Priveľa skonzumovaného MÄSA ako PROBLÉM: Takto telo KRIČÍ, že už má DOSŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-16 12:00:00

Aj mäso by malo byť súčasťou jedálníčka, keďže obsahuje prospešné výživné látky. Dôležité je však poznať hranicu! Ak sa oddávate jeho chuti príliš často, neostane to bez odozvy.

Niektorí milujú mäso až v takej miere, že ho musia mať na tanieri takmer každý deň. Iným stačí dvakrát do týždňa. Ako však vyzerá normálne množstvo? Výskum naznačuje, že úplne stačí, ak ho človek konzumuje štyrikrát do týždňa, ako sa píše na brightside.me. Aj keď je dobrým zdrojom železa a bielkovín, obsahuje priveľa tuku a soli. Pri nadmernej konzumácii tuky a soli zvyšujú riziko črevných problémov, dokonca aj rakoviny hrubého čreva. Ako dá telo najavo, že jete príliš veľa mäsa?

Čítajte tiež: KONKURENCIA liekov proti bolesti, ktorá prekvapí: Tieto LISTY odstránia bolesti KOLIEN

1. Ohrozujú vás obličkové kamene

Proteíny živočíšneho pôvodu obsahujú množstvo zlúčenín nazývaných puríny. Tie sa rozkladajú na kyselinu močovú a ak jej je priveľa, môžu sa objaviť obličkové kamene. Vyhnete sa im tak, že obmedzíte konzumáciu mäsa a aj tým, že budete dodržiavať pitný režim a vaše telo príjme dostatok vody.

2. Telo je dehydratované

Kvôli nadbytku kyseliny močovej, môžete pociťovať smäd viac ako zvyčajne. Vaše obličky potrebujú vodu na zriedenie akéhokoľvek toxického odpadu. Ak vám mäso chutí a máte ho na svojom jedálničku každý deň, uistite sa, že máte fľašu s vodu vždy so sebou.

3. Trápi vás zápcha

Mäsa je plné bielkovín, ale chýba v ňom dostatok vlákniny, ktorú telo potrebuje, aby bolo zdravé. Tú získate z ovocia, zeleniny alebo celých zŕn, takže by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Práve vláknina je zodpovedná za správne vyprázdňovanie. Ak je bolestivé, alebo vás trápi zápcha, je to znak toho, že jej jete príliš málo. Takže, keď si dáte k obedu šťavnatý steak, nezabudnite si k nemu dopriať zeleninový šalát.

4. Bolí hlava

Bolesť hlavy spôsobuje nedostatok hydratácie. Keď je telo dehydratované, krv je hustejšia a mozog je slabšie okysličovaný. Na druhej strane, niektoré mäsové výrobky, ako je saláma alebo hotdogy, obsahujú dusičnany, ktoré zvyšujú prietok krvi do mozgu.

5. Môžete mať problémy so srdcom

Čím viac vlákniny máte v strave, tým viac je vaše srdce chránené. Ak jete prevažne mäso, telu chýba. Najmä červené mäso dá zabrať. Strojnásobí riziko srdcových problémov, pretože obsahuje veľa nasýtených tukov. O nich je známe, že zvyšujú hladinu cholesterolu.

6. Častejšie vás potrápia choroby

Nasýtené tuky prítomné v červenom a spracovanom mäse neobsahujú antioxidanty potrebné na to, aby telo porazilo možný zápal. Nájdete ich v ovocí a zelenine, preto je také dôležité mať pestrofarebný jedálniček.

7. Páchne vám z úst

Strava pozostávajúca z veľmi vysokého množstva bielkovín a tukov, ale bez sacharidov, môže spôsobiť, že telo začne produkovať ketóny. Tie sa uvoľňujú dychom, ktorý páchne po acetóne. Aj malé množstvo sacharidov vás zbaví tejto nepríjemnosti.

8. Vlasy a pokožka môžu trpieť

Mäsové výrobky len zriedka obsahujú nejaký vitamín C. Ten hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu, vďaka ktorému vyzerajú nechty, kosti, pokožka aj vlasy, oveľa lepšie. Ak spozorujete nepríjemné zmeny na vašom tele, prehodnoťte svoj jedálniček.

9. Kosti môžu byť slabšie

Vysoké množstvo bielkovín zvyšuje stratu vápnika. Ten je pre zdravé kosti absolútne nevyhnutný. Telo ho nedokáže samé produkovať, získava ho prostredníctvom jedla, ktoré jete, alebo z doplnkov stravy. Ak ho nemá dosť, kosti sa oslabujú.

10. Ste unavení

Potraviny, ktoré obsahujú mäso, sú pre tráviaci systém oveľa ťažšie stráviteľné ako zelenina alebo ovocie. Telo vynaloží oveľa viac úsilia na trávenie a vy môžete pociťovať únavu a malátnosť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso prevencia

2022-03-16 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia