystavenie aldehydom spôsobuje u ľudí rakovinu. Svetový fond pre výskum rakoviny dokonca naznačuje, že konzumácia malých množstiev olejov môže namiesto toho ponúkať zdravotné výhody tým, že pomáha telu absorbovať vitamíny. 

Radšej repkový a olivový

Samostatný výskum poukázal na ďalšie riziko, ktoré prináša opätovné použitie kuchynských olejov, pričom varuje, že môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva. Rozložené oleje totiž môžu zvýšiť riziko rakoviny mutáciou a zmenou génov, ktoré iniciujú šírenie tejto choroby. Na druhej strane oleje, ktoré pozostávajú z mononenasýtených a nasýtených tukov, bývajú tepelne stabilnejšie. Patrí medzi ne repkový a olivový olej, ktoré majú vyšší obsah mononenasýtených tukov, ako je kyselina olejová.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaRastlinné oleje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9