Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako SCHUDNÚŤ bez vynaloženého úsilia? Odborníci potvrdzujú, táto vec zabráni PRIBERANIU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Znie to ako sen, no realita nie je ďaleko! Skutočne môžete spozorovať príjemné zmeny na váhe i napriek tomu, že drasticky nezmeníte svoj životný štýl. Dokonca si takto aj udržíte zníženú hmotnosť!

Chudnutie je náročný proces. Nie je ľahké dosiahnuť dlhodobý úbytok hmotnosti a udržať si ju. Viaceré výskumy potvrdili, že väčšina ľudí, ktorí výraznejšie schudli, už po dvoch rokoch opäť nabrali na váhe, ako sa píše na medicalnewstoday.com

„Chudnutie prostredníctvom väčších zmien, ako je počítanie kalórií a cvičenie, je často spojené s opätovným priberaním,“ konštatovala autorka štúdie profesorka Becca Krukowskiová. 

Čítajte tiež: Rýchly a lacný TRIK od kaderníčky, ako urýchliť rast VLASOV: Toto urobte s PRSTAMI!

Podľa odborníčky sú malé zmeny oveľa príjemnejšie a udržateľnejšie pre širšiu populáciu. Vyplynulo to z výskumu vedcov z univerzity vo Virgínii.

Sledovanie hmotnosti je kľúčom

Štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Canadian Medical Association Journalsa zúčastnilo 320 dospelých. Vedci náhodne pridelili polovicu účastníkov do skupiny, ktorá urobila menšie zmeny vo svojich návykoch. Pozorovaní prijímali denne o 100 kalórií menej a robili o 2-tisíc krokov viac ako zvyčajne. Druhá skupina bola len monitorovaná zdravotníkmi, ktorí ľudí pravidelne vážili. Pozorovania trvali 2 roky, pričom výskumníci sledovali hmotnosť účastníkov ešte ďalší jeden rok. V počiatočných štádiách pozorovaní v skupine s malými zmenami stratili výrazne viac kíl ako členovia monitorovacej skupiny.

Ako SCHUDNÚŤ bez vynaloženého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po 15 mesiacoch schudli pacienti v prvej kupine v priemere 1,6 kilogramov v porovnaní s 0,3 kilogramami v druhej. Na konci 2-ročnej štúdie však už zmeny neboli výrazné. Vedci boli prekvapení, keď zistili, že aj účastníci monitorovacej skupiny schudli po troch rokoch 0,7 kilogramu, hoci na to nevynaložili takmer žiadne úsilie. 

Ako je známe, aj malé prírastky na váhe 0,5 až 1 kilogram za rok sa spájajú s nepriaznivými zdravotnými stavmi. Prečo sa ale podarilo schudnúť tým, čo takmer nič nerobili? Odborníci sa domnievajú, že ľudia, ktorí sa zapojili do výskumu, majú určité odhodlanie zmeniť svoje správanie. Podľa profesorky Krukowskiovej, pozorovaní cítia určitú zodpovednosť voči personálu, ktorý vykonáva tieto váženia. 

„Je preto veľmi pravdepodobné, že podvedome upravia svoje stravovacie a cvičebné návyky,“ myslí si. 

Dôsledné sledovanie telesnej hmotnosti je preto podľa nej veľmi účinnou stratégiou na zníženie hmotnosti. 

„Je to jednoduchá vec. Jedno číslo na váhe môže zmeniť vaše ďalšie správanie, čo sa týka pohybu aj stravovania,“ vysvetlila.

Aj podľa doktora Roberta Rossa, je monitorovanie váhy riešením pre ľudí, ktorí trpia obezitou.

Viac o téme: ZdravieChudnutiePrevenciaPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9