Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MENÍ nielen telo: Jednoduchá AKTIVITA napraví PROBLÉM, za ktorým je STARNUTIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mozgu pomôžete aj pár krokmi navyše. Cvičenie a zdravá strava neprospejú len vašej postave, ale aj kognitívnym funkciám. Nemusíte pritom tráviť celé hodiny v posilňovni.

Nový výskum z University of Georgia ukazuje, že fyzická aktivita môže pomôcť chrániť vaše kognitívne schopnosti počas toho, ako starnete. Dokonca k tomu ani nepotrebujete intenzívne cvičiť, informuje sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Najlepšia POLOHA pri spánku: Znižuje riziko INFARKTU, cukrovky a Alzheimerovej choroby!

Maratóny behať nemusíte

Toto zistenie nehovorí o tom, že "ak si starší, musíte ísť von a začať behať maratóny‘,“ povedala Marissa Gogniatová, hlavná autorka štúdie a čerstvá absolventka doktorandského štúdia psychológie na Franklin College of Arts.

“Ak urobíte o niečo viac krokov, teda, ak sa budete viac pohybovať vo svojom prostredí, bude to užitočné pre zdravie vášho mozgu počas starnutia,” pokračuje odborníčka. 

Zlepšuje funkciu mozgu

Štúdia publikovaná v Sport Sciences for Health, sledovala 51 starších dospelých, pričom merala ich fyzickú aktivitu a kondičku. Účastníci vykonali špeciálne navrhnuté testy na meranie kognitívnych funkcií a podstúpili MRI, na posúdenie fungovania mozgu.

MENÍ nielen telo: Jednoduchá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež mali na sebe zariadenie, ktoré meralo intenzitu fyzickej aktivity, počet prejdených krokov a prejdenú vzdialenosť. Vedci hodnotili kondíciu prostredníctvom šesťminútového testu chôdze, počas ktorého účastníci kráčali čo najrýchlejšie, aby prekonali čo najväčšiu vzdialenosť v časovom limite.

"Vždy nám hovorili, že cvičenie je pre nás dobré, ale myslím si, že tu máme dôkaz, že cvičenie môže skutočne zmeniť aj náš mozog," povedala Gogniatová. "A to ovplyvňuje spôsob, akým ste schopní fungovať vo svojom každodennom živote.”

Mozgové siete a fyzická aktivita

Mozog sa skladá z množstva odlišných sietí. Tieto siete neustále komunikujú a navzájom si posielajú informácie. Mozog má však rôzne časti a tie sú aktívne v odlišných časoch. Sieť, ktorá je aktívna, keď je telo napríklad v pokoji, sa vypne, keď sa človek rozhodne robiť niečo iné. V tom čase sa spustí iná sieť. Kým je jedna z týchto sietí aktívna, druhá by mala byť vypnutá.

Ak tomu tak nie je, je to znak toho, že mozog človeka nefunguje tak, ako by mal. Tieto siete sa postarajú o to, že budete shopní robiť základné úlohy v každodennom živote, ako je zapamätanie si dôležitých informácií či prejavovanie sebakontroly. Ale ako ľudia starnú, tieto úlohy sú čoraz viac ťažšie.

Táto štúdia bola prvá, ktorá skúmala, ako tieto siete interagujú s fyzickou aktivitou a kondíciou, aby ovplyvnili fungovanie mozgu.

"Tento dokument je vzrušujúci! Poskytuje nám dôkazy, že keď sa ľudia, ktorým mozgové siete nefungujú optimálne, zapoja do fyzickej aktivity, je viditeľné zlepšenie ich výkonnej funkcie," povedala Gogniatová. „To však neznamená, že musíte radikálne zmeniť svoj život. Stačí, keď napríklad pôjdete po schodoch cestou do práce. Alebo sa postavte a trochu viac sa poprechádzajte. Nie je potrebné šialené cvičenie s vysokou intenzitou.”

Štúdiu napísali Talia Robinson, Kharine Jean a Stephen Miller z katedry psychológie UGA.

Viac o téme: PohybMozogStarnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9