Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POMOC pri chudnutí alebo HROZBA? Vedľajší ÚČINOK podpory pri zhadzovaní KÍL

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nachádzajú sa vo viac ako 6-tisíc svetoznámych výrobkoch a značkách nápojov! Reč je o prídavných látkach, ktoré podľa vedcov môžu byť spúšťačmi vážneho ochorenia. O aké ide?

Umelé sladidlá s rizikami

Ľudia s vyššou (nad strednou) spotrebou umelých sladidiel, najmä aspartámu a acesulfámu-draselného (acesulfám-K), mali o 13% vyššie riziko celkovej rakoviny počas 8 rokov ako tí, ktorí ich nekonzumovali, píše sa na medscape.com.

Vyššia konzumácia aspartamu bola spojená s 22% zvýšeným rizikom celkovej rakoviny a 15% zvýšeným rizikom rakoviny súvisiacej s obezitou v porovnaní s nekonzumovaním žiadneho z týchto sladidiel. Tieto zistenia z pozorovacej štúdie Nutri-Santé vo Francúzsku boli publikované online 24. marca v časopise PLoS Medicine.

Čítajte tiež: Za STRATOU vlasov môže byť obľúbená INGREDIENCIA v STRAVE: Skrytý dôvod PLEŠATENIA

"Naše zistenia nepodporujú používanie umelých sladidiel ako bezpečných alternatív cukru v potravinách alebo nápojoch. Poskytujú dôležité nové informácie na riešenie sporov o ich potenciálnom nepriaznivom účinku na zdravie," dodali Charlotte Debrasová z Francúzskeho národného inštitútu pre zdravie a jej kolegovia.

Výsledky kohorty NutriNet-Santé tak naznačujú, že by zdravotnícke agentúry mali prehodnotiť používanie týchto prídavných látok v potravinách. 

Duane Mellorová, PhD, registrovaná dietologička a vedúca učiteľka z Aston Medical School povedala: „Táto štúdia však nedokazuje, že by sme sa mali vrátiť k cukru a obrátiť sa chrbtom k umelým sladidlám alebo diétnym nápojom.“

POMOC pri chudnutí alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naznačuje však, že umelé sladidlá nie sú dokonalou náhradou cukru, ale rovnako ako cukor, majú svoje vlastné potenciálne riziká. Ideálnou odpoveďou je pravdepodobne obmedziť obe alternatívy cukru, čo však môže byť pre mnohých, ktorí majú radi trochu sladkého vo svojom živote, problém. 

Francúzski experti analyzovali údaje o spotrebe a zdraví viac ako 100 000 dospelých počas ôsmich rokov. Zistili, že fanúšikovia diétnych produktov obsahujúcich umelé sladidlá ako aspartám a acesulfám-K mali vyššie riziko rakoviny, najmä nádorov prsníka a tých, ktoré sú spojené s obezitou. Okrem toho, že sa bežne vyskytujú v diétnych nápojoch, chemikálie sa používajú aj v jogurtoch a žuvačkách bez cukru.

Treba sa im úplne vyhýbať? 

Britskí experti však uviedli, že so zisteniami publikovanými v časopise PLOS Medicine by sa malo zaobchádzať opatrne.

„Myslím si, že toto je dôležitá analýza, ale výsledky je potrebné interpretovať opatrne,“ hovorí ďalší odborník, John L. Sievenpiper, MD, PhD, docent z Katedry nutričných vied a medicíny z University of Toronto v Kanade.

Jeho tím nedávno publikoval systematický prehľad a metaanalýzu 17 randomizovaných kontrolovaných štúdií na objednávku Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG). Ich zistenia „naznačujú, že v strednodobom horizonte nízkokalorické a bezkalorické sladené nápoje sú vhodnou alternatívou vody ako náhradnej stratégie u dospelých s nadváhou alebo obezitou, ktorí sú ohrození cukrovkou alebo majú túto chorobu,“ uvádza jedna z dvoch syntéz.

POMOC pri chudnutí alebo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Fiona Osgun z Cancer Research UK povedala: "Táto veľká štúdia naznačuje, že existuje súvislosť medzi niektorými umelými sladidlami a rakovinou, ale to neznamená, že ju spôsobujú alebo že sa im ľudia musia vyhýbať."

Gavin Partington z priemyselného orgánu Britskej asociácie nealkoholických nápojov zase uviedol, že sladidlá sú bezpečné.

„Vláda Spojeného kráľovstva a Public Health England verejne podporili používanie necukrových sladidiel ako bezpečnej alternatívy na zníženie cukru v potravinách a nápojoch a na pomoc ľuďom pri riadení ich hmotnosti."

Viac o téme: ZdravieRakovinaUmelé sladidláNápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9