Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

POPÁLILI ste sa? Jednoduchý TRIK, ktorý ZNÍŽI počet pacientov v nemocniciach!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prioritným krokom pri popálení rúk je ich opláchnutie studenou vodou. Vedci však tentokrát zistili ideálny čas pod tečúcou vodou, ktorý výrazne zníži poškodenie kože.

Každému sa raz za čas stane, že pri zhone v kuchyni sa popáli na vriacom hrnci či pekáči v rúre. V momente prichádza nepríjemná bolesť a ruky pod studenú tečúcu vodu. Podľa odborníkov je ideálny čas rúk pod vodou 20 minút. To viedlo až k 56-percentnému zníženiu hĺbky popálenia a teda poškodeniu kože, ako sa píše na dailymail.co.uk. Odporúčanie je o niečo dlhšie, ako tvrdenie niektorých nemocníc Národnej zdravotnej služby, ktoré uvádzajú 10 minút.

Čítajte tiež: ODPAD zo zemiakov by mal byť súčasťou LEKÁRNIČKY: Po tomto ZISTENÍ šupky už nezahodíte

Pokus so studenou vodou

Profesor Hugh Wright, konzultant chirurga z Leeds General Infirmary, ktorý viedol štúdiu, zrealizoval experiment na 30 kusoch tkaniva, ktoré darovali pacientky po rekonštrukcii prsníka. Prsné tkanivo bolo popálené rovnakou silou ako pokožka ruky dotýkajúcej sa plynovej varnej dosky. Vznikli tzv popáleniny strednej hrúbky, pri ktorých poškodenie preniká len do hornej vrstvy pokožky. Ide o najbežnejšiu formu popálenia. Tkanivo potom prešlo do kontaktu s vodou ochladenou na 16 °C – priemerná teplota vody z vodovodu – počas 20 minút a porovnávalo sa so spálenou kožou, ktorá nebola ochladená.

POPÁLILI ste sa? Jednoduchý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koniec infekciám z popálenín? 

Odborník vysvetľuje, že chladivý efekt narúša telesný proces, ktorý spúšťa poškodenie kože po popálení. Poranená koža spôsobuje uvoľnenie cytokínov, teda proteínov, ktoré chránia kožu pred infekciou. Avšak, často dochádza k nadmernému uvoľneniu cytokínov. To následne vedie k predĺženému zápalu a zvýšenému poškodeniu tkaniva.

Profesor Hugh Wright tvrdí, že výsledky, ktoré prezentovala Britská asociácia plastických, estetických a rekonštrukčných chirurgov ukazujú, že ak sa dodrží tých 20 minút, tak v nemocniciach bude menej pacientov. Medzi najčastejšie popáleniny patrí obarenie horúcou vodou.

„Ak dokážeme ľudí naučiť, že je dôležité schladiť si pokožku po popálení, tak je šanca, že predídeme kožným štepom, infekciám alebo liečbe popálenín,“ upozornil Wright. 

Viac o téme: ZdraviePopáleninyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9