Reďkovky v sebe ukrývajú hotový poklad! Sú nabité zdraviu prospešnými látkami, ktoré majú blahodárny vplyv na ľudské telo. Ale len v tom prípade, ak nezabudnete po ich kúpe na jednu vec!
Môžete totiž prísť o polovicu toho, čo zelenina ponúka, ako sa uvádza na lifehacker.com.
Reďkovka je jedna z najobľúbenejších zelenín, ktorá má svoje miesto v kuchyni práve na jar! Osvieži pomazánky, ale dodá i šmrnc zdravému šalátu. Reč je o červenej "hlavičke", pričom na ostatné časti sa zabúda. Pozornosť si však zaslúži aj stonka a listy. V ďalších riadkoch sa dozviete, prečo!
Čítajte tiež: Odborníci NESÚHLASIA s jedným z najväčších kávových MÝTOV: Na nápoj sa už budete pozerať INAK!
Prečo treba odstrániť stonku?
Ak si kúpite v obchode reďkovku, pravdepodobne prvé, čo spravíte, je to, že ju dáte do chladničky. Chyba! Mali by ste čo najskôr odstrániť stonku s listami. Ak ich necháte tak, budú naďalej ťahať vlhkosť z koreňov, čo vedie k scvrknutým a zvráskaveným reďkovkám a k mazľavým listom. Listy sa rozpadnú na zelený sliz, čo celkovo nepridáva ku atraktivite celej zeleniny.
Oddelené zelené stonky od červených bobuliek však nezahadzujte do koša. Táto časť reďkovky je jedlá, no treba ju skonzumovať maximálne do troch dní od kúpy. Stačí, ak ju odstrihnete od koreňa a vložíte do vody, kde s ňou trochu pokrúžite, aby ste ju zbavili špiny. Následne dôkladne osušte a uskladnite v plastovom vrecúšku so zipsom, zabalenú do papierovej utierky.
Ako ju použiť?
Chuť reďkovky závisí od toho, z akej zeleniny pochádza. Čím dlhšie reďkovke trvá dozretie, tým horkejšia bude jej stonka. Mladú, jemnú stonku možno použiť surovú do šalátov a sendvičov, ale staršie, tvrdšie môžu mať vonkajšiu vrstvu pokrytú chĺpkami. Takú môžete uvariť alebo ju použite ako jednu z ingrediencií do pesta.