Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ODPAD zo zemiakov by mal byť súčasťou LEKÁRNIČKY: Po tomto ZISTENÍ šupky už nezahodíte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zemiaky sú veľmi populárnou koreňovou zeleninou, ale vedeli ste, že konzumáciou ich šupiek získate viac vlákniny, vitamínov, minerálov a fytochemikálií ako konzumáciou iba dužiny?

Pokiaľ si nenaložíte na tanier okrem zemiakovej šupky aj maslo, kyslú smotanu, syr alebo slaninu, získate z nich maximum! Poskytnú vám také zdravotné benefity ako pomoc pri trávení, reguláciu krvného tlaku, udržanie pevných kostí a navyše, choroby si udržíte ďalej od tela, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: Ako sa vysoký CHOLESTEROL naozaj SPRÁVA v tele? O týchto MÝTOCH vie MÁLOKTO

Výživa v šupkách

Šupky zemiakov neobsahujú cholesterol ani významné množstvo tuku. Ak zjete iba šupku z pečeného zemiaka, získate viac bielkovín a vlákniny, ako keby ste zjedli celý zemiak! 

Podľa USDA je obsah makroživín v zemiakovej šupke z pečeného zemiaku nasledovná: 

Kalórie: 115
Sacharidy: 27 gramov alebo 9 percent dennej odporúčanej hodnoty
Proteín: 2,5 gramu alebo 5 percent dennej odporúčanej hodnoty
Vláknina: 4,6 gramov alebo 18 percent dennej odporúčanej hodnoty

Pre porovnanie, ak by ste zjedli celý stredne pečený zemiak (173 gramov) vrátane dužiny a šupky, skonzumovali by ste 161 kalórií. Obsah sacharidov by bol 37 gramov a bielkovín 4,3 gramov. 

Konzumáciou zemiakovej šupky namiesto celého zemiaka profitujete zo zvýšeného množstva minerálov a vitamínov! 

V zemiakovej šupke sa nachádza:

Vitamín C: 8 gramov 
Vápnik: 20 miligramov
Draslík: 332 miligramov
Horčík: 25 miligramov
Fosfor: 59 miligramov
Mangán: 0,4 miligramu
Železo: 4 gramy
Zinok: 0,3 miligramu
Meď: 0,5 miligramu

ODPAD zo zemiakov by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, taktiež svoje telo doplníte o vitamíny skupiny B. Tie sú potrebné pre nervy, svaly, kožu, srdce a mozog. Získate hlavne niacín, vitamín B6 a B5, riboflavín a folát. Vitamín B v zemiakovej šupke môže pomôcť znížiť stres a zlepšiť náladu. V austrálskej štúdii, publikovanej v časopise Nutrition Journal v decembri 2014, výskumníci podávali vitamíny B a antioxidanty skupine 200 zamestnancov na plný úväzok počas šiestich mesiacov. Výsledkom bolo zlepšenie kognitívnych schopností a nálady. Tieto zistenia naznačujú, že vitamíny B môžu byť prospešné pri znižovaní pracovného stresu, zvyšovaní produktivity práce a znižovaní absencií.

Bude vám dobre tráviť

Vláknina je mimoriadne dôležitá pre udržanie zdravého tráviaceho systému. Na 100 gramov sa vám zjedenie zemiakovej šupky odmení takmer štvornásobne väčším množstvom vlákniny ako celý pečený zemiak so šupkou! Vďaka nej sa stolica zmäkčí, takže bude môcť hladko prejsť tráviacim systémom a zároveň pomáha predchádzať zápche. 

Vláknina môže tiež pomôcť zmierniť divertikulitídu, syndróm dráždivého čreva, hemoroidy a iné črevné stavy. Podľa The American Journal of Clinical Nutrition, publikovaného v októbri 2015, sa zistilo, že vláknina má potenciál znižovať riziko rakoviny hrubého čreva.

Znižuje riziko osteoporózy

Ďalším zdravotným prínosom zemiakovej šupky je jej obsah minerálov, ktoré sú dôležité pre udržanie štruktúry a sily vašich kostí. Tieto živiny zahŕňajú horčík, draslík, fosfor, vápnik, meď, železo a zinok.
Asi 50 až 60 percent horčíka vo vašom tele sa nachádza v kostiach. Konzumácia zemiakovej šupky môže pomôcť udržať hustotu kostí a znížiť riziko osteoporózy u žien po menopauze, tvrdia odborníci z Národného inštitútu zdravia (NIH). Diétny draslík má zase priaznivý vplyv na váš kostrový systém tým, že znižuje stratu vápnika z kostí, čo vedie k zvýšeniu hustoty minerálov v kostiach.

Spotreba fosforu ukázala zlepšenie obsahu minerálov v kostiach a hustoty kostí v štúdii publikovanej v časopise Nutrition Journal v marci 2015. Zistenia tiež uvádzajú, že dostatočný príjem fosforu a vápnika viedol k 45-percentnému zníženiu rizika osteoporózy.

Vápnik zo šupky zemiakov je potrebný na podporu štruktúry a tvrdosti vašich zubov a kostí. Ak máte nedostatok vápnika, môže vám hroziť nízka kostná hmota a zlomeniny kostí. Meď, železo a zinok v zemiakovej šupke pomáhajú vášmu telu syntetizovať kolagén, ktorý je potrebný na udržanie kostí pohromade.

Ochráni pred alergiami

Zemiakové šupky sú prírodným zdrojom flavonoidov, typu fytonutrientu, ktorý vykazuje protizápalové a antioxidačné účinky, chrániace telo pred chorobami a infekciami. Jedným z takýchto flavonoidov, ktorý sa nachádza v šupke, je zlúčenina nazývaná kvercetín, ktorá je známa svojou stimuláciou imunitného systému. Preukázalo sa, že má antivírusové vlastnosti, ktoré môžu inhibovať uvoľňovanie histamínu.

Štúdia Molecules z roku 2016 naznačila, že kvercetín je účinný pri liečbe bronchiálnej astmy, alergickej rinitídy a anafylaktických reakcií vyvolaných arašidmi. Autori uviedli, že kvercetín získaný z rastlín je hlavnou zložkou mnohých potenciálnych liekov proti alergii.

ODPAD zo zemiakov by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postará sa o zníženie krvného tlaku

Správne fungovanie srdca. Ďalší benefit, ktorý si budete užívať! Konzumácia zemiakovej šupky vám môže pomôcť regulovať krvný tlak prirodzene prostredníctvom jej minerálov: draslíka, horčíka a vápnika. Draslík pomáha vašim svalom fungovať, čo je nevyhnutné na uvoľnenie stien krvných ciev. Práve to znižuje krvný tlak. Draslík sa tiež používa na vedenie elektrických signálov vo vašom srdci na kontrolu nepravidelného srdcového tepu. Tretí minerál - horčík pomáha vašim krvným cievam relaxovať a zohráva úlohu pri transporte iónov vápnika a draslíka cez bunkové membrány. Tento proces je dôležitý pre udržanie normálneho srdcového rytmu a reguláciu vášho krvného tlaku.

Vplyv vápnika bol preukázaný v prehľade, ktorý analyzoval 3 048 účastníkov zo 16 štúdií. Výsledky ukázali, že zvýšený príjem vápnika znižuje krvný tlak, dokonca aj u ľudí s normálnymi hladinami krvného tlaku. 

Reguluje náladu a pamäť

Zemiakové šupky obsahujú zlúčeninu nazývanú cholín, stavebný kameň lecitínu, ktorý je súčasťou bunkových stien, plazmy a lipoproteínov. Váš mozog a nervový systém okrem iných funkcií vyžadujú cholín na reguláciu nálady, pamäti a svalov. Jedna zemiaková šupka obsahuje 18 miligramov cholínu, čo prispieva k odporúčanému dennému množstvu medzi 425 a 550 miligramami pre dospelých, v závislosti od veku a pohlavia.

Treba rátať však s tým, že v šupke zemiakov môžu byť pesticídy. Ak si nemôžete dopestovať vlastné, kúpte si radšej tie organické.

Viac o téme: ZemiakyZemiakové šupky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9