Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ranná opica BEZ kvapky alkoholu? VÁŽNY stav, ktorý sa vám tým snaží telo NAZNAČIŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ranná bolesť hlavy, závrat, či nevoľnosť. Aj toto sú príznaky, že ste to večer prehnali s alkoholom. S rovnakými pocitmi sa však môžete zobudiť, aj keď ste nevypili ani kvapku. Čo je na príčine?

 

Symptómy ako dehydratácia, nevoľnosť alebo vracanie, bolesť hlavy, závrat a únava sú typické príznaky nadmerného popíjania. Výsledkom je ranná opica. Ako sa píše na livestrong.com, tieto symptómy sa však tiež spájajú s množstvom iných zdravotných problémov! Najčastejšie vás môže trápiť dehydratácia. Čo všetko sa za nepríjemnými pocitmi môže skrývať a čo na to zaberá?

Čítajte tiež: Vypitie bežného ČAJU sa rovná VYFAJČENIU 100 cigariet: Ktorý NÁPOJ je za tým?

Ste dehydratovaní

Dehydratácia je jedným z hlavných vinníkov rannej opice. Nie je teda prekvapujúce, že nedostatok tekutín spôsobí výkyvy hladiny elektrolytov ako je sodík a draslík a vy sa budete cítiť mizerne.

„Dokonca aj strata len 1,5 percenta telesných tekutín spustí bolesť hlavy, únavu, búšenie srdca, sucho v ústach a závraty,“ uviedla internistka z Texas Health Presbyterian Hospital Donna Caseyová.

Ak sa dostanete do tohto stavu, pomôže len rehydratácia. 

„Začnite s malými a častými dúškami vody, vývaru alebo nápoja, bohatého na elektrolyty,“ odporúča Caseyová. 

Máte chrípku alebo inú infekciu

Ak sa ráno zobudíte s príznakmi opice, no nepili ste alkohol, môže to znamenať, že máte infekciu, alebo chrípku. Najlepší spôsob ako sa opäť dostať do formy, je pitie väčšieho množstva tekutín, na horúčku a bolesť zaberú lieky na báze paracetamolu. Priveľa vypitého alkoholu dráždi výstelku tráviaceho traktu a spôsobuje žalúdočné problémy, ako je nevoľnosť, vracanie, ale aj potenie, rýchly srdcový tep a sčervenanie kože.

Zjedli ste príliš veľa cukru

Ak vás v noci chytí vlčí hlad a vy sa pustíte do sladkostí, môžete sa na druhý deň cítiť mrzuto.

Nadmerné množstvo cukru pred spaním môže spôsobiť skoky a poklesy hladiny cukru v krvi, čo vedie k nepokojnému spánku a ranným bolestiam hlavy,“ vysvetlila dietologička Erin Palinski-Wadeová. 

Proti účinkom nízkej hladiny cukru v krvi môžete bojovať pitím veľkého množstva vody a vyváženými raňajkami s chudými bielkovinami, zdravými tukami a komplexnými sacharidmi. 

„Vyskúšajte miešané vajíčka s roztlačeným avokádom na plátku celozrnného toastu,“ odporúča Palinski-Wadeová.

Ranná opica BEZ kvapky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomôže aj niekoľko jednoduchých cvičení alebo chôdza.

Odvykáte si od kofeínu

Či už sa snažíte skoncovať s kofeínom, alebo ste si len nestihli dať rannú šálku, vynechanie kávy, keď to telo očakáva, môže spôsobiť ranné nevoľnosti. 

„Môže sa to prejaviť bolesťou hlavy, ospalosťou, malátnosťou, mozgovou hmlou, podráždenosťou, ťažkosťami s koncentráciou, zníženou bdelosťou, ako aj depresívnou náladou,“ vymenovala doktorka Caseyová.

Ak vynechávate kofeín zámerne, príznaky abstinencie minimalizujete postupným znižovaním jeho spotreby. 

Vzali ste si lieky na spanie

Tabletky na spanie alebo antidepresíva so sedatívnym účinkom vám síce pomôžu zavrieť oči, ale ráno môžete pociťovať závraty, nevoľnosť alebo bolesť hlavy. V skutočnosti až 8 z 10 ľudí tvrdí, že majú opicu na druhý deň po užití tabletky na spanie. Ak sa to stáva aj vám, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom, ktorý vám upraví dávkovanie, alebo zmení liečbu.

Máte migrénu

Alkohol je bežným spúšťačom migrény. Ale aj bez popíjania sa môže stať, že sa ráno zobudíte s príznakmi opice. Okrem pulzujúcej bolesti hlavy môžu migrény spôsobiť nevoľnosť a citlivosť na svetlo. Aj keď bolesť ustúpi, môžete sa cítiť slabo alebo vyčerpane. Na migrénu neexistuje žiadny liek, ale možno sa vám podarí znížiť jej intenzitu tým, že zakročíte proti príznakom hneď, ako si ich všimnete. Často pomôže užitie predpísaných liekov, uloženie sa do tmavej a tichej miestnosti, či pitie tekutín.

Môže za to tehotenstvo

Ranné nevoľnosti kvôli tehotenstvu môžu spôsobiť zvracanie. Môžete tiež mať odpor k určitým potravinám alebo pachom. Na úľavu od nevoľnosti skúste cmúľať ľadové kocky alebo si dajte nanuk, aby ste zostali hydratovaná. Pokúste sa zjesť počas dňa viackrát menšie porcie jedla. Často pomáha užívanie vitamínu B6, o jeho užívaní by ste sa mali poradiť so svojim lekárom.

Kedy sa obrátiť na lekára?

Príznaky podobné opici majú niekedy relatívne neškodnú príčinu a jednoduché riešenie. V ojedinelých prípadoch však môžu byť znakom toho, že niečo nie je v poriadku, najmä ak sa zobudíte s bolesťou hlavy bez toho, aby ste pili alkohol. 

Ak nemôžete určiť zjavnú príčinu, prečo sa ráno cítite zle a nezaberá ani rehydratácia a odpočinok, navštívte lekára,“ odporúča doktorka Caseyová. 

Príznaky totiž podľa nej môžu naznačovať iné závažné ochorenie alebo silnú dehydratáciu, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaBolesť hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9