Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vyliečia, no za akú CENU? Tieto LIEKY zvyšujú RIZIKO rakoviny hrubého čreva u mladých

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mali by liečiť a dostať nás z nepríjemných chorôb, no posledné roky ukázali, že narobia aj veľa škôd! Antibiotiká čoraz viac ukazujú svoju silu na ľudský organizmus, no bohužiaľ, z tej horšej stránky.

Kedysi sa rakovina hrubého čreva spájala skôr so staršími ľuďmi, no dnes už nie je výnimkou, že sa spája aj s mladšími. Ako sa ukázalo, za posledných 25 rokov stúpol počet ľudí s touto rakovinou, ktorí nedovŕšili ani 50 rokov, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: KVÍZ ako PREVIERKA ďalších vedomostí z BIOLÓGIE: Koľko toho viete o VÍRUSOCH?

Experiment s antibiotikami

Vedci zo Spojeného kráľovstva vykonali prípadovú štúdiu so vzorkami takmer 40 000 ľudí. Výsledky dokázali súvislosť medzi antibiotikami a rakovinou u obyvateľov pred dosiahnutím 50. roku života. Prepojenie bolo silnejšie medzi mladými ľuďmi. Zistenia boli zverejnené v British Journal of Cancer.

„Vyskytol sa obrovský nárast spotreby antibiotík deťmi po celom svete. Je pravdepodobné, že je to menší faktor zvyšujúceho sa rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka u mladých ľudí,“ uvádza doktor Leslie Samuel, vedúci projektu.

Vedci chceli tiež porozumieť tomu, či existuje odlišnosť medzi rakovinou hrubého čreva a antibiotikami. Prostredníctvom dát z rokov 1999 až 2011 z celého Škótska diagnostikovali 7 903 ľudí s chorobou. Následne ich priradili k 30 418 ľudom bez príznakov rakoviny. Dáta rozdelili do dvoch kategórií: skorší výskyt a neskorší. U skorších sa objavila pred dosiahnutím 50. roku a u neskorších naopak.

Databáza obsahovala recepty s perorálnymi antibiotikami. Tie neskôr klasifikovali podľa ich triedy a prítomnosti alebo neprítomnosti antianaeróbnych účinkov. Tieto lieky zabíjajú antianaeróbne baktérie, ktoré nepotrebujú kyslík. Zároveň tvoria väčšinu ľudského črevného mikrobiómu.

Vyliečia, no za akú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyššie riziko u mladších

Takmer 55 percent pacientov tvorili muži a skoro 50 percent zúčastnených dostalo antibiotiká. Napokon, u tých, ktorí brali antibiotiká, sa objavila rakovina častejšie ako u tých, ktorí ich neužívali. Celkovo bolo užívanie týchto liekov spojené s odhadovaným 49% vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva u osôb mladších ako 50 rokov a odhadovaným o 9% vyšším rizikom u osôb vo veku 50 rokov a viac.

Leslie Samuel uviedol, že ho „neprekvapuje spojitosť antibiotík a rakoviny hrubého čreva, naopak veľkosť rizika (50 percent) áno.“ 

Užívanie antibiotík nemalo významné spojenie so zvýšeným rizikom rakoviny konečníka v žiadnej vekovej skupine. Zrejme riziko nesúvisí ani s trvaním liečby antibiotikami.

Antibiotiká a črevá

Črevný mikrobióm je súhrnný názov pre mikroorganizmy žijúce v gastrointestinálnom trakte. Má komplexný vzťah s naším zdravím. Tieto mikroorganizmy pomáhajú pri trávení potravy, rozkladajú toxické chemikálie a uvoľňujú dôležité látky, ktoré pomáhajú regulovať imunitný systém. Vedci sa domnievajú, že mnohé choroby sú spojené s týmito organizmami. Ak ich rovnováha v čreve nie je zdravá, hrozia rôzne zdravotné ťažkosti. 

Tento mikrobióm môžu narušiť antibiotiká, čo môže viesť k nadmernej alebo nedostatočnej produkcii určitých chemikálií, o ktorých sa odborníci domnievajú, že sú dôležité pre reguláciu imunitného systému. Táto nerovnováha môže dokonca prispieť k rozvoju niektorých druhov rakoviny.

Viac o téme: AntibiotikáHrubé črevo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9