KONKURENCIA liekov proti bolesti, ktorá prekvapí: Tieto LISTY odstránia bolesti KOLIEN

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-14 13:30:00

Je základom stredomorskej stravy a na svetlo sveta sa vynárajú stále nové zistenia o jeho pozitívnom vplyve na ľudské telo. Reč je o olivovom liste, ktorý má účinky aj na jeden z najbežnejších zdravotných problémov.

Podľa štúdie, publikovanej v časopise Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease, extrakt z olivových listov môže znížiť bolesť kolien a mohol by byť účinným prírodným liekom proti bolesti! Pilulka vyrobená z týchto listov by predstavovala účinnú pomoc, ktorú by mal každý po ruke vo svojej domácej lekárničke. Pacienti so silnou bolesťou kolenného kĺbu, ktorí užívali doplnok dvakrát denne počas šiestich mesiacov, hlásili menej bolestí v porovnaní so skupinou s placebom. Klinická štúdia však nezistila žiadne zlepšenie u ľudí, ktorí mali strednú alebo slabú bolesť.

Čítajte tiež: Najlepšia POLOHA pri spánku: Znižuje riziko INFARKTU, cukrovky a Alzheimerovej choroby!

Švajčiarski vedci, ktorí viedli štúdiu, tvrdia, že extrakt z olivových listov by mohol poskytnúť alternatívu k tradičným liekom proti bolesti, ktoré môžu spôsobiť vedľajšie účinky po dlhodobom používaní. Tenké ploché listy olivovníkov obsahujú vysoké hladiny zlúčenín nazývaných polyfenoly, o ktorých je známe, že majú protizápalové účinky. Zápal je jedným z najväčších faktorov u pacientov s chronickou bolesťou kĺbov.

Štúdie už ukázali, že olivový olej môže chrániť srdce tým, že znižuje hromadenie tukových usadenín v koronárnych artériách. Olivám sa pripisujú aj iné zdravotné benefity! Pomáhajú znižovať riziko rakoviny prsníka, ulceróznej kolitídy a dokonca aj depresie.

Účinný u ľudí s väčšou bolesťou

Štúdia sledovala 124 ľudí vo veku 55 a viac rokov. Viedla ho švajčiarska vedkyňa Marie-Noëlle Horcajadaová. Účastníci boli rovnomerne rozdelení medzi mužov a ženy, pričom viac ako polovica z nich mala nadváhu. Presne 62 ľuďom sa podávalo 125 mg extraktu z olivových listov vo forme tabliet dvakrát denne. Druhá polovica účastníkov dostala placebo.

Počas šiestich mesiacov účastníci dokončili prieskum na posúdenie úrovne bolesti, známej ako celkové skóre zranenia kolena a skóre osteoartritídy (KOOS). Vedci zistili, že rozdiel v KOOS - kde vyššie skóre naznačuje menšiu bolesť a lepšiu mobilitu - nebol významný medzi skupinami s placebom a doplnkami.

Tí, ktorí užívali doplnok, mali po šiestich mesiacoch skóre KOOS približne 65, zatiaľ čo skupina s placebom mala približne 60. Avšak, extrakt mal významný vplyv u ľudí, ktorí mali na začiatku najvyššiu úroveň bolesti. V tejto skupine bolo skóre KOOS okolo 65 v skupine s doplnkom v porovnaní s 50 v skupine s placebom.

Vedci v článku uviedli: „Doplnok stravy môže zlepšiť funkčnú kapacitu kĺbov u starších ľudí s vysokou bolesťou kolenného kĺbu. Vzhľadom na nepriaznivé účinky protizápalových liekov a iných liekov proti bolesti by extrakt z olivových listov mohla byť cenná ako alternatíva k týmto liekom pri liečbe bolesti u aktívnych subjektov.“

Olivové listy sa v prírodnej medicíne používali už v starovekom Grécku, kde ich ľudia využívali na posilnenie imunitného systému.

Fotogaléria


Tagy:
kĺby olivy olivové listy bolesti kolien

2022-03-14 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia