Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte svojim OBLIČKÁM: Tieto NÁVYKY odstráňte, ZACHRÁNITE si orgán!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obličky zohrávajú neoddeliteľnú úlohu pri udržiavaní zdravia a starostlivosť o ne by mala patriť k prioritám. Neexistuje jednoduchá odpoveď na otázku, ako to dosiahnuť. Svoju úlohu zohrávajú gény, no dôležité sú predovšetkým naše denné návyky – strava, pohyb a spánkový režim.

Ruka v ruke s ochranou obličiek a ich činnosti ide aj zdravie srdca, ktoré je rovnako dôležité, píše sa na portáli vitaminews.com. Prinášame vám niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu ochrániť obličky a zdravé srdce.

Čítajte tiež: MENÍ nielen telo: Jednoduchá AKTIVITA napraví PROBLÉM, za ktorým je STARNUTIE

Používajte viac byliniek ako soli

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že jeden z hlavných zabijakov zdravia sa pripisuje používaniu soli. Dodáva síce jedlu chuť, no zároveň vystavuje obličky väčšiemu tlaku, pretože musia odvádzať vodu z tela. Odborníci odporúčajú znížiť denný príjem soli na maximálne jednu čajovú lyžičku.

Používajte menej liekov proti bolesti

Mnohí máme zlozvyk užívať lieky hneď, ako pocítime najmenšiu bolesť, ale neuvedomujeme si základné nebezpečenstvá. Príležitostné užívanie liekov proti bolesti je v poriadku, ale keď je ich príliš veľa, zaťažuje to obličky, pretože súčasti liekov proti bolesti obmedzujú správny prietok krvi do orgánov.

Uľavte si vtedy, keď to potrebujete

Mnohí z nás zvyknú zadržiavať moč, najmä ak sa nám nechce odskočiť si od rozrobenej práce. Toto je ale jedna z najkrutejších vecí, ktoré svojmu telu robíme. Majte na pamäti, že moč je základom odpadu a škodlivých baktérií, ktoré sa hromadia a čím dlhšie ho zadržiavame, tým viac sa škodliviny usádzajú v obličkách.

Prestaňte fajčiť

Všetci vieme, že fajčenie je nebezpečné pre pľúca a srdce, ale nevenuje sa veľa pozornosti tomu, že rovnako nebezpečné je aj pre obličky. Keď fajčíte, umožňuje to v tele produkovať kreatinín (škodlivá látka, ktorá sa zvyčajne vylučuje močom), ktorý sa pomaly dostáva do obličiek a negatívne ich ovplyvňuje. Štúdie ukázali, že u bývalých aj súčasných fajčiarov sa častejšie objavujú problémy s obličkami, ale skoncovaním s týmto zlozvykom môžete riziko zmenšiť.

NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vynechajte z jedálneho lístka sušené marhule, slivky, datle

Marhule sú bohaté na vitamín A a C, ako aj vlákninu, no majú vysoký obsah draslíka. To je zlé pre zdravie obličiek. Šálka sušených marhúľ obsahuje zhruba 1 500 mg draslíka, čo je už 75 % jeho denného príjmu. Ak máte problémy s obličkami, mali by ste sa ich vzdať alebo si dopriať jednu-dve iba raz za čas. Rovnako je to aj so sušenými marhuľami, hrozienkami a datľami. Ak vás však obličky netrápia, sušené ovocie je určite dobrou voľbou.

Je avokádo bezpečné?

Neuveriteľné zdravotné prínosy avokáda v strave sú skvelé, pretože obsahuje vlákninu, zdravé tuky aj antioxidanty. Avšak pre tých, ktorí trpia akýmikoľvek problémami súvisiacimi s obličkami, je potrebné túto potravinu zo stravy vylúčiť. Dôvodom je vysoký obsah draslíka.

Dávajte si pozor na spracované potraviny

Spracované potraviny obsahujú veľa soli, draslíka a fosforu. V oveľa vyššom množstve, ako by telo malo prijať. Keďže obsahujú minimálne množstvo živín, ktoré telo potrebuje, obličky sú vystavené obrovskému tlaku nadmerného množstva odpadových látok, ktoré musia prefiltrovať. Voľte čerstvé a prirodzenejším spôsobom vyrobené potraviny.

Obmedzte bublinkové nápoje

Malinovky nemajú žiadny prínos pre telo a pridávajú len obrovské množstvo cukru, bez ktorého sa zaobídete. Enormne to zaťažuje efektívne fungovanie obličiek. Nespočetné výskumy ukázali, že pitie dvoch alebo viacerých plechoviek sladkého bublinkového nápoja môže až zdvojnásobiť riziko trvalého poškodenia obličiek, a to nielen pre cukor, ale aj pre kyselinu fosforečnú, ktorú obsahujú.

Spite dlhšie

Dostatočný odpočinok je pre dobrú kondíciu obličiek veľmi dôležitý, lebo čím neskôr idete spať, tým dlhšie musia pracovať. Výskum na Chicagskej univerzite ukázal, že tí, ktorí každú noc spali menej ako sedem hodín, mali o 19 percent vyššiu pravdepodobnosť zlyhania obličiek ako tí, ktorí spali dlhšie.

Vyberte celú dávku predpísaných liekov

Mnohí z nás majú tendenciu vysadiť predpísané lieky hneď po tom, ako sa začneme cítiť lepšie. Nerobte to! Lieky, ktoré vám lekár z nejakého dôvodu, napríklad pre udržanie krvného tlaku v správnych hodnotách, predpísal, regulujú fungovanie vášho organizmu. Keďže rutina je vo všeobecnosti pre telo dobrá, zmena spôsobu užívania liekov vyvedie obličky z rovnováhy.

Čítajte si informácie na doplnkoch výživy

Rôzne doplnky výživy môžu byť dobré, no v každom prípade by ste mali vedieť, čo obsahujú. Je dôležité prečítať si dávkovanie, ako aj to, s čím ich možno kombinovať. Napríklad také brusnice a vitamín C sú v malých množstvách pre telo dobré, ale ak ich užívate pravidelne, môže to viesť k obličkovým kameňom. Medzi ďalšie doplnky, ktoré môžu poškodiť obličky, patria aj vŕbová kôra, sladké drievko, palinový olej, pelargónia a dokonca aj kurkuma. Opäť to neznamená, že tieto zložky sú pre obličky škodlivé, len je potrebné sa uistiť, aké množstvo je konkrétne pre vás vhodné a či ich možno užívať v kombinácii s liekmi, ktoré vám predpisuje lekár.

Cvičte, no nepreháňajte to

Cvičenie je skvelý spôsob, ako si upevňovať zdravie, no ak to preženiete, môže vám to poškodiť. Nie je potrebné cvičiť hodiny denne a keď si neustrážite limity svojho tela, uvoľnia sa kritické enzýmy, ktoré sú pre obličky zlé. Tento problém je známy ako rabdomyolýza. Svaly si budujte pomaly a ak sa cítite unavení, urobte si prestávku.

NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hýbte sa denne

Optimálne je venovať cvičeniu denne aspoň 15 až 20 minút. Podľa lekárskych správ jogging alebo chôdza dramaticky predĺžia váš život. Niekedy stačia malé zmeny v bežnej rutine – namiesto výťahu používajte schody, namiesto auta sa premiestňujte verejnou dopravou a podobne.

Vyhnite sa energetickým nápojom

Vysoká dávka kofeínu, aminokyseliny taurínu a cukru v týchto nápojoch stavia telo na pokraj prepracovanosti a stresu. Vedci na celom svete neustále presadzujú snahu o reguláciu prísad do týchto nápojov, predovšetkým preto, že zlyhania obličiek je celosvetovo na vzostupe, najmä u mladších detí v dôsledku zvýšenej konzumácie týchto nápojov.

Nezabúdajte piť čistú vodu

Majte na pamäti, že úlohou obličiek je filtrovať vodu z tela a keď ste dostatočne hydratovaní, lepšie fungujú. Ak nepijete dostatok vody, váš moč obsahuje vyššie množstvo minerálov, ktoré následne kryštalizujú vnútorné vrstvy obličiek, čo vedie k tvorbe obličkových kameňov. Neexistujú žiadne striktne „stanovené pravidlá“ týkajúce sa množstva vody, ktoré treba vypiť. Odborníci sa však zhodujú, že by to malo byť v priemere 9 pohárov u žien a 13 u mužov.

Znížte spotrebu červeného mäsa

Konzumácia červeného mäsa raz za čas je v poriadku, no ak ho jete pravidelne, je to škodlivé. V červenom mäse sa nachádzajú toxické prvky, ktoré môžu ubližovať obličkám. Keď červené mäso nahradíte aspoň raz týždenne rastlinnými proteínmi, znížite riziko zlyhania obličiek až o 62 percent.

Postavte sa častejšie na nohy

Pohyb sa ukazuje ako zdravšia voľba pre obličky než dlhé hodiny sedenia. Odhadovaná 1 hodina fyzickej aktivity denne vám pomôže regulovať prietok krvi a zmierniť tlak na obličky. Ak máte sedavé zamestnanie, vedome sa postavte raz za pol hodinu a prejdite sa.   

Margarín alebo maslo – čo je zdravšie?

Hoci majú maslo a margarín rôzne zložky, obe sú nezdravé, ak ich jete príliš veľa, pretože tuk v oboch zvyšuje cholesterol, čo následne poškodzuje obličky. Pravdepodobne však menej spracovaná forma, ktorou je maslo, je pre zdravie bezpečnejšia.

NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte striedmo

Toto varovanie platí najmä pre obdobie sviatkov, pretože vtedy majú  ľudia tendenciu preháňať to s jedlom. Príliš veľa jedla naraz dáva obličkám veľmi zabrať. Tiež, keď má telo príliš veľa bielkovín, tukov a sacharidov, obličky sú vystavené stresu, pretože sa v tele ťažšie rozkladajú. Bezpečnejšie je dať si z každej porcie radšej malé množstvo.

Vyhýbajte sa stresu

Toto sa ľahko povie, no ťažko realizuje. Dá sa však naučiť vedome stres odbúravať. Ak nebudete v strese, vaše obličky budú v lepšom stave, aby mohli efektívne fungovať. Skúste meditačné techniky alebo jogu, ktoré by vám mohli pomôcť naučiť sa stres lepšie zvládať.

Znížte príjem cukru

Cukor pomáha telu svojím vlastným spôsobom, ale len keď sa konzumuje v malých množstvách, najmä prirodzene sa vyskytujúci cukor v ovocí, nie rafinovaný biely. Keď je v krvi príliš veľa cukru, obličky idú plnou parou. Výskumy zistili, že ľudia trpiacimi chorobami súvisiacimi s cukrom sú vystavení vysokému riziku vzniku ochorenia obličiek.

Minimalizujte používanie umelých sladidiel

V dôsledku snahy znížiť príjem cukru v poslednom čase stúpa počet ľudí, ktorí ho nahrádzajú umelými sladidlami. Týmito náhradami však telu nerobia dobre. Je dokázané, že priamo aj nepriamo poškodzujú obličky.

Alkohol s mierou

Hovorí sa, že trocha alkoholu nenarobí veľa škody a môže to byť pre organizmus dokonca prospešné. Netreba to však s ním určite preháňať. Čím menej alkoholu si doprajete, tým menej práce majú vaše obličky s vyplavovaním škodlivých látok z krvi.

Obmedzte príjem kávy

Denná šálka kávy nie je až taká zlá, niektoré výskumy dokonca naznačujú, že má zdravotné výhody, ale keď je to pravidelne niekoľko šálok, môžete si ublížiť. Nadmerné množstvo kofeínu v tele zvyšuje krvný tlak a tlačí obličky k prepracovaniu v dôsledku nerovnováhy a nestability. V norme sú dve až štyri šálky denne, ale pozor na prísady, ako sú smotana a cukor.

NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte viac ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú dokonalým začiatkom na pomoc vášmu srdcu a celkovému zdraviu. Ideálne je dopriať si denne zhruba päť porcií ovocia aj zeleniny. Striedajte rôzne druhy.

Aký chlieb je vhodný?

Ľudia, ktorí majú problémy s obličkami, urobia lepšie, ak sa vyhnú celozrnnému chlebu a pečivu, aj keď sú vo všeobecnosti zdravšie ako biele pekárenské výrobky. Dôvodom je vysoká hladina draslíka a fosforu v otrubách a celých zrnách. Podobne je to aj s hnedou ryžou, ktorá má tiež vysoký obsah draslíka.

Obmedzte banány

Rovnako ako mnoho iných tropických plodov, banány obsahujú množstvo draslíka a preto by ste ich nemali pri problémoch s obličkami jesť denne. Priemerný banán má zhruba 422 mg draslíka, čo je príliš veľa na jeden príjem, ak máte limit 2 000 mg draslíka za deň. Alternatívou môže byť ananás, ktorý obsahuje draslíka omnoho menej.

Citrusové plody, zemiaky a šaláty s mierou, paradajky vyraďte

Pomaranče sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý telo potrebuje, no majú tiež vysokú hladinu draslíka, ktorý krv a obličky nepotrebujú. Lepšou voľbou je hrozno, jablká či brusnice. Aj zemiaky majú vysokú hladinu draslíka, no ak ich nakrájate na kocky a povaríte približne 10 minút, znížite ju. Zelené šaláty sú tiež známe vysokým obsahom draslíka, ktorého množstvo sa varením nezmenší, takže si ich doprajte naozaj striedmo. Paradajky majú vysoký obsah draslíka, či už surové alebo varené a paradajková omáčka môže obsahovať až 900 mg draslíka. Vyskúšajte alternatívu v podobe omáčky z pečenej červenej papriky, ktorá má podobnú chuť, no je pre obličky omnoho šetrnejšia.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaObličky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9