Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

TOXIKOLOGIČKA vyšla s pravdou von: Patria PLASTY do MIKROVLNKY alebo NIE?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Plastové nádoby predstavujú pohodlný spôsob skladovania potravín. Ich ohrievanie však nemusí byť pre naše zdravie až také dobré. Sú totiž vyrobené z chemikálií, ktoré môžu škodiť.

Ako to je? Môže ísť plast do mikrovlnnej rúry? Odpoveď je áno, no existujú dôvody, prečo tak radšej nerobiť. 

Vysoké teploty mikrovlnnej rúry môžu totiž spôsobiť lúhovanie chemikálií pochádzajúcich z plastu. Ako sa píše na livestrong.com, najčastejšie ide o bisfenol A (BPA), ktorá je bežnou súčasťou plastových nádob na potraviny, fliaš na vodu a výrobkov osobnej hygieny. 

Čítajte tiež: Vyliečia, no za akú CENU? Tieto LIEKY zvyšujú RIZIKO rakoviny hrubého čreva u mladých

Ako vysvetlila toxikologička Kelly Johnson-Arborová, keď sa plasty v mikrovlnnej rúre rozkladajú, chemikália sa môže dostať do jedla a následne do tela. BPA však nie je jedinou chemikáliou, ktorá vyvoláva obavy. Ftaláty, ktoré dodávajú plastovým nádobám pružnosť a odolnosť, sa môžu uvoľniť do potravín. Ukázalo sa, že vystavenie týmto látkam ovplyvňuje reprodukčné systémy zvierat. Zatiaľ však nie je jasné, ako táto chemikália ovplyvňuje ľudské zdravie.

„Chemické lúhovanie sa nedeje len v mikrovlnnej rúre, môže k nemu dôjsť aj vtedy, ak sa plast akýmkoľvek spôsobom zahreje alebo poškodí,“ uviedla toxikologička. 

Komplikácie z ohrievania

Odborníci sa preto zhodujú v názore, že ohrievanie jedla v plastových nádobách v mikrovlnke by malo byť výnimkou, najlepšie by sme to nemali robiť vôbec. Napriek tomu treba zvoliť iný spôsob ohrevu, keďže tým predídete viacerým komplikáciám. Ktoré to sú?

Narušené hormóny

„Niektoré zlúčeniny bisfenolu môžu pôsobiť v ľudskom tele endokrinný rozvrat a ovplyvniť tak pubertu a najmä plodnosť,“ konštatovala Johnson-Arborová. 

TOXIKOLOGIČKA vyšla s pravdou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako uviedla, BPA napodobňuje hormóny ako estrogén, čo môže viesť k zmenám v správaní buniek, ktoré sú spojené s vývojom a progresiou rakoviny.

Poruchy učenia, správania a nálady

Podľa odborníkov môže BPA vystaviť deti zvýšenému riziku vzniku určitých porúch učenia, správania a nálady, pretože ich mozog sa stále vyvíja. Môže ich ohrozovať ADHD, úzkosť aj depresia.

Iné choroby

Nadmerné vystavenie sa BPA môže byť spúšťačom chorôb ako je diabetes 2. typu, obezita, alebo ochorenie srdca.

„Ak musíte použiť plastovú nádobu alebo fľašu, uistite sa, že je označená "bez BPA", aby ste sa vyhli možným zdravotným problémom,“ radí odborníčka.

Nádoby do mikrovlnky

Na ohrievanie v mikrovlnke by sa mali používať iné druhy nádob. Ktoré sú na to vhodné?

Sklenené nádoby

Doktorka Johnson-Arborová odporúča používať sklenené alebo keramické nádoby. Sklo je totiž vyrobené tak, aby odolalo vysokým mikrovlnným teplotám bez toho, aby sa rozbilo. Má tiež neporézny povrch, ktorý neumožňuje prúdenie tekutín.

TOXIKOLOGIČKA vyšla s pravdou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Papierové taniere

Nie všetky jednorazové taniere sú vhodné na ohrievanie v mikrovlnnej rúre. Toxikologička preto odporúča použiť tie, ktoré sú vyrobené z papiera. Vyberajte také, ktoré nemajú plastový povlak.

Nádoby z nehrdzavejúcej ocele

Hoci nádoby z nehrdzavejúcej ocele nie je možné ohrievať v mikrovlnnej rúre, sú bezpečnejšou voľbou, ak chcete potraviny uložiť pred alebo po tom, ako sa dostanú do mikrovlnnej rúry. 

Ekologické nádoby, ktoré nemajú plastový alebo chemický povlak, sú tiež bezpečnou alternatívou,“ hovorí Johnson-Arborová.

Použiť môžete aj riad, ktorý je určený do mikrovlnky. Vyberanie nádoby bez obsahu BPA, ktoré sa vplyvom tepla neroztopia ani nedeformujú.

Viac o téme: PlastyZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9