Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Z DEPRESIE a úzkosti vás dostane táto STRAVA: Veľkým BONUSOM je zníženie STARNUTIA mozgu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máme k dispozícii liek, ktorý zatočí s demenciou a ešte k tomu si poradí s depresívnymi stavmi? Odpoveďou by mohol byť jeden vitamín, ktorý ochráni mozog pred kognitývnym zhoršením.

S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje riziko vzniku demencie. Označuje sa ňou skupina chorôb, z ktorých najbežnejšia je Alzheimerova choroba, postihujúca milióny ľudí. Bohužiaľ, stále neexistuje žiadny liek. Na druhej strane, sú dostupné tie, ktoré aspoň pomôžu s príznakmi. Výskumníci stále pracujú na tom a hľadajú spôsoby, ako znížiť závažnosť symptómov, alebo zabrániť rýchlemu postupu ochorenia.

Čítajte tiež: Bežné OVOCIE spaľuje TUKY bez návštevy posilňovne: ZACIELI na kritickú OBLASŤ tela!

Nová štúdia z univerzity AlMaarefa v Saudskej Arábii naznačuje, že vitamín K môže pomôcť chrániť pred „kognitívnym zhoršením“, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Experiment, ktorý bol predstavený na stretnutí Experimental Biology 5. apríla 2022, testoval podávanie doplnku vitamínu K potkanom.

Demencia a Alzheimer

Podľa Alzheimerovej asociácie je demencia „všeobecný termín pre stratu pamäti, jazyka, riešenia problémov a iných schopností myslenia, ktoré sú dostatočne závažné na to, aby zasahovali do každodenného života“. Predpokladá sa, že Alzheimerova choroba je výsledkom nahromadenia abnormálnych proteínov v mozgu, nazývaných amyloidné plaky. Tie dokážu mozgovým bunkám zabrániť v signalizácii a poškodiť ich.

Podľa najnovších údajov Asociácie Alzheimerovej choroby sú hlavne ľudia vo veku 65 rokov a starší vystavení najvyššiemu riziku vzniku Alzheimerovej choroby. Niektoré príznaky a symptómy demencie, ktoré Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, zahŕňajú zmeny nálad, zabúdanie mien svojich najbližších, neschopnosť dokonciť úlohy, ťažkosti s komunikáciou a pod. 

Prečo nezabúdať na vitamín K? 

Na udržanie zdravia je dôležité prijímať veľa rôznych druhov vitamínov a minerálov. Jedným z vitamínov, ktoré zohrávajú úlohu v zdraví mozgu aj kostí, je vitamín K, ktorý sa často nachádza v zelenej listovej zelenine. Profesor Mohamed El-Sherbiny, hlavný autor štúdie a profesor na AlMaarefa University, vysvetlil, prečo je vitamín K taký dôležitý.

"Proces starnutia je spojený so zhoršovaním mozgových funkcií," povedal Prof. El-Sherbiny. "Vitamín K je prírodný vitamín rozpustný v tukoch, chráni mozog pred rozvojom Alzheimerovej choroby."

Ako pokračuje, odporúčané denné množstvo vitamínu K sa mení postupne s vekom. Stačí konzumovať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia a udržíte si normálnu hladinu vitamínu. Dostupné sú aj doplnky, ktoré nahradia prírodné zdroje.

Štúdia vitamínu K a demencie

Keďže vitamín K môže ovplyvniť fungovanie mozgu, vedci v tejto štúdii chceli zistiť, ako k tomu dochádza v prípade kognitívneho fungovania u potkanov. Výskumníci vykonali 17-mesačný test na hlodavcoch, pričom jedna skupina dostávala doplnok vitamínu K a druhá nie. Vedci im podávali Menachinón-7 (MK-7), ktorý „je hlavnou formou vitamínu K2“.

Potkany prešli počas štúdie sériou testov kognitívnej funkcie. Podľa autorov ich testovali „na posúdenie kognitívnej úrovne, úzkostného a depresívneho správania“. Na konci štúdie mali potkany, ktoré dostávali doplnky vitamínu K, znížené úrovne kognitívnych porúch, depresie a úzkosti. Okrem toho autori poznamenávajú, že zažili „vylepšenú priestorovú pamäť a schopnosť učiť sa“.

„Vitamín K2 preukázal veľmi sľubný vplyv na zabránenie behaviorálnych, funkčných, biochemických a histopatologických zmien v starnúcom mozgu,“ hovorí Prof. El-Sherbiny.

Prof. El-Sherbiny povedal, že táto štúdia ukazuje, aké dôležité je sledovať hladiny vitamínu K u ľudí s rizikom demencie.

Vitamín K na zdravie mozgu

Dr. Jennifer Bramenová, vedúca výskumná neurovedkyňa, si trochu drží odstup, pokiaľ ide o výsledky štúdie. Je totiž potrebná ďalšia štúdia - najmä u ľudí. 

"Existuje mnoho foriem vitamínu K, pričom všetky sa nachádzajú v rôznych zdrojoch potravy," povedala Dr. Bramenová. "MK-7 sa nachádza napríklad vo fermentovanej zelenine. Tá je vynikajúca pre váš črevný mikrobióm, ktorý má preukázanú súvislosť s poklesom kognitívnych funkcií. Odporúčal aby som ich začleniť do stravy na podporu zdravia mozgu."

Viac o téme: DemenciaAlzheimerova chorobaVitamín K
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9