Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záludné ZVYŠOVAČE krvného tlaku: Tieto potichu poškodzujú ORGÁNY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hodnota tlaku krvi nás zvyčajne nezaujíma. Spozornieme až po tom, keď zistíme, že ho máme vyšší. Mnohí ľudia si neuvedomujú, že vysoký krvný tlak je jedným z najnebezpečnejších zdravotných stavov, ktorý je nielen často prehliadaný, ale poškodzuje rôzne orgány.

Zákernosť vysokého tlaku krvi tkvie v tom, že prichádza bez príznakov, preto býva často nazývaný aj „tichý zabijak“. Ovplyvňuje nielen srdce a tepny, ale súvisia s ním život ohrozujúce kardiovaskulárne ochorenia, ako je srdcový infarkt, srdcové zlyhanie, mŕtvica a ďalšie, opatrnosť je preto namieste. 

Čítajte tiež: KVÍZ o doplnkoch výživy na CHUDNUTIE a svaly: Ste EXPERTOM alebo o nich viete málo?

Aký je normálny krvný tlak?

Za normálnu hladinu krvného tlaku sa považuje hodnota 120/80 mmHg. Zvýšený krvný tlak je definovaný ako krvný tlak nad 140/90 mmHg a tlak vyšší než 180/120 mmHg je vysoký. Ľudia, ktorých hladina tlaku krvi je stále vysoká, musia mať na pamäti niekoľko vecí, píše sa v timesofindia.com. Za ich problémami môžu byť aj tieto dôvody:

Možno prehliadate skryté zdroje sodíka

Existuje výrazná priama súvislosť medzi vyšším príjmom sodíka a vyšším krvným tlakom. Niekedy nestačí iba menej soliť, ale mali by ste si dávať pozor aj na zdroje sodíka v polotovaroch, rôznych balených potravinách a pečive. Pozor tiež na príjem nasýtených tukov, trans-tukov a cukru, ktoré zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku.

Nemáte dostatok zeleniny a ovocia

Minerál, ktorý pôsobí „proti“ sodíku je draslík. To znamená, že čím viac draslíka prijmete, tým viac sodíka vylúčite močom z tela. Okrem toho, že znižuje krvný tlak, chráni aj pred následkami vysokého krvného tlaku, akými sú infarkt, alebo mozgová príhoda. Najlepším spôsobom, ako zvýšiť hladinu draslíka v tele, je zdravá strava. Skvelými zdrojmi draslíka sú zelenina a ovocie ako špenát, brokolica, avokádo, banány, repa, pomaranče, paradajky či kokos.

Záludné ZVYŠOVAČE krvného tlaku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nechávate sa ovládnuť stresom

Na rozdiel od stravy a aktivít nemá stres na krvný tlak priamy vplyv. Keď ste v strese, váš krvný tlak stúpa a keď sa ho zbavíte, nervová sústava sa upokojí. Ale príliš veľa stresu môže spôsobiť poškodenie stien krvných ciev. Môže mať tiež na svedomí správanie, ktoré zvyšuje krvný tlak, ako je fyzická nečinnosť, zlá strava, fajčenie a pitie alkoholu.

Chýba vám dostatok spánku

Zlá kvalita spánku je tiež spojená so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku. Podľa metaanalýzy v The Journal of Clinical Hypertension z roku 2018 sú tí, ktorí trpia nedostatočným spánkom, o 48 percent náchylnejší na hypertenziu. Okrem toho, ak máte problémy s vysokým tlakom, nedostatok spánku môže váš stav zhoršiť. 

Preháňate to s alkoholom

Nadmerné pitie alkoholu patrí k výrazným „zvyšovačom“ tlaku. Ovplyvňuje totiž svaly v krvných cievach a tým ich zužuje. To núti srdce k väčšej námahe pri pumpovaní krvi do iných častí tela, čo môže v konečnom dôsledku viesť k infarktu, zlyhaniu srdca alebo jeho zástave. Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu spôsobuje nielen kardiovaskulárne, ale aj mnohé ďalšie zdravotné problémy, vrátane rakoviny, obezity či depresie.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9