Hoci nie je práve najchutnejší, môže ísť o zdravšiu voľbu! Osud starého niekoľkodňového chlebu je jasný. Putuje do koša. Po tomto zistení ho však už nikdy nepodceníte!
Môže starší chlieb odvrátiť riziko rakoviny hrubého čreva? Niečo na tom zrejme bude, aspoň podľa gizmodo.com.
Viac škrobu a tým aj väčšia ochrana
V rámci štúdie z roku 2017 výskumníci z austrálskeho Kráľovského melbournského technologického inštitútu upiekli biely chlieb a nechali ho stáť pri rôznych teplotách až jeden týždeň. Následne testovali rozomleté vzorky, ktoré zmrazili v tekutom dusíku, rozdrvili ich a analyzovali pomocou röntgenovej difrakcie, čo je metóda na analýzu toho, ako molekuly kryštalizovali. Zvýšenie kryštalizácie znamenalo zvýšenie jedného z typov rezistentných škrobov, známych ako rezistentný škrob typu 3, ako je uvedené vo výsledkoch publikovaných minulý týždeň v časopise Food Chemistry. Vedci zistili, že zatuchnuté omrvinky mali vyššie hladiny rezistentného škrobu ako čerstvý chlieb.
Čítajte tiež: ZÁHADA vyriešená: Pravý DÔVOD, prečo dlhoroční FAJČIARI nedostanú RAKOVINU pľúc
Ak sú črevné baktérie živené týmito škrobmi, premieňajú ich na mastné kyseliny, ktoré chránia pred rakovinou čriev. Tieto mastné kyseliny tiež stimulujú hormóny, ktoré hovoria mozgu, že sme sýti. Čím viac chlieb vysychá, tým pomalšie sa metabolizuje v črevách. Štúdia odhalila, že spomínaný rezistentný škrob rástol najlepšie pri teplotách v chladničke.
„Je to zdroj uhlíka pre baktérie v našom hrubom čreve, ktoré produkujú celý rad zdravých vedľajších produktov pre ľudské črevá,“ povedal William Sullivan, prvý autor tlačovej správy.
Benefity látok
Zdá sa, že tieto chemikálie s názvami ako „butyrát“ a „propionát“ majú najrôznejšie užitočné výhody – jeden dokument hovorí, že pomáhajú chrániť pred obezitou a regulovať črevné hormóny. Ďalší hovorí, že pomáhajú udržiavať zdravý rast buniek vo výstelke hrubého čreva a dokonca zastavujú alebo spomaľujú začiatok bunkovej reťazovej reakcie, ktorá by mohla viesť k rakovine hrubého čreva.
Dr Sangeetha Thondreová, lektorka prednášajúca v univerzitnom centre, ktorý je zameraný na výživu a zdravie, hovorí, že je lepšie nechať chlieb zatuchnúť v nádobe, ktorá je určená na pečivo alebo v spomínanej chladničke.