Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NOČNÉ jedenie ako kľúč k CHUDNUTIU: Odteraz si doprajete aj VEČER!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Občerstvenie pred spánkom môže byť niekedy pre vaše zdravie dôležitejšie než si myslíte. Nie vždy je večerné či nočné jedenie na škodu, dokonca môže byť prospešné.

 

Certifikovaná spánková expertka Sanchita Senová upozorňuje, že ak idete spať hladní, vaše telo nemá potrebnú energiu na oddych a ukladá si tukové bunky. Takže jedenie pred uložením sa do postele môže podporiť chudnutie, udržať uspokojivú hladinu cukru v krvi a pomôcť vám dosiahnuť pokojnejší spánok. Ako uviedla pre Amerisleep, namiesto toho, aby ste sa večernému jedeniu úplne vyhýbali, mali by ste venovať pozornosť tomu, čo si doprajete.

Čítajte tiež: Najlepšie MLIEKO, z ktorého vám klesne CHOLESTEROL: NAPRAVÍ zdravotný stav!

Ak chcete podporiť chudnutie, Sanchita odporúča jesť potraviny s vysokým obsahom melatonínu a tryptofánu. Melatonín je prirodzene sa vyskytujúci hormón v tele, ktorý reguluje spánok, zatiaľ čo tryptofán pomáha zvyšovať hladiny melatonínu v tele.

Tryptofán sa v tele prirodzene nenachádza, ale medzi potraviny, ktoré sú naň bohaté, patria fazuľa, syr, vajcia, ryby, mlieko a orechy. Banány, čerešne, paradajky, vlašské orechy a ovos zase obsahujú melatonín. Pre lepší spánok odborníčka navrhuje jesť arašidové maslo, jablká alebo avokádový toast, píše TheSun.

NOČNÉ jedenie ako kľúč
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ovocie, orechy a ovsené vločky slúžia ako potraviny bohaté na živiny, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravú hladinu cukru v krvi. Tú reguluje aj celozrnný chlieb.

Potraviny, ktorým sa vyhnúť

Najhorším nápadom je dať si pred spaním vyprážané, mastné, vysokosacharidové a sladké jedlá. Odborníčka varuje aj pred štipľavými jedlami. Ich konzumácia môže spôsobiť poruchy trávenia, pálenie záhy, reflux a spomaliť metabolizmus. Zo zeleniny by ste sa mali vyhnúť paradajkám a cibuli, ktoré dráždia žalúdok. Samozrejmosťou je vynechať potraviny s vysokým obsahom kofeínu, ktorý naruší pokojný spánok.

Viac o téme: PotravinyZdravieSpánokJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9