Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA v oku, o ktorej mnohí NEVEDIA: Odstráňte tento ZVYK!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každá žena už vie, že pleť pod nánosom make-upu trpí. Obzvlášť vtedy, keď sa potíte! Make-up môže byť dokonca aj za vznikom nepríjemného jačmeňa v oku.

Hoci je make-up skvelým pomocníkom na zakrytie nerovností a nedostatkov pleti a rozžiari tvár a skryje malé chybičky krásy, večer sa ho treba zbaviť a pokožke dodať potrebnú regeneráciu a výživu. Odlíčiť sa treba podľa odborníkov aj pred samotným cvičením, keďže pleť zle reaguje na kombináciu potu a make-upu, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: ZABUDNITE na klasické ČISTENIE zubov: ZUBÁR odporúča príjemnú AKTIVITU, ktorá zabráni KAZOM

„Aby vaša pokožka vyzerala čo najlepšie, mali by ste si pred a po tréningu umyť tvár,“ konštatovala dermatologička Lucy Chenová.

Podľa nej stačí, ak si dôkladne pretriete tvár bezolejovou utierkou na odlíčenie. Ak si predsa len potrebujete zakryť jazvy alebo nerovnosti pleti, vyberajte si ľahké kozmetické produkty, ktoré neupchávajú póry. 

Tekutý make-up by mal podľa Chenovej obsahovať kyselinu salicylovú, ktorá odstraňuje odumreté bunky a prebytočný maz z povrchu pokožky, čím pomáha udržiavať póry čisté. Na mihalnice by ste mali použiť vodeodolnú špirálu aj linky. 

„Hoci sú drahšie, minimalizujú podráždenie spôsobené potením,“ konštatovala Chenová.

Čo sa však stane, ak si pred cvičením neodstránite make-up:

1. Upchajú sa póry

Ak sa chystáte na krátku prechádzku alebo strečing, možno to zvládnete aj s ním. Mali by ste však vedieť, že pred každým cvičením, pri ktorom sa potíte, je dobré ho z tváre odstrániť.

Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď cvičíte, vaša vnútorná teplota stúpa, otvárajú sa póry, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie mazu a potu,“ vysvetlila dermatologička Chenová. 

Akonáhle sú otvorené, môžu sa upchať baktériami alebo znečisťujúcimi látkami, ktoré sa nachádzajú na pokožke. Upchaté póry môžu spôsobiť začervenanie a podráždenie. Make-up môže celú situáciu zhoršiť. 

Uzamkne potné žľazy a zachytí nečistoty a iné dráždivé látky vo vnútri pórov,“ konštatovala Chenová.

Ako dodala, pred každým cvičením by ste si mali umyť tvár a po docvičení tiež. Pozor aj na posilňovacie stroje. Aj tie môžu byť zdrojom baktérií, spôsobujúcich akné. Je dôležité, aby ste vybavenie pred a po použití dezinfikovali a dôkladne utreli. Ak chcete zabrániť vzniku akné na tele, zadovážte si oblečenie na cvičenie, ktoré je ľahké a priedušné.

2. Pleť je náchylnejšia na akné

Make-up, upchaté póry a akné idú spolu ruka v ruke. Keď sú zanesené, zachytené baktérie v žľazách rastú veľmi rýchlo. Póry následne prasknú a infikujú ďalšie časti tváre, čo vedie k tvorbe rôzneho druhu akné, ako sú biele a čierne bodky či pupienky podobné cystám.

„Čelo a líca môžu byť náchylnejšie na akné, pretože je tu väčšia hustota mazových žliaz," uviedla doktorka Chenová.

Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V boji s nepríjemnými vyrážkami podľa nej pomáha správne zvolený hydratačný krém. Ak je pokožka citlivá a náchylná na podráždenie alebo praskliny, uistite sa, že je krém hypoalergénny a bez parfumácie.

„Keď je mastná, posledná vec, ktorú potrebuje, je mastný hydratačný krém,“ vysvetlila Chenová.

Ako dodala, namiesto toho nájdite výrobok na vodnej báze, pretože je menej pravdepodobné, že podráždi pokožku, náchylnú na akné alebo vyrážky.

3. Oči budú podráždené

Vaše oči a očné viečka sú najcitlivejšou časťou tváre a pri cvičení, keď máte nanesený make-up, ľahko začervenajú a podráždia sa. Aj na viečkach sa nachádzajú póry, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie zdravých olejov. Ak máte na tvári make-up a cvičíte, môžu sa upchať, pokožka v okolí začervenaná a vysuší sa. Keď sa pred cvičením neodlíčite, budete náchylnejšia aj na tvorbu jačmeňa v oku. Ide o infekciu, ktorá sa vyvíja vo folikule mihalníc alebo v slznej žľaze. Jačmeň sa môže vytvoriť na očnom viečku alebo pod viečkom pri línii rias.

„Pot a teplo môžu spôsobiť, že očné linky a maskary sa prefiltrujú do oka, čo spôsobí veľké podráždenie," dodala Chenová.

Viac o téme: ZdraviePokožkaPrevenciaMake-up
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9