Neskutočné, čo dokáže bežný MINERÁL s IMUNITNÝMI bunkami: Silnejšia OBRANA tela!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-20 14:00:00

Často podceňovaný a pritom tak nesmierne dôležitý. Keď ho má človek nedostatok, telo trpí. Chráni kosti, znižuje riziko srdcových ochorení a cukrovky. Najnovší výskum ukazuje, že horčík pomáha aj pri liečbe rakoviny.

 

Odborníci definujú magnézium ako esenciálny makrominerál. V praxi to ale znamená, že ľudia ho musia konzumovať v relatívne veľkých množstvách, aby zostali zdraví. Hrá kľúčovú úlohu pri svalovej kontrakcii, nervovom prenose, regulácii krvného tlaku a imunite, psychiku udržuje v dobrom stave.

Čítajte tiež: ŠTÍHLEJŠÍ aj po STRAVE s vysokým obsahom TUKU a CHOLESTEROLU? Vďaka tomuto OVOCIU!

Magnéziom proti rakovine

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, bohatými zdrojmi tohto vitamínu je banán, ananás, ďatle, mandle, kešu oriešky, vlašské orechy, arašidy a špenát. Nedostatok horčíka súvisí so širokým spektrom chorôb. Vedci teraz na myšiach ukázali, ako magnézium zlepšuje schopnosť imunitného systému eliminovať infikované a rakovinové bunky. Už predchádzajúci výskum odhalil, že rakovina sa u myší na diéte s nízkym obsahom horčíka šírila rýchlejšie. Okrem toho tieto hlodavce mali slabšiu imunitnú obranu proti vírusom chrípky.

Výskumníci zo Švajčiarska zistili, že určitý typ imunitných buniek, nazývaných cytotoxické T bunky, dokážu eliminovať rakovinové alebo infikované bunky iba v prítomnosti horčíka. Keď výskumníci analyzovali údaje z minulých klinických štúdií o imunoterapii rakoviny, zistili, že nízke hladiny horčíka v sére boli spojené s rýchlejšou progresiou ochorenia a kratším prežitím. 

„Nedostatok horčíka je veľmi pravdepodobne zodpovedný za časť nedostatočnej účinnosti pozorovanej u pacientov s rakovinou, ktorí dostávajú imunitnú terapiu," uviedol hlavný autor štúdie Christoph Hess z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku.

Výsledky neprekvapili ani profesora Taylora Wallaceho. 

Horčík sa podieľa na viac ako 600 enzymatických reakciách v tele, z ktorých mnohé sú zapojené do funkcie imunitného systému,“ konštatoval.

Poukázal však na to, že v sére je väčšina horčíka viazaná na bielkovinový albumín, a preto nie je pre telo tak voľne dostupná, ako iná forma, teda horčík ionizovaný krvou.

Je potrebný ďalší výskum

Doktor Hess a jeho kolegovia teraz hľadajú spôsoby, ako zvýšiť koncentráciu horčíka v nádoroch pacientov. Ich cieľom je otestovať, či môžu použiť malé časti tuku, buď lipidové nanočastice, alebo lipozómy naplnené horčíkom a potiahnuté protilátkami na zlepšenie účinnosti imunitnej terapie. 

„U myší ide o úspešnú stratégiu,“ povedal Hess.

Ako dodal, vedci budú tiež testovať, či podávanie doplnkov horčíka či už v tabletkách alebo injekciách jednotlivcom s rakovinou, môže zlepšiť výsledky. Ich publikovaná štúdia analyzovala údaje o hladinách horčíka v sére z predchádzajúcich klinických skúšok, takže bola schopná stanoviť iba súvislosť, a nie príčinnú súvislosť medzi horčíkom a výsledkami liečby.

Aké sú prejavy nedostatku horčíka?

  • depresia, zmätenosť
  • kardiovaskulárne poruchy
  • zášklby
  • parastézia
  • svalové kŕče
  • nespavosť
  • nesmierna únava
  • problémy s pamäťou

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina horčík

2022-02-20 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia