Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cítite sa ZLE a bez energie? VINNÍKOV za tieto pocity hľadajte vo svojom ČREVE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Charakter a energiu môžu ovplyvniť "spoločníci", ktorí žijú v našom žalúdku. Údajne to majú na svedomí baktérie, osídľujúce naše črevo.

Nová štúdia zistila, že baktérie v črevách človeka, ktoré sú zodpovedné za rozklad potravy a vykonávanie iných úloh, môžu ovplyvniť osobnosť. Podľa výskumníkov z Clarkson University v Postupime v New Yorku črevný mikrobióm a metabolické dráhy môžu ovplyvniť energetickú hladinu človeka, únavu a jeho každodennú osobnosť. 

Čítajte tiež: KONKURENCIA liekov proti bolesti, ktorá prekvapí: Tieto LISTY odstránia bolesti KOLIEN

Zmena antibiotík, zmena v správaní? 

Tím prišiel na to, že určité, odlišné baktérie boli silne spojené s jednou zo štyroch definovaných osobnostných čŕt, ktoré by človek mohol mať. Rovnako ako osobnosť človeka, ani črevný mikrobióm sa často nemení. Avšak užívanie antibiotík alebo iných liekov môže zmeniť telo, a tým aj baktérie, čím sa mení i správanie človeka.

"Tieto nové zistenia podporujú moju predchádzajúcu prácu, v ktorej uvádzame, že pocity energie sú spojené s metabolickými procesmi, zatiaľ čo pocity únavy sú spojené s tými zápalovými," uviedol vo vyhlásení Dr Ali Boolani, vedúci výskumník a profesor fyzikálnej terapie v Clarksone. „Keďže sa stále učíme o črevnom mikrobióme, nevieme naisto, či by sa pokus o zmenu našej osobnostnej črty odrazil na zmene v črevnom mikrobióme, alebo naopak, ak zmeníme mikrobióm, či sa s nim zmení naša osobnosť."

Výskumníci, ktorí svoje zistenia zverejnili začiatkom tohto roka v časopise Nutrients, zhromaždili údaje od 20 účastníkov štúdie. Každý z účastníkov sa predtým zúčastnil na štúdiách o zdraví mikrobiómov pod vedením doktora Boolaniho. Všetci mali uistiť vedcov, že neužili liek, ktorý by ovplyvnil ich mikrobióm. Pomocou vzoriek stolice výskumníci skúmali hladiny rôznych baktérií u každého z účastníkov. Boli tiež skúmané štyri vlastnosti, o ktorých sa Boolani domnieva, že sú základom duševnej energie osobnosti, duševnej únavy, fyzickej energie a fyzickej únavy.

Cítite sa ZLE a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci našli silnú koreláciu medzi určitými vlastnosťami a určitými baktériami nachádzajúcimi sa v mikrobióme každého človeka. 

Črevo a nálada človeka

Zatiaľ čo veľkosť vzorky štúdie je relatívne malá, Boolani dúfa, že tieto zistenia by mohli byť odrazovým mostíkom pre budúce skúmanie toho, ako môže byť nálada človeka ovplyvnená ich črevom.

"Táto počiatočná prieskumná štúdia nás vedie k otázke, či by sme mali pokračovať v tejto línii výskumu, aby sme preskúmali súvislosť medzi črevnou mikroflórou a týmito štyrmi osobnostnými črtami," tvrdí Boolani. 

Aj keď sa spojenie medzi zdravím čriev a osobnosťou môže zdať bizarné, nie je to úplne nový koncept. Vnútorné telesné procesy človeka ho môžu unaviť alebo naplniť energiou. Úroveň energie a únavy môže ovplyvniť to, ako človek reaguje na podnety zvonku, čo môže tvoriť základ osobnosti.

Už od Hippokrata v roku 400 pred Kristom ľudia vedeli, že medzi vnútornými telesnými procesmi a vonkajšími prejavmi osobnosti existuje určitá súvislosť. V roku 2016 vedci z Johns Hopkins University zistili, že liečba antibiotikami môže zmeniť črevný mikrobióm človeka a v dôsledku toho uškodiť ľuďom s psychiatrickými poruchami.

„Je potrebný ďalší výskum, ale ten náš naznačuje, že ak dokážeme predchádzať infekciám a minimalizovať liečbu antibiotikami u ľudí s duševnými chorobami, potom by sme mohli byť schopní zabrániť výskytu manických epizód,“ povedal Dr Robert Yolken, výskumník z Baltimore, Maryland. , škola, napísal.

Viac o téme: BaktérieOsobnosťČrevo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9