Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

JEDLO, ktoré má VPLYV na vznik RAKOVINY hrubého čreva a konečníka: Radšej sa mu VYHNITE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k dobre liečiteľným onkologickým ochoreniam, je však veľmi dôležité zachytiť ju v prvotnom štádiu. Predstavuje druhú najčastejšiu formu rakoviny a jej začiatočné štádiá sú často asymptomatické, priblížil lekár Štefan Mucha z Gastrocentra Nemocnice Agel Košice-Šaca.

 

Ochoreniu sa dá podľa jeho slov najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom.

Čítajte tiež: Neskutočné, čo dokáže bežný MINERÁL s IMUNITNÝMI bunkami: Silnejšia OBRANA tela!

„Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50. rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých desať rokov alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé dva roky,“ priblížil Mucha.

Ako tomu zabrániť? 

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku častejšie vyskytuje u mužov. Najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Trvá to roky.

"Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zachytíme polypy, ktoré odstránime, rakovina nevznikne. Týmto spôsobom vieme vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka zabrániť," vysvetlil Mucha.

JEDLO, ktoré má VPLYV
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vyšetrenie stolice alebo sprostredkovanie kolonoskopického vyšetrenia sa realizuje prostredníctvom praktického lekára. Niektoré poisťovne zasielajú svojim poistencom aj sety na samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie.

Čo nejesť? 

Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka podľa lekára ovplyvňuje okrem vrodených predispozícií životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného.

"Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov," zhrnul Mucha.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina hrubého čreva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9